Deel dit artikel
-

Tweede kamer neemt Breedband-motie aan

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van het Pvda-kamerlid Rik Hindriks aangenomen. Daarin pleit hij ervoor dat de overheid moet ingrijpen als er in minder dicht bevolkte gebieden geen breedbandige toegang wordt aangelegd. Op deze manier moet Nederland de groei van breedband Internet bijhouden. Minister Jorritsma (EZ) toonde zich eerder een tegenstander van de motie.

Alleen de VVD-fractie stemde gisteren tegen. De kern van de motie beslaat het volgende: Als er onvoldoende snelheid ontstaat bij de aanleg van snelle verbindingen, dan moeten er vanuit de overheid aanvullende maatregelen komen. Hindriks: "In de praktijk kan dat van alles betekenen. In de eerste plaats zal de overheid de markt een duwtje in de rug moeten geven. Wellicht moeten we de rol van 'launching customer' spelen." Mocht dat niet helpen, dan moet er wellicht subsidie aan te pas komen, zegt Hindriks. "Als ook dat faalt, moet de overheid zelf in de aanleg springen."

Dat gaat Jorritsma te ver. Eerder al ontraadde ze de motie; aanleg door de overheid is in strijd met de EU-richtlijnen. Hindriks: "Zij denkt dat de aanleg wel voor elkaar komt, maar daar geloof ik niet in. Er moet iets gebeuren, we kunnen niet afwachten."

Volgens Hindriks kan het zelfs zover komen dat marktpartijen verplicht worden ook in de commercieel mindere interessante gebieden hun netwerk aan te leggen. Daarover heeft hij binnenkort een gesprek met Bredband Benelux, dat kortgeleden in Nederland is begonnen met de aanleg van de zogenaamde 'last mile' breedband; de kabel tot in huis. Bredband moest Hindriks' standpunt onlangs uit de pers vernemen.

De motie ontstond toen bleek dat Nederland voorbijgestreefd wordt als het gaat om internetpenetratie. Vorig jaar nam Nederland een zevende plaats in op de wereldranglijst, inmiddels is dat een tiende plaats. Eerder schreef Hindriks een opinie-artikel over de kwestie op de Emerce-site

Deel dit bericht

5 Reacties

Jan Sellis

Het zal toch eens een keer tijd worden zeg. Ik ben 1 van die mensen die het nog moet stellen met een isdn lijn en een torenhoge telefoonrekening. Geen adsl, geen kabel enz enz. Goede zaak al zeg ik het zelf

Mischa Bouwhuis

Aardig initiatief, dat zeker! Ik denk echter niet dat kabel- en telecombedrijven gedwongen kunnen worden om onrendabele investeringen te doen (want dat zijn het). De overheid of de klant zal hier over de brug moeten komen, vrees ik.

klaasvaak@hetnet.nl

pffff dat is een pak van mijn hart, ik zit hier dus in een digitale achterstandswijk geen kabel geen adsl en het komt er het eerste jaren ook nog niet; hoop dat de overheid haar beloftes gauw waar kan maken….want de telefoonrekeningen rijzen de pan uit hier. Wil de kpn wel een goed voorstel doen om mij 200,- per 2 maanden te laten betalen maar daar gaan ze niet mee akkoord dus betaal ik maar maar het is hier in nederland behoorlijk erg gesteld met de internetverbindingen!!!!

Al Pacino

Een reactie uit Gorinchem. Wij willen ook ASDL of Kabel. UPC: Wanneer kom je hier om de hoek kijken? Gorinchem, redelijk bevolkt, maar moet het nog steeds stellen met een armoedzalige verbinding. We leven toch niet meer in de middeleeuwen? Overheid: Doe alstublieft iets. Ik smeek u. Wist u trouwens dat de heer van Boxtel in Gorinchem woont? En deze stad loopt qua technologie ver achter. Zo kan het nooit aantrekkelijk worden voor ondernemers om in G'chem iets op te starten.

Arjo van der Gaag

En dan wil je met je kabelverbinding je electronische belastingformulier opsturen, wat dus niet lukt. De helpdesk van de Belasingdienst maakt het er niet leuker op: zet het maar op een flop. Met een i-mac gaat dat niet meer. Dus alles maar netjes overgeschreven. Kan de Belastingdienst wakker worden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond