Deel dit artikel
-

VC-markt op laagste niveau sinds 1981

De Amerikaanse markt voor risicokapitaal lijkt volkomen opgedroogd. Vorig jaar haalden 108 VC-fondsen in totaal netto 1,9 miljard dollar op, het laagste niveau sinds 1981. Dat blijkt uit een onderzoek van Thomson Venture Economics en de National Venture Capital Association.

De verschillen tussen de Amerikaanse markt voor risicokapitaal in 2002 en het jaar ervoor zijn niet minder dan dramatisch. Haalden in 2001 nog 331 fondsen 40,7 miljard dollar aan VC-kapitaal op, in 2002 was dat nog maar 6,9 miljard dollar, zo blijkt uit cijfers van Thomson Venture Economics en de National Venture Capital Association (NVCA).

Omdat vorig jaar 26 VC-fondsen zo'n 5 miljard dollar aan ongeïnvesteerd geld teruggaven aan investeerders, bleef er in 2002 maar 1,9 miljard dollar aan netto kapitaal over. Dat is 95 procent minder dan in 2001 en het laagste niveau sinds 1981 toen er 1,6 miljard dollar werd opgehaald.

Een andere duidelijke trend in 2002 was het krimpen van VC-fondsen en het teruggeven van ongeïnvesteerd kapitaal aan investeerders wegens beperkte investeringsmogelijkheden. Zo retourneerde volgens de San Francisco Chronicle het befaamde Kleiner Perkins Caufield & Byers 156 miljoen dollar, Accel Partners retourneerde 647 miljoen dollar en Charles River was koploper met 750 miljoen dollar.

Vorig jaar voorspelde managing partner Bob Grady van de Carlyle Group dat door de opdrogende VC-markt de helft van de VC-firma's zal verdwijnen. "Ik denk dat het ophalen van minder geld door minder bedrijven een noodzakelijke voorwaarde is voor betere prestaties en een omgeving met hogere ROI", zo zei Grady in een interview.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond