Deel dit artikel
-

Vernieuwde Ilse leunt sterk op Startpagina

Vanmiddag lanceert Ilse Media Groep de vernieuwde versie van de zoekmachine Ilse . Voor de zoekresultaten wordt met name gebruik gemaakt van de dochters van Startpagina.nl en de index van de Ilse Internetgids. De opmaak van de zoekpagina is aangepast. Inmiddels werkt Ilse ook aan een vernieuwde muziekpagina. Wanneer deze actief wordt is nog niet bekend.

Er is veel te doen geweest rond de veranderingen bij Ilse. De zoekmachine werd al geruime tijd bekritiseerd vanwege minder relevante resultaten. De reden hiervoor zou zijn dat de zoektechniek van Ilse verouderd is. Ilse zelf ziet een andere reden. "Het is allemaal te wijten aan spam", zegt Bert Wiggers, directeur van Startpagina en binnen Ilse Media Groep verantwoordelijk voor de vernieuwing van de zoekmachine. Ilse Media Groep beheert behalve Startpagina.nl en Ilse ook ondermeer nieuwsdienst NU.nl en VrouwOnline .

Uiteraard hangt het een met het ander samen. Alle zoekmachines hebben last van adverteerders die – eventueel met behulp van marketingbureaus – proberen om zo hoog mogelijk in de lijst met zoekresultaten terecht te komen. Een legitieme wens, totdat er methoden worden gebruikt die meer relevante resultaten naar de achtergrond gaan dringen ten gunste van de eigen link. De meeste zoekmachines weten het gebruik van dergelijke technieken te traceren en tegen te gaan, maar vanwege de verouderde techniek van Ilse was het relatief eenvoudig om de zoekmachine te foppen. Daar komt nog bij dat Ilse de meest gebruikte zoekmachine in Nederland is, waarmee het nog eens extra belangstelling trok van bedrijven die aan dergelijke vormen van search engine marketing willen doen.

Wiggers zegt dat er "ongeveer drie á vier bedrijven in Nederland zijn" die "geld verdienen met het voor de gek houden van Ilse". Volgens hem werken er ongeveer vijftien mensen bij deze bureaus. "Ik schat dat ze jaarlijks met zijn allen een omzet van anderhalf á twee miljoen gulden hebben." De nieuwe opzet van Ilse gaat de spam sterk terugdringen, aldus Wiggers, omdat de resultaten geëvalueerd worden door redacteuren.

Ilse nieuwe stijl is een "hybride van mens en machine", zegt Wiggers. In eerste instantie put Ilse Media Groep voor de zoekresultaten uit de dochters van Startpagina.nl en de Ilse Internetgids, dit wordt aangevuld met nieuws van NU.nl. Op de pagina met zoekresultaten is ook te zien onder de link uit welke bron de link is gehaald. Deze resultaten zijn door mensen gevonden en gerangschikt, in tweede instantie komt er bij Ilse ook de gebruikelijke 'machine' aan te pas. "Maar dat is meer om de 'fall through, de sites die we anders over het hoofd zien toch te vinden", zegt Wiggers.

Niet dat commercie helemaal van de vernieuwde Ilse-site verdwijnt. Er staan twee bannerposities op de site en boven de zoekresultaten kunnen tegen betaling maximaal drie links vertoond worden op een bepaald trefwoord. Deze worden aangeduid als advertenties. Maar via een omweg kunnen adverteerders ook in de zoekresultaten komen. De dochters van Startpagina gaan maximaal vijftien links per pagina aanbieden als reclame. Wanneer Ilse uit de dochterpagina's put komen er dus betaalde links in de zoekresultaten. Wiggers laat weten dat besloten is om de betaalde links op de dochters van Startpagina een minder hoge waardering te geven dan de overige links op deze pagina's, of de links uit de Ilse Internetgids. "Bovendien, per pagina staan er driehonderd links, daarvan worden er vijftien advertenties. In totaal staan er vierhonderdduizend links op de dochters van Startpagina en hebben we zeventigduizend links in de Ilse Internetgids. De kans dat de resultaten door reclame beïnvloed worden is wel heel klein."

Gesprekken met Fast
Ilse was ook enige tijd in gesprek met zoekmachines, zoals Fast, Google en Inktomi, om zoektechniek onder licentie te gebruiken. Directeur Paul Molenaar van Ilse Media Groep zei eerder deze week dat het gebruik maken van redacteuren niet is ingegeven door de wens om op kosten te besparen. Bij Ilse Media Groep is momenteel een reorganisatie gaande, waarbij ontslagen vallen en gekeken wordt hoe er "op overhead bespaard kan worden". In de media verschenen verhalen als zouden gesprekken met het Noorse Fast op niets zijn uitgelopen omdat Ilse de licentie niet kon betalen. "De deal met Fast zou een slechte deal zijn geweest", reageerde Molenaar eerder deze week toen de ontslagen en reorganisatie bekend werden. "We vroegen ons af wat de Ilse-gebruiker aan voordeel zou behalen via de techniek van Fast en wat dit ons zou kosten."

Volgens Molenaar levert de zoekmethode met redacteuren resultaten op die even relevant zijn. Wanneer Ilse in zee zou gaan met een 'technische zoekmachine' dient het telkens op zoek te gaan naar de beste zoekmachine, aldus Molenaar. "Wij willen de kern van onze zoekmachine zelf in handen houden. Bovendien kost het zelf opzetten en onderhouden van een zoekmethode evenveel geld als het onder licentie in gebruik nemen van de techniek die door een ander is ontwikkeld."

Testen met de nieuwe opzet van Ilse laten volgens het bedrijf zien dat op de duizend meest gebruikte zoektermen er een relevantie bereikt wordt van 97 procent. "Voor heel specifieke zaken is Ilse minder geschikt, daarvoor moet je gebruik maken van partijen als Wisenut ", zegt Wiggers.

Ilse nieuwe stijl laat een zoekpagina zien met tabbladen voor de diverse onderdelen van Ilse, zoals shopping, communicatie en informatie en daaronder een zoekscherm. Onder het zoekscherm zijn de op dat moment meest gebruikte zoektermen te vinden en aan te klikken. De pagina toont tien zoekresultaten die het website-adres tonen en de Ilse bron, boven deze zoekresultaten staan de gesponsorde links (advertenties). Rechts van de zoekresultaten zijn opgenomen Ilse Diensten, een venster met de voor de zoekterm relevante dochters van Startpagina, daaronder de Ilse Internetgids, de headlines van nieuwsdienst NU.nl een eigen advertentie en een zoekscherm voor de Gouden Gids.

Ilse muziekpagina
Nog in een beta-fase verkeert een vernieuwde muziekpagina die Ilse aan het ontwikkelen is. Onderdeel van deze nieuwe versie van Ilse Music is de mogelijkheid om online tracks uit te zoeken en deze op een cd te laten branden die vervolgens thuisgestuurd wordt. Wehkamp heeft een dergelijke dienst. Ook het inititatief Brand van Free Record Shop maakt gebruik van een eigen keuze uit titels die vervolgens op een cd gezet kunnen worden, dit gebeurt echter in de winkel. Of downloaden mogelijk wordt en wanneer de muziekdienst actief wordt kon Wiggers nog niet zeggen.

Deel dit bericht

31 Reacties

Duur Esboj

17/10…15.10uur….emerce-nieuws: vanmiddag lanceert ilse….gaap! Iets actueler aub, want dit lijkt wel krantenjournalistiek.

Erwin

Nou dat gaat lekker dan. Ik zoek bij Ilse op "informatie over de filipijnen" en krijg de volgende resultaten: 1. HelpHelpen.nl – het portaal van de goede doelen in Nederland2. PiWeb – webdesign hosting domeinregistratie php mysql e-mail3. BOVAG4. The Boarding Zone by Mike Walsarie Wolff5. astroline20006. Berner Sennen Kennel v.h. Voorsterveld7. Zeeland Zeeland Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland Zeelan …8. Munchkin rasbeschrijvings pagina9. WereldWijzer – Reizigers Forum10. Welkom bij ABN AMRO de bank on line Oftewel slechts 1 resultaat (wereldwijzer) dat voldoet aan hetgene dat ik zocht! Ik heb het idee dat het er niet beter op is geworden…

K. de Wildt

owowow, ik zie de concurrentie voor de discussie omtrent de site van dhr. C. Hagens elders op deze pagina al komen. Ik bedoel, één van de meest bezochte sites in Nederland die met een vernieuwde opzet / uiterlijk komt. Iedereen die iets gezegd heeft over de site van e-knip en het bijbehorende design is natuurlijk nu ook verplicht om hier iets over te zeggen. Ilse nieuwe stijl, het was niks, het is niks en het zal ook niks meer worden. Sorry, maar "Internet begint niet bij Ilse" en zal er gelukkig ook niet eindigen. Het is een verzameling van bij elkaar geraapte onderwerpen en links van een steeds groter wordend onderling netwerk van een paar sites, die nog beheerd worden of eigendom zijn van nog minder partijen. Dit terwijl het Internet te groot is en zal blijven om op 1 enkele pagina te laten beginnen, wat een illusie. Soms zie je in de e-merce wel eens bannerreviews, waarbij gezegd wordt, "de destination site is totaal niet in overeenstemming met de banner" maar in dit geval is de pay-off totaal niet kloppend met de rest van de site. Het spat allemaal van convergentie uit elkaar, terwijl er alleen maar steeds meer divergentie zal plaatsvinden. Een beetje nu.nl een beetje startpagina.nl een beetje vrouwonline.nl nog een beetje nu.nl, nog wat startpagina.nl in de zoekresultaten, gadverdamme wat een incestueuze toestanden allemaal. Als ik het nieuws wil zien ga ik wel naar nu.nl, als ik links wil hebben, ga ik wel naar startpagina.nl en als ik vrouw zou zijn, zou ik misschien wel naar vrouwonline zijn gegaan, maar gooi alstjeblieft niet tien sites bij elkaar om er een geheel van proberen te maken, want dat lukt gewoon niet. Kies een onderwerp uit, pick a focus, work with a focus, stick with a focus. De kleuren van de tabjes (groen, rood, blauw, geel), de Google kleuren, is dat nieuwe standaard ofzo? En dan nog dezelfde navigatie gebruiken als ook Vrouwonline doet, zeker zelfde desingbureau gehad? Maar goed, laat het duidelijk zijn, een puur persoonlijke mening, als 99% van de mensen dat anders ziet zal het wel zo zijn, maar persoonlijk verwacht ik niet dat het op deze manier bij deze reorganisatie en ontslagen zal blijven, hoe triest dat ook zal zijn voor alle betrokkenen. Vriendelijke groet,K. de Wildt.

William Foughty

"Voorwaarde om je bij de ilse zoekmachine te kunnen aanmelden is dat je je site ook aanmeldt bij tenminste één Startpagina dochter. Jouw site wordt dan gecontroleerd door een redacteur." De dochters worden 'onderhouden' door amateurs, aan bepaalde dochters wordt dan ook totaal geen onderhoud gepleegd. Het gevolg daarvan is dat bepaalde categorieën helemaal nooit in Ilse verschijnen. Wat natuurlijk ook geldt voor sites die min of meer concurrent zijn voor sites uit de Ilse-club. Je kunt dus bijna spreken van kartelvorming, objectiever wordt Ilse er niet op.

2link.nl

Deze houtje-touwtje oplossing gaat dwars tegen elke objectiviteit in. In plaats van te investeren in goede objectieve zoektechnieken wordt nu gezocht naar dure menselijke ?handjes?. De objectiviteit rijkt straks niet verder de mening van medewerkers van de Startpagina-dochters, nieuwssite Nu.nl en andere onderdelen van Ilse Media Groep. Dit is geen kruisbestuiving maar inteelt. Bovendien vraag ik me sterk af hoe actueel deze database wordt. Zo werd voor 1 september een nieuw aangemelde website binnen 24 uur in de database opgenomen(!) Vele malen sneller dan andere zoekmachines zoals Altavista (waar je tegenwoordig maanden op moet wachten).2link.nl

Bart

Erwin, Zoekmachines zijn helaas niet intelligent genoeg om het gebrek aan intelligentie bij de zoeker te compenseren.Als je informatie zoekt over de filipijnen, zoek dan op 'filipijnen'. De zoekopdracht 'informatie over de filipijnen' leidt natuurlijk tot een grote brei aan sites met 'informatie'.

K. de Wildt

Beste Bart, Je zegt dat zoekmachines niet intelligent genoeg zijn om het gebrek aan intelligentie van de zoeker te compenseren. Daarmee bedoel je dus, dat de toevoeging van de menselijke scan, die intelligentie wel toevoegt? Maar dat is nou net in tegenstelling met wat jij beweert, want het gebrek aan intelligentie van de zoeker waar jij het over hebt, wie zegt dat het de 'controleurs' ook niet aan die intelligentie ontbreekt? Uit ervaring weet ik dat, even grof gesteld, mensen op Internet 'dom' zijn. Indien je niet alles voorkauwt en beperkt tot de mogelijkheden, dan zullen ze voor een groot deel dat doen wat jij eigenlijk niet wilt dat ze doen of waar je dienst op afgestemd is. En toch zeker voor een dienst als Ilse, die zich profileert als startpunt voor Internet, waar dus waarschijnlijk veel nieuwe mensen komen die nog niet zo bekend zijn met Internet en zoekmachines (want anders zouden ze waarschijnlijk Ilse niet gebruiken…) zijn dus ook nog niet zo bekend met de verschillende mogelijkheden van zoekmachines en manieren die het beste werken. Waar jij natuurlijk ook op doelt, als je zegt dat ze dan maar moeten zoeken op filipijnen. Vriendelijke groet, K. de Wildt

Lucas

Sterker nog, als je deze 'domme' searchquery in Google invoert heb je 10 relevante links van de 10! Dus, beginnende surfers zijn blijkbaar beter af met een kwaliteits searchengine als Google, waar de gebruiker niet verward wordt met allerlei reclame uitingen, gesponsorde links, links naar andere onderdelen, en wat al niet meer, maar gewoon relevante informatie uit webpages voorgeschoteld krijgt. De searchquery levert bij av.com en alltheweb.com (FAST) ook stukken betere resultaten op dan bij Ilse, terwijl deze searchengines niet eens gespecialiseerd zijn in Nederlandse pagina's. Ik stel hierbij voor om Ilse een zoekmachine te blijven noemen, en de rest vindmachines, dat is tenslotte het resultaat, terwijl je met Ilse vooral blijft zoeken. Verder wens ik alle startpagina dochter vrijwilligers veel sterkte, aangezien zij ongetwijfeld bedolven zullen worden onder de aanmeldingen. Durk Jan gaf tenminste nog een fooi, ik denk niet dat de dochters ook maar ergens op kunnen rekenen van Ilse.

Aleks

Op zich lijkt het me een geweldig idee om de kwalitatief goede inhoud van Startpagina-dochters te gebruiken in de zoekresultaatpagina's, beetje afgekeken van AOL, maar het wordt m.i. wel een beetje overdreven. Waarom worden alle links van een bepaalde dochterpagina in de resultaten vermeld? Vaak zijn niet alle links van een dochterpagina relevant.Zoektermen worden nu gelinkt naar Startpagina-links en dit is niet altijd prettig als je meer te weten wilt komen over een bepaald onderwerp. Ilse maakt helaas verkeerd gebruik van de nuttige Startpagina-links. Het zou beter zijn als Ilse maar een paar -bijvoorbeeld de eerste 4 posities- reserveert voor Startpagina-links. De links moeten geselecteerd worden op relevantie en niet willekeurig gerangordend worden zoals nu het geval is. Hopelijk is dit niet te lastig voor de programmeur die dit moet aanpassen.

maxim

Erwin, je moet ook even ipv. 'informatie over de philipijnen' alleen 'philipijnen intypen in het zoekveld…. …is kijken wat je dan krijgt… En?

Rob

ILSE in de puberteit! Ilse tracht krampachtig te overleven. Er wordt flink aan haar marktandeel gesnoept, zeker door Google die Ilse van de eerste plaats zal stoten. Bij Ilse moeten alle principes aan de kant om geld te verdienen, niets mis mee, tenzij je paniekvoetbal gaat spelen. En daar lijkt het wel op. Een lachtertje is de objectiviteit die men claimt. De redacteuren van de startpagina's mogen nu bepalen wie wordt toegelaten tot het Ilse heiligdom. De redacteur van de startpagina dochter, reizen.pagina.nl en vakantie.pagina.nl is Lucas van de Molen een medewerker van het bedrijf Tera.nl. Dit bedrijf is eigenaar van de site http://www.opreis.net en werken nauw samen met holidayspot.nl. En ja hoor beiden hebben een prominente plaats op de dochterpagina's. Dus een redacteur verbonden aan een commercieel bedrijf die een reisportaal expoliteert mag beoordelen welke reis- en vakanties site's bij Ilse worden toegelaten.Lachen, gillen en brullen natuurlijk om zo te proberen de kritische internetter om de tuin te leiden. Maar, zo lees ik in het persbericht, Ilse richt zich niet meer op de gemiddelde internetter. Vooral beginners en de moeders van medewerkers zijn gebruikt als paneldeskundige voor een diepgaand onderzoek en zijn tevreden over de getoonde (engelstalige!?!) zoekresultaten. Dat is voor een adverteerder nog eens fijn om te weten. Vooral als je diensten of produkten wilt verkopen via internet. Dan heeft Ilse de ideale doelgroep voor je: de beginnende internetter. Gegarandeerd hoge omzetten!

Robbert Alvarez

Ilse Internetgids? Heeft m.i. totaal geen meerwaarde. Zelf heb ik mijn site diverse malen voor de Ilse Internetgids aangemeld, maar nooit antwoord terug ontvangen, laat staan een melding erin. Ilse Internetgids? – weg ermee!

Rik Mulder

Zelfde probleem hier. Wij beheren de site ADSLMetaCrawler.com, toch één van de betere sites over dit onderwerp. Het toeval wil dat onze grootste concurrent beheerder is van adsl.pagina.nl. Resultaat? Bij zoekresultaten op adsl komt de pagina van deze beheerder 3 keer terug in de topresultaten, vergezeld van alle affiliatesites van deze zelfde beheerder. Onze site is ergens te vinden op pagina 9 terwij deze wel op adsl.pagina.nl te vinden is… Ilse objectief? Nou neuh…

Ralph Geissen

Een aantal redacteuren van de startpagina dochters is inderdaad schaamteloos bezig de eigen website te promoten en weren tegelijkertijd kwalitatief goede (concurrerende) websites. Wellicht dat een nieuwe dochter "concurrentievervalsing.pagina.nl" een oplossing is? Wanneer Ilse deze concurrentievervalsing kan bestrijden dan zal Ilse best een goede vindpagina zijn.

Harald Blankena

Inderdaad, een bewijs van schaamteloze belangenverstrengeling van zo'n ilse dochter is mkb.pagina.nl. De eigenaar (een sitebuildertje) weet op slinkse wijze minstens 17 keer(!) naar zijn eigen toko te verwijzen (diverse stroman – sites). Uiteraard zijn alle links naar eigen nest voorzien van TIP, NIEUW, AANRADER of in afwijkend lettertype. Algemeen bekende MKB-bronnen die deze kennelijk kansloze sitebuilder als bedreigend voorkomen ontbreken. Was Ilse niet dat onschuldige meisje met die vlechtjes?

Peter Pan

Ach, ik denk dat we het allemaal wel een beetje begrijpen: Ilse wil a) een closed shop bouwen waarin de vele Ilse bezoekers zoveel mogelijk binnen de eigen toko blijven b) een groter gedeelte van de on-line promotie uitgaven. ad a) Op zich niets mis mee, ware het niet dat "binnen de eigen toko" wat anders is als "de meest optimale oplossing voor de klant". Een heel duidelijk voorbeeld zijn de startpagina's die verre van objectief zijn aangezien de "vrijwilligers" er 9 van de 10 alleen maar zitten om geld aan te verdienen. ad b) Ach, het maakt ook allemaal niet uit: eerst betaalden we onetomarket en consorten, gaan we nu weer terug naar de startpagina dochters.en daarna naar Google.

Ralph Geissen

Nogmaals benadruk ik dat de meeste redacteuren een schoon geweten hebben en niks dan lof verdienen voor hun inspanningen om het internet voor iedereen overzichtelijk te maken. Wanneer een redacteur niet objectief is dan is deze naar mijn mening per definitie niet geschikt, lijkt me dat Ilse en Startpagina er veel belang bij hebben dat aan deze nieuwe SPAM een einde wordt gemaakt. Misschien ben ik een idealist (sorry), maar er zijn al een aantal dochterpagina's genoemd waarvan de redacteur er op zijn minst dubieuze praktijken op nahoudt. Startpagina.nl zal hiertegen naar eigen inzicht maatregelen moeten nemen! Ken je zelf een dochterpagina met dubieuze praktijken? -Maak het bekend? (oa. reizen.pagina.nl, vakantie.pagina.nl, adsl.pagina.nl, mkb.pagina.nl, ik nomineer zelf goudenhanddruk.pagina.nl en pensioen.pagina.nl).

waanvandedag

Ik heb het al eens eerder geroepen…maar roep het hier ook nog even. Ilse is deze week verworden tot een regelrechte kopie van Uw lokale huis aan huis blad. Alles wat er in staat is betaald, gesponsored, of op een andere manier van een hoog "eigen volk eerst" gehalte. Gevaarlijk, want op deze manier wordt een ander senario in een voorzet gegooid die een Finse uitgever alleen nog maar hoeft in te koppen…Zet Ilse uit huis en hou de startpagina. Dat kost een stuk minder en de 1 lijkt steeds toch al steeds meer op de ander. Ilse mag naar de opvang voor weesjes, samen met al die andere "kinderen van de rekening" uit dotcomland. Als de directie die bal niet inkopt zullen de gebruikers dat wel doen. Sterker ze zijn reeds begonnen om het betweterigste meisje van de klas te negeren. Vorig jaar presenteerde Ilse zich als het meest begeerlijke meisje van de klas, maar zoals vaak is de buitenkant mooier voorgesteld dan de binnenkant. Kleine meisjes worden groot…dat in ieder geval…of ze ook leuker worden?

natural beauty

kleine meisjes worden zeker groot, en gaan dan over naar de volgende school. Waar Ilse het enige leuke meisje was op de basisschool, komt ze enkele (internet)jaren later terecht op de middelbare school. Maar op de middelbare school zijn alle knappe meisjes van de omringende lagere scholen verzameld en blijkt Ilse ineens niet meer zo knap te zijn. Hier en daar een face-lift later probeert ze het nog wat op te kalefateren, maar ze kan niet ontkennen dat de meisjes die hun natuurlijke schoonheid hebben (de Googles, Wisenuts, Teoma's, kale Intomi's, Ixquick's), de slag om de hartjes van de Internetmannen zal winnen…

Berend van de Burg

Met instemming de reacties gelezen. Ook ik heb last van belangenverstrengeling bij startpagina dochters. Op zich vervelend maar nu ILSE ook nog deze gegevens gebruikt wordt het echt irritant.Zo is de beheerder van hypotheek.pagina en hypotheek-adviseur.pagina familie van de directeur van Slegt Financiele Dienstverlening (o.a. Hypotheekofferte.com). Naar Hypotheekofferte.com alleen al wordt schaamteloos 7 keer verwezen. Je gaat je pas echt ergeren als je ook nog een e-mail krijgt met het voorstel om , naast je onbetaalde vermelding, een betaalde link te nemen. Als je hierop niet ingaat bestaat de kans dat je naar een achtergelegen pagina wordt verplaatst! Ik kan me niet voorstellen dat de werkwijze van sommige startpagina dochters op lange termijn houdbaar blijft. Zolang ILSE zo weinig invloed heeft op de startpagina dochters en sommige beheerders andere commerciele belangen nastreven, lijkt het me onlogisch om de dochterpagina's voor de zoekresultaten te gebruiken.

robert

De lay-out van de nieuwe Ilse vind ik goed en overzichtelijk. Jammer dat de toch in feite commerciele startpagina zijn monopoliepositie op het internet kan verstevigen op deze manier. Alsmede de door de overheid gedirigeerde hollandcasino. Andere casinos vind je bijna niet meer op ilse. Jammer, erg jammer zelfs. Gewone sites hebben een minder grote kans zich te plaatsen. Geef daarom toch de voorkeur aan GOOGLE. Dat is toch de beste.

Xander Zuidgeest

De vernieuwde ILSE. Grote gevolgen? Er is de laatste dagen veel over gesproken. De nieuwe zoekmachine van ILSE. De voornaamste reden voor het vernieuwen van ILSE is dat de zoektechniek verouderd was. Niet-relevante zoekresultaten kwamen bovenaan en veel bedrijven maakten misbruik van deze verouderde techniek.Het feit dat ILSE deze beslissing heeft genomen komt niet als een verrassing en dus is ILSE op zoek gegaan naar een andere manier van indexeren. Er is uiteindelijk niet gekozen voor een nieuwere/betere techniek zoals andere zoekmachines dat wel hebben gedaan. Een korte beschouwing. Google is absoluut de voorloper van de nieuwste technieken. Andere zoekmachines indexeerden nog puur op metatags (bedrijfsbeschrijving) door bijvoorbeeld te kijken hoe vaak bepaalde woorden voorkwamen in deze bedrijfsbeschrijving. Google introduceerde de "popularity search". Aan de hand van het aantal links dat naar een site toe linken wordt bepaald hoe populair deze site is. Hoe meer links, hoe populairder de site en dus hoe hoger in de zoekresultaten. Teoma (techniek gekocht door Ask Jeeves en nu nog alleen in beta-versie) gaat nog een stapje verder. Zij kijken niet alleen hoeveel webpages er naar een site linken, maar kijken ook nog eens welke webpages er naar linken waardoor de relevantie van de zoekresultaten enorm hoog is. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde "expert links". Dit zijn sites met linkoverzichten van allerlei onderwerpen zoals de startpagina's in Nederland. Deze techniek is te vergelijken met de nieuwe techniek van ILSE. Ixquick is de beste meta-searchengine van het moment die zoekt in 14 andere andere zoekmachines. Hij kijkt alleen naar de top10 resultaten van deze 14 zoekmachines en verwijderd de dubbele uitkomsten. Blijkbaar een succesvolle formule gezien de vele prijzen die Ixquick heeft ontvangen voor de relevantie van zijn zoekresultaten. De toekomst. Qgo heeft een techniek ontwikkeld waarbij de zoekmachine antwoord kan geven op een vraag die op een natuurlijke manier gesteld is. In plaats van de zoekopdracht "Hotel Antwerpen" te geven kan de gebruiker "Ik zoek een hotel in Antwerpen voor aankomend weekend" intypen. De technologie ontleedt de zin en haalt daar de belangrijkste woorden uit. Qgo gaat nog een stap verder door ook synoniemen te kennen van woorden en zelfs woorden te associeren met bepaalde onderwerpen. Als ik bijvoorbeeld "caravan" intyp geeft de machine resultaten als "campings, routes of zelfs filemeldingen". Wanneer deze techniek klaar is voor het internet is nog de vraag. Op het moment wordt deze techniek voornamelijk gebruikt binnen bedrijven waar een medewerker van bijvoorbeeld een callcenter snel een vraag in kan typen terwijl hij/zij met de klant aan de lijn zit. Dit kan omdat de database waarin de informatie is opgeslagen klein is. Op internet is dit een heel ander verhaal. Marketing. Welke techniek ook gebruikt wordt, het is voor bedrijven zaak hun online marketing hierop aan te passen. Als een zoekmachine zoekt in uw bedrijfsbeschrijving dan moet deze goed worden ingericht. Als ILSE gebruik maakt van de dochterpagina's van startpagina dan zullen bedrijven moeten zorgen dat ze op zoveel mogelijk dochterpagina's komen te staan.Voor ieder bedrijf was het al belangrijk om een zo groot mogelijk linknetwerk op te zetten. Met de komst van Google werd dat nog eens belangrijker en met de komst van de nieuwste zoektechnieken wordt het linknetwerk alleen maar belangrijker! Zoekmachinemarketing was vroeger een pushstrategie. Een bedrijf meldde zich aan en de zoekmachine moest er maar vanuit gaan dat het een goede site was. Tegenwoordig moet een bedrijf niet alleen een goede internetsite hebben, maar ook goede referenties. Met andere woorden is zoekmachinemarketing een proces waarbij continu gekeken moet worden naar de nieuwste technieken om vervolgens de strategie daarop aan te passen.

K. de Wildt

Beste mijnheer Zuidergeest, leuke beschouwing, maar uiteraard een paar kleine nuances. Bij Marketing heeft u het over het feit dat sites hun bedrijfsbeschrijving in orde moesten hebben en dat dat nu verschuift naar het op orde hebben van de contacten met de dochterpagina's. Echter, zoals hierboven al meerdere malen aangegeven, dat is niet iets wat je zomaar zelf in de hand hebt, in tegenstelling tot je eigen bedrijfsbeschrijving. En om het zoekmachinemarketingproces nu te omschrijven als continue kijken naar nieuwe technieken, is een beetje veel eer voor de 'landje-pikkende' dochterbeheerders (niets ten nadel van de objectieve goede beheerders b.t.w.). Dan is het gewoon een kwestie van zo snel mogelijk zelf een dochterpagina opzetten die met je bedrijfstak te maken heeft en dat ten volle uitbuiten. Ik vraag me af hoe Q-go aan haar cybrarians komt? Ook daar zit een menselijke factor in, dus ook daar heb je last van subjectiviteit. Als ik als cybrarian niet weet dat Dennis Bergkamp bij Arsenal speelt, hoe krijg je dan die koppeling? Zijn die cybrarians 'all-knowing? Of worden die in de toekomst gerecruteerd uit het leger 'vrijwilliger' van Startpagina? Dan wordt ik als beheerder van hypotheken.pagina.nl bijv. de cybrarian die alles koppelt m.b.t. hypotheken? Benieuwd hoe dat vorm gegeven gaat worden. Daarnaast zit ik niet te wachten op suggesties van een zoekmachine. Als ik op zoek ben naar een nieuwe Kip-caravan, wat heb ik dan aan een site met files van de ANWB? Dan had ik wel gezocht op files o.i.d. Dit levert het gevaar op dat er teveel tijd, aandacht, energie en geld wordt gestoken in het opsporen en aanbrengen van koppelingen, i.p.v. het verbeteren van de techniek of een groter deel van Internet, zodat ik wel relevante resultaten te zien krijg. P.S. Kun je bij Askjeeves ook niet gewoon 'natuurlijke vragen' stellen? En ik meen mij te herinneren dat Brightstation.com ook al smart logic gebruikt om haar zoekresultaten weer te geven. Ik heb daar ooit wel eens een tool 'de webcheck' van gebruikt, dus die technologie is in ieder geval al beschikbaar geweest op Internet. P.P.S. "Er is uiteindelijk niet gekozen voor een nieuwere/betere techniek zoals andere zoekmachines dat wel hebben gedaan" Waar hebben we het dan nog over… Bedrijven die niet meegaan met de concurrentie om hun producten te verbeteren (en ik zie die kruisbestuiving in dat onderlinge VNU netwerkje toch echt niet als verbetering), die gaan het gewoon niet redden. Zie de geschiedenis van de afgelopen 2 eeuwen er maar op na.

Bas

Het doet me werkelijk goed om te lezen dat er meer mensen zijn met slechte ervaringen met Startpagina dochters. Ik begon al bang te worden dat ik de enige was met negatieve ervaringen met het aanmelden van mijn websites bij de dochters. Enkele voorbeelden:1) Startpagina dochters die alleen een link op hun startpagina.nl wilden plaatsen als ik een link naar hun eigen website plaatste (dus niet de startpagina, maar hun eigen commerciele pagina) 2) Een van de grootste dochters melde me doodleuk dat er al maanden geen nieuwe sites werden toegevoegd. Eerlijk om dit te melden dat wel, maar funest voor de toekomst van Ilse 3) Veel dochters gebruiken een Mailform voor reacties, op deze manier is het lastig of onmogelijk te zien wie de pagina in beheer heeft (al is dat vaak makkelijk te raden als je kijkt welke sites de vermelding TIP hebben). Bij de sites die wel een e-mail adres vermelden blijkt een niet onaanzienlijk deel beheert te worden door bedrijven die er alle belang bij hebben een onderwerp in hun macht te hebben. Voorbeelden hiervan heb ik eerder in deze discussie al veelvuldig gezien. Ik heb een akelig sterk vermoeden dat bovenstaande situaties bij de VNU/Ilse bobo's tot nu toe niet bekend zijn. Ik hoop dan ook dat deze discussie hen de ogen opent, maar ik vrees dat de kans groot is dat ze hem nooit zullen lezen. Beleidsmakers van dit soort "heel belangrijke" websites verkeren over het algemeen in hogere kringen, praten alleen met andere "belangrijke" beleidsmakers hebben stuitend weinig kennis van de markt waarvan ze deel uitmaken en staan ver af van de realiteit. Mocht ik me vergissen dan zou ik hier graag een reaktie willen lezen van VNU/Ilse. Ik zou vooral van VNU graag willen horen hoe er omgegaan wordt met klachten over hun losbandige dochters zoals hier geuit worden, en of er (nu hun rol zo belangrijk wordt, want dat mag je met een koppeling van de 2 best bezochte vaderlandse websites toch wel zeggen) een verzamelpunt komt voor klachten. Als een reactie van VNU uitblijft moeten we misschien zelf maar op een website een zwartboek van startpagina dochters aanleggen.

H.Ros

Voor klachten over ILSE, Bezoek eens de klachtensite http://www.kl8.nl. Het is inderdaad zo dat websites worden geweerd omdat deze door concurrenten worden onderhouden. Een zeer kwalijke zaak.Men is compleet afhankelijk geworden van willekeur van dochterpagina's hetgeen ILSE bij ongewijzigd beleid m.i.uiteindelijk de das zal omdoen. Door de onvrede die zo ontstaat zal de marktpositie ongetijfeld verdwijnen ten gunste van kwaliteitszoekmachines zoals Alltheweb en Google.

Humor

Da's nog eens lachen met vrind Wiggers: "Allemaal te wijten aan spam", dat Ilse al jaren overigens onder de maat presteert. ff bijkomen….

jaap

Ik heb nu al een paar keer een bericht gekregen dat ik een link kan krijgen op een dochterpagina voor bedragen tussen de fl.400 en fl. 1000,- per maand. Gratis gaat alleen nog maar op de sites die er zijdelings mee te maken hebben en niet zoveel bezoekers hebben. Een vriend van mij krijgt als het goed is binnenkort een dochterpagina. In de email die hij kreeg stond vermeld dat hij geen commerciele bedoelingen mocht hebben! We gaan dus even uitproberen wat wel en niet kan. Op deze manier komen we tenminste toch nog in Ilse terecht

Neissen W.

Ik heb zelf een eigen startpagina voor Limburg gemaakt met ruim 8000 Limburgse links. Medio jan. 2002 worden hieraan (per maand) 25 landelijke startpagina's toegevoegd. In de afgelopen maanden heb ik ongeveer 50 sites bij 50 verschillende dochterpagina's van Startpagina.nl aangemeld. Het resultaat was bedroevend, er zijn uiteindelijk 3 van de 50 links geplaatst. De overige links werden niet geplaatst:1. Sites hadden volgens de beheerders geen toegevoegde waarde. (wegens concurentie?)2. Op een groot aantal aanmeldingen wordt gemakshalve niet gereageerd.3. Soms krijg je van de beheerders (dochterpagina's Startpagina.nl) een eerlijk antwoord, dat de link niet word opgenomen wegens concurentie met hun eigen pagina.4. De beheerders bepalen of een link c.q site de moeite waard is om geplaatst te worden. Ik vindt dat de bezoekers zelf moeten bepalen of een website het een bezoekje waard is of niet. Voorbeeld: (zoek.pagina.nl), de bezoekers verwachten op deze pagina alle links naar zoekmachines en startpagina's te vinden. Jammergenoeg is dit niet het geval, aangezien bij Startpagina.nl de eigenbelangen bovenaan staan, en het woord "onafhankelijk" geschrapt is uit hun woordenboek.

Frank Braton

Even geen tijd gehad maar zo op de zaterdagochtend ga ik mijn schade eens lekker inhalen.Wiggers is niet juist geinfomeerd omtrent het aantal bedrijven dat verdiend aan het 'voor de gek houden van Ilse'. Ook kwa omzet en aantal mensen slaat hij de plank flink mis. Als je het niet weet roep dan niets, komt wat klungelig over. Het voor de gek houden is zoiets als zeggen: 'men maakt gebruik van mijn onkunde', alleen in wat bedektere termen. Er zijn mensen die Google voor de 'gek' weten te houden, denkt hij nu werkelijk met zijn budget een systeem te kunnen kopen dat 'spammers' buiten de deur kan houden? Een aantal bureau's is door Ilse in de ban gedaan maar daar wordt hard om gelachen. De resultaten die je nu krijgt bij Ilse vallen niet alleen bezoekers op maar ook de bedrijven die sinds jaar en dag checken hoe ze er voor staan. Dit heeft juist een aanzuigende werking voor SEP en SEC bedrijven (deze laatste vooral omdat die op de langere termijn goed scoren en met de originele sites van hun klanten werken) Geschrokken van de gevolgen van de ommezwaai (immers, zijn ze niet groot geworden door het veelvuldig aanmelden van bureau's en 'spammers') zijn ze bij Ilse inmiddels al weer wat bijgekomen. De koppeling met startpagina zodat er twee keer een hit voor de Ilse groep kon worden genoteerd waardoor de tarieven voor ads en banners gehandhaaft konden blijven is alweer overboord gezet. Ilse kan zichzelf lelijk in de vingers snijden als er aanmeld-barrieres worden opgeworpen. Dan nog het volgende. Het is ietwat hautain om te denken dat er bureau's zijn die leven van Ilse. Er zijn meer zoekmachines en dat merkt Ilse ook al. Google is in opmars maar Track.nl is wat ons betreft ook geen slechte zoekmachine en er is er nog een in opmars maar die moeten zelf maar zorgen voor een goede marketing want dat kan ik Ilse niet ontzeggen, van niets hebben ze iets gemaakt. Nu eens zien of het echt wat wordt. Dat voortdurende schoppen tegen zogenaamde 'spammers' gaat niet werken heren. Tenslotte. Enige bescheidenheid is hier op zijn plaats en besef waarom Ilse tot 1999 veel sterker groeide dan andere zoekmachines. Let ook eens op Belgie, daar is het Ilse dus niet gelukt, dat voorland zou ik maar eens ter harte nemen.

Remco Hofstede

De update van Ilse een verbetering jazeker. Professionele zoekmachine optimalisatie al mogelijk, al vanaf week 1. Goede resultaten, dat blijft een eigen mening. Maar een ding is zeker, de spam komt al weer op een uiterst eenvoudige manier terug. We vinden bijvoorbeeld voor de volgende zoek termen de site omafiets.com (met alleen reclame) onder de zoekwoorden: screensaver (3), makelaar (10), napster (2) logo (8), uittreksels (3) etc. Nog even afwachten en startpagina dochters met eigen sites wisselen een paar links tussen hun startpagina dochters uit (verhogen linkpopularity voor Ilse) en we zijn weer terug bij af. Toch leuk geprobeerd, helaas zat het er aan te komen.

Johan Schaap

n.a.v de reactie van Xander Zuidgeest: Q-go maakt inderdaad gebruik van natuurlijke taal om vragen van eindgebruikers te gebruiken en deze te matchen met matchvragen uit een database. Overigens een prima uitleg van de werking van Q-go! Dat Q-go vooral in callcenters gebruikt wordt is echter niet waar. Op zich zou het daar wel voor gebruikt kunnen worden, maar onze focus ligt op het inzetten van onze techniek op websites als self-service applicatie. Onze kracht is juist het zorgen dat veel voorkomende, generieke vragen niet in relatief dure kanalen als een callcenter rechtkomen, maar op de website zelf beantwoord kunnen worden. Dat levert snel een bevredigend antwoord op voor de eindgebruiker op het moment dat deze een vraag heeft en levert voor de eigenaar van de website aanzienlijke kostenvoordelen op. En natuurlijk inzicht in echte, oprechte gebruikersvragen; informatie waar elk bedrijf erg veel interesse in heeft. Q-go is daarmee ook geen searchengine. Wij geven antwoord op vragen. De verwarring hierover is waarschijnlijk ontstaan omdat we een periode een soort van searchengine op het net hebben gehad. We hadden veel vragen van eindgebruikers nodig voor het vervolmaken van onze technologie. En dit was daar een prima manier voor. Maar omdat het maken van de matchvragen inderdaad handwerk is, is dat niet te doen voor het internet. Daarbij kun je daar geen stuiver aan verdienen. Daar zijn we dus ook al geruime tijd mee gestopt. Je hebt dus gelijk dat Q-go het best inzetbaar is op een 'kleine' database. n.a.v. de reactie van K. de Wildt: Q-go cybrarians zijn inderdaad niet alwetend. Zoals hierboven beschreven, zetten wij onze techniek in op de website van een bedrijf. Dat maakt het domein al een stuk overzichtelijker. Verder verdiepen onze cybrarians zich bij het maken van matchvragen behoorlijk in de materie. Voorafgaand aan een implementatie wordt ook enorm veel kennis ontrokken aan de organisatie van de klant. Als laatste is Q-go geen statische applicatie. Vragen die niet matchen of door de eindgebruiker als niet goed gematched worden doorgestuurd naar de redactie, worden bekeken en waar nodig worden er nieuwe taalkundige regels of verbanden aan het systeem toegevoegd om het eindresultaat te verbeteren. Hierdoor onstaat een 'lerend' systeem.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond