Deel dit artikel
-

Twee aanhoudingen in onderzoek naar phishing

De Koninklijke Marechaussee heeft in Amsterdam twee mannen aangehouden op verdenking van phishing. Het gaat om een 39-jarige man uit Ghana en een 31-jarige man uit Deventer. De 39-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Arnhem.

De twee verdachten zijn volgens het OM vermoedelijk betrokken bij vijf phishing-zaken, waarmee naar schatting 165.000 euro is buitgemaakt. Dat gebeurde door met vervalste mailberichten de gebruikersnaam en het wachtwoord voor internetbankieren te ontfutselen van particuliere klanten. De gedupeerden van deze fraude waren veelal vermogende ouderen.

Om het gestolen geld weg te kunnen sluizen, maakten de verdachten gebruik van zogenoemde geldezels, mensen die tegen betaling het geld van gedupeerden op hun bankrekening laten storten. Criminelen die phishing-fraude plegen, kunnen het geld vervolgens contant laten opnemen of doorsluizen naar een andere bankrekening. In de vijf phishing-zaken waarvan de twee mannen worden verdacht, zijn inmiddels al zeventien personen aangehouden en gehoord omdat zij als geldezel zouden hebben gefungeerd.

Het aangehouden tweetal wordt ook verdacht van drugshandel. Die verdenking is ontstaan uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond