Deel dit artikel
-

‘Vertrouwen in tech in het geding’

De helft van de Nederlanders vindt dat Big Tech-bedrijven met hun diensten de samenleving beter maken. Maar er bestaan ook grote twijfels over hun invloed. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat Big Tech te veel macht heeft. Minder dan een vijfde vertrouwt de manier waarop deze bedrijven met privégegevens omgaan.

Dat blijkt uit de eerste Smart Society Monitor van Motivaction en Omnicom PR Group, een online onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders.

72 procent is het er (zeer) mee eens dat het landsbestuur actiever moet optreden om de impact van technologie op het leven van de Nederlanders te managen. Nog eens 69 procent is voor de komst van een Ministerie voor Digitale Zaken, een apart departement dat de digitalisering in goede banen moet leiden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in slimme apparaten. Argwanend staan ze tegenover het gebruik van slimme deurbellen, sloten en speakers die ‘op afstand’ te bedienen zijn. 21 procent vertrouwt dergelijke apparaten volledig, terwijl 64 procent bang is dat gegevens in verkeerde handen vallen bij gebruik daarvan. 59 procent is bang controle over persoonlijke data te verliezen door gebruik van Smart Home-apparaten die persoonlijke data bevatten.

De helft van de ondervraagden heeft overigens nog nooit van Internet of Things en Augmented Reality (AR) gehoord. Nederlanders zijn het meest op de hoogte van zelfrijdende auto’s, Virtual Reality (VR), digitale assistenten (zoals Alexa of Google Nest) en kunstmatige intelligentie (AI). Het minst bekend is de term blockchain. Hiervan heeft 55 procent nog nooit gehoord.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond