Deel dit artikel
-

‘Videocontent NOS marktverstorend’

Videodienst Zoom.in is niet gelukkig met het initiatief van de NOS om nieuwswebsites te voorzien van gratis videofragmenten. Dat werkt ‘marktverstorend’, zo laat directeur Bram Bloemberg weten bij VillaMedia.

De NOS maakte vorige week bekend dat websites van dagbladen en grotere algemene nieuwswebsites voortaan hun eigen content kunnen aanvullen met gratis videomateriaal van de NOS. Bij wijze van experiment heeft de NOS in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep een speciaal on-demand ‘nieuwsfragmentenkanaal’ ontwikkeld.

De nieuwsfragmenten zijn beschikbaar voor alle websites van dagbladen en grotere algemene nieuwswebsites. De onderlinge concurrentieverhoudingen worden volgens de NOS niet verstoord, omdat iedereen over hetzelfde materiaal kan beschikken. Daarnaast stelt de NOS als voorwaarde dat nieuwsmedia slechts een deel van hun online videoaanbod uit NOS-materiaal laten bestaan. Op die manier wordt voorkomen dat de markt voor online videocontent in onnodig grote mate wordt verstoord.

Bloemberg stelt dat de NOS in het vaarwater gaat zitten van commerciële leveranciers die dezelfde diensten aanbieden. “Ik zou niet weten hoe we dat anders moeten zien. De markt van videofragmenten wordt uitermate goed ingevuld. Daar hebben we de NOS niet voor nodig.”

In de videofragmenten zit namelijk ook Ster-reclame. De opbrengst daarvan is voor de Ster. Eventuele banners op de pagina zijn weer voor de partners.

Deel dit bericht

3 Reacties

F.

Wie bepaalt wat de markt nodig heeft? Zoom in ieder geval niet, dit doet de doelgroep wel.

Paul Suijkerbuijk

De NOS wordt gefinancierd uit publieke middelen, dus voor de videofragmenten hebben we al betaald. Lijkt me dan ook niet meer dan redelijk dat deze gratis beschikbaar komen. Wellicht moeten commerciele partijen meer toegevoegde waarde bieden om geld te kunnen verdienen met content…

JJ

He meneer Bram Bloemberg: tijd om te vernieuwen dus, verder te kijken, uniciteit op te zoeken, maar vooral niet om te zeuren, want dan is YouTube ook marktverstorend voor je, en daar hebben we je niet over gehoord… Bovendien is elk zoom.in filmje niet veel meer dat gesproken ANP berichten op een paar losse, vaak niets toevoegende, beelden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond