Deel dit artikel
-

Verhoging beveiligingsbudgetten verwacht

Analisten verwachten dit jaar een forse verhogen van de IT-beveiligingsbudgetten. Een wereldwijd onderzoek van IT-beveiliger Aladdin stelt dat 67 procent van de IT-professionals zijn budgetten op dit gebied wil verhogen.

Het onderzoek, uitgevoerd onder deelnemers aan een Microsoft-conferentie, leert dat slechts zeventien procent van plan is de IT-beveiligingsbudgetten voor komende jaar niet te verhogen. Vooral de aanschaf van antispam- (zestig procent van de ondervraagden) en antivirustechnologie (51 procent) hebben prioriteit. Ook indringer-detectie-software (veertig procent) en Virtual Private Networks (36 procent) worden mogelijk aangeschaft.

Grootste bedreiging in 2003 vormen nieuwe virussen, zo antwoordt 29 procent van de ondervraagden. Andere belangrijke gevaren, meldt het onderzoek van de Israëlische IT-beveiliger Aladdin , zijn volgens de professionals ongeautoriseerde externe toegang tot het netwerk (22 procent) en de (slechte) implementering van het IT-beveiligingsbeleid (ook 22 procent). Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) noemt spam een "probleem" voor hun bedrijf. Drie op de tien (28 procent) spreken van een "ernstig probleem".

De vooruitzichten op security-gebied lijken niet al te zonnig. Gartner verwacht dat in 2005 twintig procent van alle bedrijven te maken krijgt met een ernstig beveiligingsincident, een voorval dat in ieder geval zwaarder is dan een virus. Daarbij zullen de herstelkosten, zo verwacht het bureau, vijftig procent hoger uitvallen dan de preventiekosten.

Tegelijk gloort er hoop. In 2005 maakt maakt volgens Gartner negen van de tien cyberaanvallen misbruik van een beveiligingslek waar gewoon een patch voor beschikbaar is. Bovendien is negentig procent van de aanvallen een regelrechte imitatie van een eerdere aanval.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond