Deel dit artikel
-

Volgende week eerste versie Covid-API Apple en Google

Apple en Google staan op het punt om de eerste versie van hun gezamenlijke coronatrackingtechnologie te publiceren richting softwareontwikkelaars.

Het ziet ernaar uit dat dat volgende week gaat gebeuren, op 28 april. Dat leidt de Franse krant Les Echos af uit een gesprek dat eurocommissaris Thierry Breton had met Tim Cook, de baas van Apple.

Vanaf dat moment kunnen softwareontwikkelaars apps gaan maken voor overheden en gezondheidsorganisaties. Met de opt-in van burgers zouden zij sneller dan nu een spoor van verspreiding van het coronavirus in beeld kunnen brengen en vroegtijdig mogelijk besmette mensen quarantaine adviseren.

Breton houdt de lijnen met Apple en Google kort, omdat hij zeker wil weten dat de privacy van Europese internetgebruikers in gevaar komt. Immers, de techbedrijven voegen een bakenfunctie toe aan telefoons. Voor een periode van twee weken wordt bijgehouden welke andere telefoons in de nabijheid van de nieuwe coronapatiënt zijn geweest.

Apple en Google distribueren de API als een softwareupdate via de appstore, niet als OS-update. Dat zorgt ervoor dat de corona-antenne sneller breed verspreid raakt. Het enige dat de API kan, is contacten loggen binnen het bereik van Bluetooth en een alert sturen naar de telefooneigenaar.

Om app die op de API worden gebouwd te laten werken, moet de uitgever ervan – overheden of gezondheidsorganisties – vragen of de gebruikende burger zichzelf via de app wil melden zodra hij ziekteverschijnselen krijgt. Vervolgens kunnen de Bluetooth-contacten die in de omgeving van de nieuwe patiënt waren worden gealarmeerd met de vraag zich te melden.

De Amerikaanse technologiebedrijven kondigden hun plan twee weken geleden, op 10 april, aan.

Foto: Travis Wise (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond