Deel dit artikel
-

Twinning vraagt meer geld voor starters

Het ict-stimuleringsfonds Twinning wil ruimere financiering voor startende ondernemingen. Twinning wil dat het bedrag voor starters wordt verhoogd van 400 duizend gulden naar 1,5 miljoen gulden. Ook wil het een verhoging van het bedrag voor vervolgfinanciering. Twinning heeft daartoe een voorstel ingediend bij het ministerie van Economische Zaken, dat eigenaar is van het stimuleringsfonds.

Vorig jaar kreeg Twinning al uitbreiding van de bevoegdheden van het ministerie van Economische Zaken. Het toenmalige bedrag voor starters werd verhoogd van 300 duizend gulden naar 400 duizend gulden. Twinning stelt nu voor om het bedrag nogmaals te verhogen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Twinning wil nu 700 duizend euro startkapitaal verstrekken (ruim 1,5 miljoen gulden). Ook wil het een hoger bedrag voor de vervolgfinanciering, die bedraagt momenteel 2 miljoen gulden, Twinning heeft voorgesteld daar 1,5 miljoen euro van te maken (ongeveer 3,3 miljoen gulden).

In Financieel Dagblad van gisteren zegt Twinning-directeur Michiel Westermann dat er ook een voorstel is gedaan voor een 'side fund' voor de ruim honderd adviseurs van Twinnning. In de huidige opzet mogen ze niet betaald worden, zegt Westermann. "Met zo'n side fund van bijvoorbeeld 5 procent van de totale fondsomvang, creëer je een incentive voor de adviseurs."

Twinning ging in 1998 van start, naar een idee van oud-minister Wijers (Economische Zaken) en Roel Pieper. Via Twinning moesten startende ict-ondernemers een duw in de rug krijgen. Vorig jaar kondigde minister Jorritsma van Economische Zaken aan dat Twinning verkocht gaat worden. De minister gaf daarbij aan dat het netwerk uiterlijk eind dit jaar van de hand gedaan wordt.

In Financieel Dagblad zegt directeur Westermann van Twinning dat hij de minister een alternatief voorstel gedaan heeft voor verkoop. Hij stelt voor om de bestaande fondsen ('startfonds' en 'groeifonds') om te bouwen tot 'closed funds', op die manier zouden de bestaande aandeelhouders langzaamaan uit het bedrijf verdwijnen. "Als dat goed gaat haalt Economische Zaken daar een hoog rendement uit. Ondertussen zetten we nieuwe fondsen op, met nieuwe aandeelhouders, waaruit we nieuwe investeringen kunnen financieren," aldus Westermann.

Deel dit bericht

3 Reacties

joep egmond

Aan creativiteit ontbreekt het Michiel Westermann in ieder geval niet! Alleen jammer dat dit (onmogelijke) voorstel nu, als mosterd na de maaltijd, een jaar te laat komt. Westermann had vorig jaar alleen maar tijd om Twinning zelf te laten "doorboosten"; om zijn start-up's heeft hij zich nauwelijks bekommerd. Nu de markt nauwelijks nog geld in Internet investeert, probeert hij via de overheid de boel nog overeind te houden. Een groot aantal start-up's van Twinning is al failliet of in de annonimiteit verdwenen. Alleen de "parels in de kroon" bestaan nog, omdat Twinning daar al zover in zit, dat ze er niet meer uit kan stappen. Neen, deze aktie is duidelijk bedoeld om z'n eigen huid te redden en om, als binnenkort de hel losbreekt bij Twinning, in ieder geval te kunnen zeggen dat hij "heeft gedaan wat hij kon" om vervolgens bij Dreamstart een nieuwe droom te verwezelijken en een groot aantal Twinning start-up's met de brokken te laten zitten.Jammer dat de overheid elke keer weer de fout maakt om zich met de z.g."achterstand in de ICT" te bemoeien en zich door deze figuren in de luren laat leggen. Twinning kost de belastingbetaler 90 miljoen; Dreamstart nu al 100 miljoen… wie volgt ? Joep Egmond

Paul van Keep

Het is mij een volslagen raadsel waarom Twinning nog meer geld aan starters zou willen geven. Er is geen informal in Nederland die meer dan een paar ton aan een starter geeft. Juist met een beperkt budget, hard werken en een volledige focus op product ontwikkeling heeft een startend bedrijf enige kans van slagen. Als er te veel geld op de bank staat wordt het alleen maar uitgegeven en krijgen we nog meer van die burn rate verhalen zoals we ze afgelopen jaar gezien hebben.Zeker in de ICT is het mogelijk om met een beperkt budget een bedrijf van de grond te tillen. Dat er later voor expansie meer geld beschikbaar moet komen kan ik wel in meegaan. Met vier ton kun je al makkelijk een anderhalf jaar bouwen aan je bedrijf als je verantwoord bezig bent. Ik verwacht dat bedrijfjes die anderhalf miljoen bij Twinning ophalen dat geld in zes maanden weten te verbrassen en dan alsnog over de kop gaan. Op deze manier kan Twinning nog maar een kwart van het aantal starters steunen voor hetzelfde geld. Onbegrijpelijk…

Johan W. Blank

Als de overheid zou graag de ICT-sector en met name de zogenaamde technostarters wil ondersteunen kunnen is er een uitstekend alternatief voor het verstrekken van subsidie/venture capital.Momenteel wordt bij vrijwel iedere overheidsaanbesteding de expliciete eis gesteld dat de aanbestedende partij de afgelopen drie jaar minimaal 10 miljoen gulden per jaar omgezet moet hebben. Daar kan geen technostarter aan voldoen. Daarnaast zorgt de indekcultuur er voor dat een ambtenaar niet snel durft te kiezen voor een kleinere onderneming. De overheid is dus geen klant van de technostarter.De overheid zou technostarters (en andere kleine ondernemingen) gewoon een kans moeten geven om leverancier te worden. De ondernemers kunnen dan hun kwaliteiten bewijzen en vanuit de cashflow die ze genereren hun groei financieren. De hoeveelheid geld die hiermee naar de technostarters kan gaan is vele malen groter dan hetgeen Twinning investeert en de kosten voor de belastingbetaler zijn nihil. Bovendien ben ik er van overtuigd dat de overheid hierdoor betere producten en diensten krijgt. De beginnende ondernemers zullen er immers alles aan doen om een aantal goede referenties op te bouwen in de markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond