Volwaardige RDAP-dienst straks verplicht voor generieke topleveldomeinen

De dndersteuning voor het Registration Data Access Protocol (RDAP) wordt in de loop van 2025 verplicht voor alle generieke topleveldomeinen (gTLD’s). Daarmee vervalt de verplichting voor Whois. Deze verandering is onderdeel van de nieuwe Registry Agreement (RA) en Registrar Accreditation Agreement (RAA), waar ICANN nu de laatste hand aan legt.
De verwachting is dat alle domeinnaaminformatiesystemen de komende jaren naar RDAP verschuiven. Omdat het oude Whois-protocol geen meerwaarde biedt ten opzichte van RDAP, betekent dat hoogst waarschijnlijk het einde van de huidige Whois-infrastructuur.
Gegevens over domeinnamen, zoals de nameservers en informatie over de houder, worden gepubliceerd in wat een Registration Data Directory Service heet. Voor het benaderen van die dienst wordt traditioneel het ongestructureerde Whois-protocol gebruikt. Het moderne RDAP-protocol maakt het mogelijk informatie in gestructureerde vorm op te vragen.
De beschikbaarheid van een RDAP-server was voor gTLD’s al verplicht sinds 2019. De nieuwe eisen gaan dan ook over een volwaardige dienst die de huidige Whois-dienst moet vervangen. Concreet betekent dat dat nu ook harde eisen aan de servicelevels worden gesteld – denk aan de beschikbaarheid, responsetijd en actualiteit van de dienst. Daarbij vervalt de huidige verplichting tot het aanbieden van een volwaardige Whois-dienst.
De verwachting is dat vooral de grote commerciële registry’s als eerste hun oude Whois-systemen uitzetten en opruimen. Met de verplichting tot het aanbieden van een volwaardige RDAP-dienst verwordt Whois immers tot een extra kostenpost. Aangezien RDAP als de vervanger van Whois fungeert, biedt het in de lucht houden van een Whois-dienst naast de RDAP-dienst geen meerwaarde. De verwachting is dan ook dat de Whois-infrastructuur vanaf 2025 zal desintegreren. En daarmee wordt RDAP voor alle zones urgent.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond