Deel dit artikel
-

Tv- en internetondernemer Unico Glorie bankroet

De problemen met The Entertainment Group raken tv- en internetondernemer Unico Glorie nu ook persoonlijk: hij is dinsdag in persoon failliet verklaard, zo blijkt uit gegevens van de rechtbank Amsterdam.

De rechtbank verklaarde dinsdag zijn bedrijf Unicompany failliet, de holding waarmee Glorie aandeelhouder was van The Entertainment Group (TEG) van Marco Borsato. Maar hij is ook ‘in persoon’ failliet verklaard, zo blijkt uit het Centraal Insolventieregister. Het persoonlijke faillissement wordt aan Emerce bevestigd door curator H.M. Eijking. Bij het faillissement is ook nog een andere vennootschap Zapp BV betrokken. Inmiddels heeft Glorie laten weten dat hij het faillissement zelf heeft aangevraagd.

Het amusementsbedrijf van Marco Borsato, waarvan Glorie grootaandeelhouder was, kwam in 2009 in de problemen door met name de activiteiten van zusteronderneming LAB Ventures. Die hield zich onder meer bezig met het omzetten van airmiles naar beltegoeden en muziekvideo’s, die via Hyves konden worden verspreid. Maar ook nam LAB Ventures een aantal startups over die al gauw failliet gingen.

De Rabobank legde beslag op gebouwen van de grootaandeelhouders, onder wie Marco Borsato. Glorie en de andere aandeelhouders waren hoofdelijk aansprakelijk voor de verliezen. Vorig jaar nog werd door de Rabobank jacht gemaakt op 7 miljoen euro die de bank aan LAB had geleend.

Met het persoonlijk faillissement komt er voorlopig een einde aan de zakelijke loopbaan van Glorie die voorlopig moeilijk nieuwe ondernemingen kan starten. Glorie, die in 2009 al riep dat hij blut was, wilde aanvankelijk weer een nieuw entertainment bedrijf beginnen. “Ik heb de afgelopen tijd in elk geval precies geleerd hoe je het niet moet doen”, liet hij weten.

Gewoon een Amsterdamse straatjongen met zakentalent, noemde Veronica-voorzitter Joop van der Reijden Unico Glorie (1964) toen het hem nog voor de wind ging. Glorie (zijn vader had een bekende platenzaak in Amsterdam) begon zijn loopbaan bij een Amstelveense piratenzender en zo kwam hij bij de omroep Veronica terecht, waar hij loopjongen werd voor het populaire programma Curry & Van Inkel. Van der Reijden, die veel in hem zag, promoveerde Glorie tot directielid van de Holland Media Groep, het moederbedrijf van RTL 4, 5 en Veronica. Onder zijn leiding kwam onder meer het omstreden Sex voor de Buch tot stand.

Samen met Adam Curry begon hij de onderneming United Resources of Jamby die moest gaan fungeren als incubator of cultivator voor diverse bedrijven. Jamby (acroniem voor Just Anarchy Made By You) wilde zich vooral richten op de ontwikkeling van breedbandtoepassingen. Een samenwerking met Veronica mislukte en de bemoeienis met Kennisnet, de internetdienst voor Nederlandse scholen, leidde tot veel gekrakeel toen bleek dat deelname van Jamby niet aan de aanbestedingsregels voldeed.

Glorie vertrok in 2002 naar de Raad van Bestuur van Endemol, waar hij de internetactiviteiten zou overzien. Na een half jaar was hij weer weg. Hij begon met de interactieve tv-producent 2Waytraffic, die vooral bekend werd van belspelletjes als Call TV. Dat bedrijf werd voor naar verluidt 179 miljoen euro verkocht aan Sony. Het is onduidelijk of dit bedrag volledig is betaald. De curator van TEG vond in de boedel van een van de bedrijven een aanzienlijk potentiële  vordering op Sony. Na de verkoop moest het bedrijf overigens strafvervolging afkopen omdat de activiteiten van Call TV in strijd waren met de Wet op Kansspelen.

In zijn Endemol-tijd werd Glorie al directielid van The Entertainment Group. TEG was het bedrijf achter de Symphonica in Rosso concerten van Marco Borsato. Naast het organiseren van concerten verzorgde TEG ook het management van Guus Meeuwis en Ilse de Lange. Met 160 man personeel wilde men concurrent Mojo naar de kroon steken.

In 2009 deed Glorie zijn verhaal bij Pauw & Witteman:

Deel dit bericht

6 Reacties

Bob

Moedige beslissing van Unico. NIets anders dan respect! Zijn creativiteit zal hem uiteindelijk weer brengen waar hij hoort, aan de top van de entertainment industrie.

Hmmm

Ik heb de indruk dat de meningen over hem verdeeld zijn. De beslissing zal ook niet echt bij hem gelegen hebben. Niemand wil het dus het is echt een uiterste stap. Dit gun je overigens niemand, ook niet als je veel fouten hebt gemaakt.

Robert

Waarom zit er een refresh in deze pagina??? Ik zit het filmpje tot de helft te kijken maar elke keer een refresh! Heel vervelend.

Hmmm

Het is oorverdovend stil sinds dit bericht rondom deze persoon..

Joppe

Ook erg vreemd dat nergens zijn naam genoemd word in combinatie met de mislukkingen rond Royal Beach Concert.

Redactie Emerce

De redactie heeft een aantal reacties onder dit verwijderd omdat ze in strijd zijn met onze huisregels.

De volgende berichten worden zonder waarschuwing verwijderd:

Reacties die agressief of grof van toon zijn
Anonieme en weinig onderbouwde beschuldigingen cq scheldpartijen aan het adres van personen of bedrijven
Reacties die louter de promotie van eigen sites of producten tot doel hebben

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond