Deel dit artikel
-

Vodafone compenseert afname bellen met mobiel internet

Vodafone Nederland voelt de druk van het verminderde bellen en sms’en. In het eerste half jaar boekte het bedrijf een operationele omzet van 944 miljoen euro, een daling van 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In Q2 daalde de omzet met 2,3 procent.

De lagere inkomsten uit bellen en sms’en wist de telecomaanbieder naar eigen zeggen deels te compenseren met de groei in het gebruik van mobiel internet in binnen- en buitenland. Het aantal aansluitingen steeg naar 5,34 miljoen, 1,5 procent meer dan in het eerste halfjaar van het vorige boekjaar. Vanwege die groei spreekt Vodafone over een ‘solide positie in een dalende markt’, maar de dalende inkomsten kunnen moeilijk tot tevredenheid stemmen.

De halfjaarcijfers (pdf) van de Britse moedermaatschappij zijn intussen niet best: in het tweede kwartaal van het afgelopen boekjaar ging de omzet met 1,4 procent achteruit. Het concern leed een verlies van 1,9 miljard pond. De operationele winst voor eenmalige posten steeg met 2,2 procent tot 6,2 miljard pond. De omzet daalde met 7,4 procent tot 21,8 miljard pond.

Daarnaast werden verliezen op de activiteiten in Spanje en Italië van 5,8 miljard pond (ongeveer 7,5 miljoen euro) afgeschreven. Ook daar heeft het bedrijf te maken met dezelfde trend die de Nederlandse markt kenmerkt: er wordt minder gebeld. De operationele omzet in deze landen daalde in het tweede kwartaal met elf procent.

Ook opkomende markten zoals India en Zuid-Afrika doen het minder goed. In Noord-Europa was er sprake van bescheiden groei: 0,7 procent in het tweede kwartaal. Vooral tegenvallende omzetten in Duitsland en Engeland trokken het resultaat omlaag. Vodafone heeft zijn verwachtingen voor heel 2012 naar beneden bijgesteld.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond