Deel dit artikel
-

Verkeerstoeslag Londen ook per SMS te betalen

Automobilisten kunnen de toeslag om in het centrum van Londen te mogen rijden ook per SMS te betalen. Dat kan voorlopig echter alleen bij één operator, O2. Er is kritiek op het feit dat de mobiele betalingsmogelijkheid zo laat is bekendgemaakt.

Wie de heffing per SMS wil betalen moet zich eenmalig laten registreren bij transportautoriteit Transport for London (TfL). Die wil creditcard-details, het nummer van de mobiele telefoon en het kenteken weten. Vervolgens kan de automobilist elke keer dat hij de toeslag wil betalen, de laatste vier cijfers van zijn creditcard naar een speciaal nummer SMS-en.

Er is nu al kritiek op de mobiele betalingsmogelijkheid. Voorlopig kan er alleen gebruik van worden gemaakt door abonnees van O2. TfL zegt zo snel mogelijk soortgelijke overeenkomsten te willen sluiten met de andere operators. Ander punt van kritiek, zo schrijft de Britse krant The Guardian, is het late tijdstip van invoering. De komst van de toeslag is immers al langere tijd bekend.

Sinds deze week moeten automobilisten voor elke keer dat ze in het centrum van Londen willen rijden 5 pond (ongeveer 8 euro) betalen. De maatregel geldt alleen voor werkdagen tussen 7 uur 's ochtends en half zeven 's avonds. De automobilist moet zich vooraf laten registreren. Wie niet betaalt, riskeert een boete van 80 pond.

Om toe te zien op naleving van de maatregel – die uit de koker komt van de sociaal-democratische burgemeester Ken Livingstone – wordt in het gebied van 21 vierkante kilometer toezicht gehouden met circa achthonderd camera's. Mogelijk heeft het initiatief wel effect: maandag leek het verkeer in de Londense binnenstad rustiger dan normaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond