Deel dit artikel
-

Value8 neemt belang in telecomontwrichter Droam

Het Nederlandse investeringsbedrijf Value8 neemt een belang in Droam. Hierdoor kunnen spoedig tienduizenden Nederlanders goedkoop mobiel internetten in het buitenland met hun telefoon, laptop of tablet. Surfen en mailen hoeft dan niet meer dan 3,50 euro per dag te kosten.

Value8 neemt een kwart van de aandelen in de startup Droam. Hoeveel het daarvoor betaalt is niet bekend gemaakt. De helft van de aandelen is in handen van de oprichter van Droam, Phillip Actor. De resterende kwart is van private investeerders.

Value8 van oud VEB-directeur Peter Paul de Vries investeert doorgaans in groeiende industrieën als healthcare, internet, duurzame energie en leasure. Het neemt veelal minderheidsbelangen van rond de 20 à 30 procent.

Droam ging vorig jaar rond de zomer kleinschalig van start. Oprichter Actor verhuurt sindsdien apparaatjes die in het buitenland 3G opslurpen en die mobiele dataverbinding omzetten naar een WiFi-signaal. De Droam’er vangt dat signaal op met zijn telefoon.

De kastjes op zich zijn niet nieuw. Technologiefabrikant Huawei produceert zich dagelijks al lang met tienduizenden gelijk.

Door slim internationaal mobiel dataverkeer ‘in te kopen’ kan Actor de WiFi-zendertjes, zo groot als een pakje sigaretten, verhuren voor 3,50 euro per dag. Gebruikers mogen voor dat bedrag dagelijks 50 megabyte downloaden. Deze toevoeging en prijsstelling maakt Droam’en anders dan een kaal Huawei-kastje.

Het Nederlandse bedrijfje kan op internationale schaal uitgroeien tot luis in de pels van bedrijven als Vodafone en T-Mobile. Zij rekenen immers meerdere euro’s per megabyte voor mensen die in het buitenland internetten. Droam decimeert deze kosten door een lokaal UMTS-signaal te converteren richting de WiFi-antennes van smartphones.

De investering van Value8 in Droam zal worden gebruikt om de activiteiten op te schalen. Nu bedient de startende onderneming maandelijks zo’n 300 klanten. Tot op heden verliep de reclame voor Droam van mond tot mond, veelal via Twitter.

Actor sprak vorig jaar tegenover Emerce de hoop uit dat deze zomer 100.000 Nederlanders zijn kastje zouden gebruiken tijdens hun vakantie. Na Nederland staat buitenlandse expansie op de agenda.

De nieuwe Droam-site maakt ook onderscheid tussen particuliere en zakelijke gebruikers. Bedrijven zouden voor een vast bedrag per maand een x-aantal Droam’en permanent kunnen huren voor regelmatig uitvliegende medewerkers.

Deel dit bericht

8 Reacties

Marc

Ik denk dat juist Vodafone noemen in dit artikel een verkeerde zet is. Zij bieden momenteel voor 2,- per dag een 35MB bundel aan in het buitenland zonder bijkomstigheid van een extra kastje. Dit is geldig in de volgende landen: België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Wanneer je regelmatig reist kun je voor 5,- Internet op Reis Europe kopen waarmee je in het buitenland gebruik kan maken van je Nederlandse internetbundel.

Meer info:

http://www.vodafone.nl/mobiel_bellen/service_en_informatie/internationaal_bellen/vodafone_live_en_internet/internetbundels/

Mijn conclusie: de Droam is een mooi initiatief, maar wanneer providers beter samen gaan werken (en Vodafone heeft in deze gewoon baat bij haar schaal) dan zal de Droam overbodig worden.

Albert Treur

Marc Is al overbodig geworden, het omslagpunt voor telco’s wordt paradoxaal genoeg bepaald door het succes van DROAM.

BM

leasure –> leisure

Oli4B

Gefeliciteerd @droam en @marc gelukkig zijn er meer providers dan alleen Vodafone en samenwerken zal nog wel even duren: ) DROAM werkt zo goed als wereldwijd .

Morpheus

Zit die boef van een Willem Vermeend ook http://www.ftm.nl/copypaste/topman-m%C3%B6llenkamp-van-rochdale-omgekocht.aspx nog bij Value8?

JJ

Dit kan een groot suc6 worden. De marge is enorm, en de behoefte is groot. Zo betaal ik in India 8 euro per MB vanuit mijn nederlandse bundel. Via een lokale SIM, op een prepaid tarief, enkele centen per MB.

Patrick Mulder

@Marc:
Dat geldt alleen voor je mobiel. Je kunt dit niet inzetten op je laptop bijv. Dat kan met Droam wel (en dan 5 devices tegelijkertijd)

Billy the shit

Waarom zou ik 5 devices tegelijk aan willen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond