Deel dit artikel
-

Verschuiving in top Nokia na winstval

Nokia schuift Risto Siilasmaa naar voren als vervanger van bestuursvoorzitter Jorma Ollila, die in mei opstapt. De benoeming komt na een verlies van ruim een miljard euro over heel 2011.

Vooral het laatste kwartaal van vorig jaar droeg bij aan het verlies. In die drie maanden zag het bedrijf 954 miljoen euro verdampen.

Het nieuwe gezicht van Nokia is de 45-jarige oprichter van het bekende beveiligingsbedrijf F-Secure. Siilasmaa zit al sinds 2008 in de Raad van Bestuur van de fabrikant. Olila (61) gaat met pensioen. Onder diens leiding groeide het bedrijf uit tot een wereldspeler.

Nokia verkocht vorig jaar aanzienlijk minder telefoons dan in 2010. Van 103,6 miljoen naar 77,3 miljoen. Met name in het laatste kwartaal zakte de verkoop fors in: na 28,6 miljoen in 2010 naar 19,6 miljoen.

De nieuwe Lumia-smartphones met de software van Microsoft heeft het tij nog niet kunnen keren. Er werden ruim een miljoen van deze toestellen verkocht, iets meer dan analisten hadden verwacht. Inmiddels is het toestel ook te koop in de VS.

De koers van het het aandeel Nokia is 53 procent gedaald sinds februari 2011, toen Nokia de samenwerking met Microsoft bekend maakte. Vanochtend noteerde het aandeel iets hoger.

Eind 2013 moeten er 27.000 banen bij Nokia zijn verdwenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond