Deel dit artikel
-

Verkiezing E-Premier: Geen politiek maar multimediaproject

Sinds deze week is het mogelijk om via internet te stemmen voor de eerste E-Premier . Dat is "iemand die verantwoordelijk gemaakt kan worden voor het digitale succes van ons land", aldus de site. De organisatie van E-premier zegt in een persbericht dat het een initiatief is van een aantal nieuwe media specialisten die vinden dat politiek Den Haag "te vaak achter de feiten aanloopt waar het internet betreft". Met de verkiezingen willen de specialisten "een signaal willen afgeven en duidelijk maken hoe ver de invloed van ICT nu al reikt."

Na lezing van het persbericht blijft de vraag: wat wil de organisatie? E-premier woordvoerder Wim Andréa, tevens mede-directeur van reclamebureau PPGH JWT.Colors: "We willen een case bouwen met gebruik van een aantal digitale nieuwe media, en de samenhang tussen die media afgezet tegen de offline media, duidelijk maken." Het is dus helemaal geen politieke actie maar een multimedia-project? "Niet helemaal, het initiatief is voortgekomen uit de samenwerking tussen een aantal verschillende partijen uit de internetwereld, maar er is een ondertoon waarin erop aangedrongen wordt dat de politiek sneller beslissingen zou moeten nemen."

E-premier stelt dat politiek Den Haag achterloopt, maar is dat wel zo? Als we alleen al kijken naar de situatie in het buitenland, is het dan niet eerder zo dat de Nederlandse politiek voorloopt? "In relatie tot het buitenland kan ik het met je eens zijn, maar kijken we bijvoorbeeld heel concreet naar het onderwijs, dan zien we dat er pure bagger aan afgeschreven computers in de klaslokalen staat. Of neem de partijvoorzitter van het CDA die eerder deze week voor de radio geïnterviewd werd. Gevraagd naar zijn e-mailadres zei die man: www.cda.nl. Dat geeft toch heel duidelijk aan dat er onder de politiek nog niet voldoende kennis over dit onderwerp aanwezig is."

Op de kandidatenlijst prijken de namen van Roel Pieper, Adam Curry en Rolf Wouters. Dat maakt het wel erg moeilijk om dit nog enigszins serieus te nemen. Andréa: "We stuurden een lijst van tien namen naar een Happypoints mailinglist, en daaruit kwam deze uitslag. Ik was zelf ook verbaasd over de voorkeursstemmen voor Wouters, maar dat heeft wellicht iets met zijn nieuwe televisieprogramma te maken." Weten de kandidaten dat ze op de lijst staan? "Jazeker, we hebben ze allemaal ingelicht en geen van deze kandidaten had bezwaar."

Een Emerce-redacteur heeft zojuist 120 keer op Rolf Wouters gestemd door eenvoudig zijn cookies uit te zetten. Zijn jullie van deze mogelijkheid tot verkiezingsfraude op de hoogte? Andréa: "Cookies uitzetten is inderdaad voldoende, we willen dat in de uitslagen compenseren door gebruik te maken van IP-filtering." Maar de uitslag blijft hoe dan ook onbetrouwbaar? "Een grote mate van beveiliging zou de pretentie van het politieke aspect te veel benadrukken. Daarnaast geeft het aan dat wat de techniek vermag, niet zaligmakend is. Verder hoop ik dat het duidelijk is dat je dit met een gezonde korrel zout moet nemen." Inderdaad.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond