Deel dit artikel
-

Verdachte aangehouden in onderzoek naar oplichting met nepnieuwswebsites

Vorige week is er een aanhouding verricht en zijn er doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met oplichting met nepnieuwswebsites.

De doorzoekingen vonden plaats in kantoren en woningen in Amsterdam, Velserbroek maar ook in Zweden. Er is voor miljoenen aan beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, een scooter, horloges, cryptovaluata en bankrekeningen in binnen en buitenland.

De criminele organisatie had een grootschalig netwerk in beheer van verschillende nepnieuwscampagnes waarbij ook de identiteit van bekende Nederlanders en Nederlandse nieuwswebsites werd misbruikt. Consumenten werden met fictieve beweringen en nep-reviews verleid om door te klikken.

De werkwijze bij dit soort fraudes is dat nadat een consument doorklikt op een nepnieuwsadvertentie, de consument zijn persoonsgegevens invult en dan gebeld wordt voor hulp bij de eerste inleg en het aanmaken van een account bij een broker. Vervolgens worden de consumenten meerdere malen gebeld en verleid om nog meer geld in te leggen. Het ingelegde geld wordt overgeboekt naar diverse buitenlandse bankrekeningen. Vaak zijn slachtoffers hun geld kwijt.

Er zijn gegevens van meer dan een miljoen personen aangetroffen op een server. Het vermoeden bestaat dat er tienduizenden personen over de hele wereld uiteindelijk geld hebben ingelegd, waarmee de criminele organisatie tientallen miljoenen aan vergoeding heeft verdiend. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond