Deel dit artikel
-

Vliegtickets goedkoper, maar omzet ticketverkopers blijft op peil

De prijzen van vliegtickets naar populaire verre en Europese bestemmingen zijn dit jaar met tientallen procenten gedaald vergeleken met 2015. Lage olieprijzen, grote concurrentie en ‘ontbundelde’ tarieven zijn hiervan de oorzaken, meldt vergelijkingssite Paperflies. Volgens ticketverkopers Tix.nl en Otravo (eigenaar van WTC.nl en Vliegtickets.nl) staan de opbrengsten per boeking weliswaar onder druk, maar stijgt de omzet als gevolg van de grotere vraag.

Paperflies constateert in haar onderzoek dat Rome de grootste prijsdaling heeft ondergaan: 60 procent. De goedkoopste vliegtickets kostten vorig jaar 75 euro; nu kun je al voor 30 euro naar de Italiaanse hoofdstad vliegen. Bali is ook flink goedkoper geworden: van 475 euro voor 375 euro, een afname van 21 procent. Lissabon daalde 35 procent in prijs, Bangkok 21 procent en New York 18 procent (zie tabel onder).

De forse prijsdalingen die Paperflies signaleert, zijn gezien de opzet van het onderzoek echter wat kort door de bocht. Paperflies vergelijkt de goedkoopste tickets die zijn geboekt via hun website. Er wordt geen rekening gehouden met beschikbaarheid. Het kan dus zijn dat er dit jaar één retourtje Rome is geboekt voor 30 euro via Paperflies en alle andere vliegtickets daarnaartoe duurder waren. Dan wordt die 30 euro toch als bodemprijs gehanteerd.

De verwachting van Advito, de consultancytak van zakenreisbureau BCD Travel, is een stuk voorzichtiger dan die van Paperflies. Ja, er zijn prijsdalingen, maar die beperken zich tot 2 procent op intercontinentale vluchten en 1 procent op vluchten binnen Europa. Hierbij moet wel worden aangetekend dat zakenreizigers minder prijsgevoelig zijn dan toeristen.

Tix.nl en Otravo: meer omzet

Volgens boekingssite Tix.nl is er inderdaad sprake van een daling van de vliegtarieven, maar niet in de orde van grootte die Paperflies meldt. “Hoeveel precies durf ik zonder verder onderzoek niet te zeggen, maar dat er een daling is, is wat mij betreft wel duidelijk,” zegt data & pricing specialist Marc Vervoort van Tix.nl. “Dalende prijzen hebben ook een effect op onze marge, al verschilt het wel per airline hoeveel. Je kunt je voorstellen dat een bepaalde commissie van een airline hierdoor wat lager uitvalt, alhoewel dat maar een relatief klein onderdeel van onze totale marge op een boeking is.”

De meeste OTA’s onderhandelen bilateraal met luchtvaartmaatschappijen als KLM over een beloning voor hun bemiddeling. Daarnaast wordt de marge vooral bepaald door inkomsten uit cross-selling en de boekingskosten.

Otravo, dat onder andere eigenaar is van WTC.nl en Vliegtickets.nl, ziet eveneens een daling van de gemiddelde ticketprijs. “In de eerste helft van de 2016 zijn de prijzen per boeking met 9,5 procent gedaald vergeleken met de eerste helft van 2015,” zegt een woordvoerder van Otravo. “In omzet groeien we desondanks fors, omdat er veel meer vliegtickets worden verkocht.”

De enorme dalingen die Paperflies rapporteert, zijn bij Otravo niet aan de orde. “Wij zien juist een prijsstijging naar Bali van 3 procent. New York is het afgelopen halfjaar 6 procent goedkoper geworden.”

Onderzoek Paperflies

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond