Deel dit artikel
-

Verzekering tegen hackers en virussen

Bedrijven die inkomsten mislopen als gevolg van gaten in de beveiliging of virusaanvallen kunnen zich daartegen verzekeren. Internet beveiligingsbedrijf MIS-CDS zegt hiermee een nieuwe dienst te hebben die met name bedoeld is voor e-commerce bedrijven die (reclame) inkomsten mislopen als gevolg van "risico's die nog niet door de technologie worden afgedekt", aldus woordvoerder Caspar Hendriks.

Hendriks: "De verzekeringen die we nu bieden zien we als een logische volgende stap bij onze bestaande beveiligingsdiensten. Je kunt het zien als een soort garantieregeling. We zijn hiermee begonnen omdat onze klanten hierom vroegen; we ontdekten dat bestaande verzekeringsmaatschappijen dit nog niet doen. Het ontbreekt hen vaak nog aan de kennis voor het maken van de benodigde risico-analyses."

MIS-CDS dekt niet alleen de inkomsten die een bedrijf misloopt als de site down is, maar ook de zogenaamde gevolgschade, bijvoorbeeld de kosten voor de extra pr-activiteiten die een bedrijf soms moet ondernemen om het imago na een geslaagde hack of een virusaanval op te vijzelen. Ook derde partijen zoals klanten of handelspartners kunnen in de verzekering worden meegenomen. In geval een bedrijf bijvoorbeeld (uiteraard zonder opzet) virussen verstuurt naar haar klanten, dan kan de verzekerde geld krijgen om daarmee de onkosten van de klanten te vergoeden.

Gaat dat niet enorm veel geld kosten in geval een groot e-commerce bedrijf alle klanten per ongeluk een virus toestuurt? Hendriks: "Vooraf stellen we natuurlijk de nodige eisen op beveiligingsgebied aan onze verzekerden, en de hoogte van de premie is afgestemd op het mogelijke risico en de mate waarin een klant verzekeringsdekking wil. Maar het schadebedrag kan inderdaad behoorlijk oplopen."

Kunnen particulieren zich ook verzekeren tegen virussen, hackeractiviteiten of onvermoede technologische calamiteiten? Hendriks: "Particulieren hebben geen inkomsten en kunnen daardoor geen schade lijden. Als ze wel inkomsten hebben zijn het voor ons bedrijven en kunnen dan wel verzekerd worden. Maar veel particulieren zijn al te beroerd om een paar tientjes voor een anti-virus pakket neer te leggen. Dat downloaden ze liever gratis ergens van het internet."

Is het de bedoeling dat MIS-CDS op termijn verandert van een beveiligingsbedrijf in een verzekeringsmaatschappij? "Nee, het blijft voor ons wat dat betreft een bijzaak. Beveiliging is een continu bedrijfsproces waar allerlei aspecten aan verbonden zijn, en wij proberen daarin met een zo volledig mogelijk aanbod te komen."

Heeft MIS-CDS concurrenten op dit gebied? Hendriks: "Er is wel een bedrijf in Amerika dat dekking biedt tegen het verlies van winst als gevolg van virussen of hackers, maar voor zover wij weten is er nog niemand die ook de gederfde inkomsten van e-commerce bedrijven verzekert op de manier zoals wij dat doen."

Toch maar even een grote verzekeraar gebeld: Nationale Nederlanden. Verzekeren jullie ook bedrijven tegen virusaanvallen of hacker-activiteiten? Woordvoerder: "Dat doen we al sinds 1992."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond