Deel dit artikel
-

Uitgesteld kijken verplaatst zich weer naar tv

Het uitgesteld kijken via het tv-toestel neemt toe ten koste van het kijken via internet. Dat vertelde Bas de Vos van de Stichting Kijkonderzoek zaterdag op het 10-jarig jubileum van Kabelraden.nl.

Het percentage uitgesteld kijken binnen zeven dagen is in 2011 gegroeid van 2,1 procent naar 2,9 procent van de totale kijktijd, een toename van bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het via internet opvragen van televisieprogramma’s bleef ook in 2011 toenemen. Het aantal opvraagde streams van televisieprogramma’s van de NPO, RTL Nederland en de SBS Groep steeg van 159,4 miljoen in 2010 naar 232,8 miljoen in 2011.

Dit jaar signaleert de Stichting Kijkeronderzoek een andere trend. Uitgesteld kijken verplaatst zich weer naar het tv-toestel. Volgens De Vos komt dat door nieuwe technische mogelijkheden in decoders van kabelaars of in televisies zelf. Zo bieden veel Smart TV’s via apps de mogelijkheden om programma’s via apps terug te kijken. Het gaat dus om de verschuiving van pc terug naar het tv-scherm.

Uitgesteld Kijken als zodanig blijft populair, niet alleen in Nederland. In België kijken zo langzamerhand bijna evenveel kijkers live als uitgesteld naar series als Clan, Aspe en Code 37. Voor de commerciële zenders is dat slecht nieuws: iets meer dan tahctig procent van de mensen die uitgesteld naar een programma kijken, spoelen de reclame door.

Deel dit bericht

5 Reacties

Randy

Wat een merkwaardige conclusie; Uitgesteld TV kijken verplaatst zich weer van Internet naar TV. Als voorbeeld worden de Apps in Smart TV’s genoemd…… maar dan kijk je natuurlijk volledig (al dan niet uitgesteld) juist wel via Internet.

Xander

@ Randy: slim opgemerkt en volledig juist. De nuance ligt hem in het scherm denk ik, niet in de distributie methode. Overigens ben ik ook erg benieuwd naar hoeveel mensen uitgesteld TV hebben gekeken via opname mogelijkheden. In feite ook hetzelfde, alleen dan zelf gecreëerd. In het verleden steeg het aantal minuten dat men op deze wijze uitgesteld naar programma’s keek nog het allermeest.

Jan Libbenga

Bedoeld wordt dat er voorheen meer via de pc werd gekeken, en nu dus weer vaker via het tv-scherm, al dan niet via decoders of apps. Voor zover ik weet is bij de kabelaar Gemist etc niet IP-gebaseerd.

Randy

Jan en Xander …..natuurlijk zou het item over de apparaat keuze moeten gaan en juist omdat Smart TV’s wat meer op Tablets etc zijn gaan lijken is dat geen onverwachte ontwikkeling….. Maar het bericht komt van het KABELRADEN congres….. dus of Jan gelijk heeft met “bedoeld wordt dat” waag ik te betwijfelen. Eerder denk ik dat de wens de vader is van de gedachte, en dat mijnheer Bas de Vos van de stichting kijkonderzoek ( of beter gezegd reclame calculatie tool) niet geheel onbedoeld een andere wending aan de bedoelde ontwikkeling heeft willen geven.

Jan Libbenga

Randy, zit niet zo vreselijk uit je nek te lullen: op de jubileummiddag van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) eerder dit jaar werd deze trend al aangesneden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond