Deel dit artikel
-

Universal Music vraagt Imeem.com ten dans

Universal Music is de laatste van ’s werelds 4 grote platenmaatschappijen om zijn complete muziekcatalogus via de sociale netwerksite Imeem te ontsluiten. Imeem verdient met advertenties en aangebrachte muziekverkopen. Universal deelt daarin.

In de muziekindustrie heeft een heuse mentaliteitsomslag plaats gevonden. Cd’s die met speciale anti-diefstalsoftware zijn versleuteld raken bij de makers ervan uit de gratie en bands geven steeds meer muziek gratis weg via profielensites als Hyves en MySpace om een zo groot mogelijk bereik te realiseren.

Dat beeld wordt bevestigd door de overeenkomst die Universal Music sluit met het Amerikaanse Imeem.com. Imeem is een op muziek georiënteerde profielensite met ruwweg 19 miljoen gebruikers, twee keer groter dan Last.fm. Gebruikers van de site kunnen audio- en vidoeclips aan hun profielpagina toevoegen en hitlijsten delen met derden, ook op Hyves-achtige sites.

Nu Imeem.com met de 4 grote platenmaatschappijen contracten heeft, kunnen sitebezoekers alle favoriete muziekjes van Imeem-gebruikers legaal horen en zien.

Imeem verdient geld aan advertenties op zijn site. Muziekliefhebbers die muziek willen kópen, worden doorverwezen naar iTunes. Apple geeft Imeem een vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe kopers. Imeem deelt, op zijn beurt, die inkomsten weer met bijvoorbeeld Universal Music.

BitTorrent-site The Pirate Bay biedt ook een dienst om nieuwe muziek of artiesten te leren kennen, op basis van de API van Last.fm. Het verschil met Imeem-achtigen is dat muziekzoekers vervolgens op illegale wijze de muziek van de artiesten gratis kunnen downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond