Deel dit artikel
-

VEB treft schikking met banken in zaak World Online

De Vereniging van Effectenbezitters heeft voor de 12.000 World Online-beleggers (WOL) een schikking getroffen waardoor een bedrag van maximaal 110 miljoen verdeeld kan worden als een vergoeding voor de schade die de beleggers hebben geleden na de beursgang van World Online.

De VEB spande eerder een zaak aan en trad op namens de duizenden gedupeerde WOL-beleggers in een al jaren slepende zaak. Na negen jaar kwam de Hoge Raad in 2009 tot een uitspraak dat World Online en de twee begeleidende banken, ABN AMRO en Goldman Sachs, de beleggers hebben misleid.

Iedere bij de VEB aangesloten belegger die voldoet aan de schikkingvoorwaarden, zal nu naar verwachting een bedrag tegemoet kunnen zien dat uitkomt boven het bedrag van het indertijd door hem over de periode tot en met 3 april 2000 geleden netto koersverlies, dus koersverlies zonder rente.

Het gaat daarbij om mensen die hebben ingeschreven op aandelen WOL bij de beursintroductie als ook diegenen die tot en met 3 april 2000 aandelen hebben gekocht. De beursgang vond plaats op het hoogtepunt van de dot-com bubbel. De uitlatingen – ‘I didn’t sell any shares at this time’ – van de toenmalige bestuursvoorzitter van World Online Nina Brink in de pers vlak voor de beursgang zouden een onjuiste indruk bij het publiek hebben gewekt over haar aandelenbezit in World Online. World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs hadden dit onjuiste beeld moeten corrigeren.

Royal Bank of Scotland, de rechtsopvolger in het dossier van ABN Amro, en Goldman Sachs, vertegenwoordigen mede de andere banken die betrokken zijn geweest bij de beursgang. VEB-directeur Jan Maarten Slagter zegt verheugd te zijn dat beleggers, ruim tien jaar na de beursgang, nu eindelijk genoegdoening zullen krijgen.

Eerder oordeelde het gerechtshof in Amsterdam nog dat de betrokken partijen, World Online en de twee banken, onrechtmatig hebben gehandeld. Er zou een te positief beeld zijn gegeven over de toekomstverwachting van het internetbedrijf. Brink zou tijdens de beursgang onduidelijk zijn geweest over haar aandelenbezit. In persberichten heeft World Online uitspraken gedaan over samenwerkingen met bedrijven, terwijl hier weinig zekerheid over was, oordeelde het hof toentertijd. Zowel VEB, als World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs stelden een cassatieberoep in tegen deze uitspraak. In de uitspraak van de Hoge Raad in 2009, werden de klachten van het internetbedrijf en de twee banken opnieuw verworpen.

Deel dit bericht

1 Reactie

albert kreuze

Een uitstekend resultaat! Dank voor de inzet van onze vereniging.Deze uitkomst zal zeker ook zijn uitwerking hebben op de informatievoorziening bij toekomstige beursgangen en/of emissies. Hiermee is voor mij een kater uit het verleden straks afgerekend waarbij ik hoop dat de "schikkende" banken de claim (deels) doorschuiven naar mevrouw Brink. VEB nogmaals dank hiervoor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond