Deel dit artikel
-

Voordeelwebsite SplinQ.nl stuurt Eerste Kamer brandbrief over cashbackconstructies

Voordeelwebsite SplinQ.nl heeft een brandbrief gestuurd aan de Eerste Kamer met het verzoek om een wijziging in de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) opnieuw te bekijken. In de voorgestelde wetswijziging wordt het verkopen van boeken via zogeheten cashbackconstructies verboden. Hierbij krijgen consumenten een deel van hun aankoop terug als ze via SplinQ boeken kopen, doordat de website zijn advertentie-inkomsten deelt.

De Hoge Raad heeft op 21 december 2012 gezegd dat de verkopen van boeken via het cashbackprogramma van SplinQ niet in strijd is met de Wvbp. In de tussentijd heeft de Tweede Kamer een wetswijziging goedgekeurd, waardoor alsnog de belangen van cashbacksites, consumenten en boekverkopers worden geschaad. De uitspraak van de Hoge Raad is hierin niet meegenomen. De Eerste Kamerfracties en de Eerste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) komen dinsdag 5 februari bijeen om de wetswijziging te behandelen.

Consumenten die via SplinQ boeken, elektronica of vakanties kopen, betalen in eerste instantie de volle prijs. Na de aankoop krijgen zij een deel van hun aankoop terug doordat SplinQ zijn advertentie-inkomsten met hen deelt. Volgens het Commissariaat voor de Media (CvdM) is deze constructie in strijd met de Wvbp en verbood daarom boekverkopers te adverteren op SplinQ.nl. SplinQ stapte daarop naar de rechter en kreeg zowel van het Amsterdamse gerechtshof als de Hoge Raad gelijk.

Met de uitspraak van de Hoge Raad leek een einde te zijn gekomen aan het vijf jaar durende geschil tussen het CvdM en SplinQ.nl. Maar nu dreigt er alsnog een verbod.

Deel dit bericht

1 Reactie

Mike

Precies dat is een strijd die je nooit gaat winnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond