Deel dit artikel
-

Voortbestaan Bits of Freedom in geding

Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten, is in geldnood geraakt na het afhaken van een sponsor. "Wanneer we het tekort op de begroting niet kunnen opvangen hebben we maximaal een half jaar te gaan", zegt Sjoera Nas van Bits of Freedom.

Bits of Freedom is een stichting die begin 2000 werd opgericht door Maurice Wessling werd opgericht en zich ten doel stelt om burgerrechten te waarborgen binnen de digitale maatschappij. Zo droeg Bits of Freedom bij aan discussies rond spam, biometrie en het aftappen van verkeersgegevens door providers. Begin dit jaar werd de organisatie versterkt met de komst van Sjoera Nas, voorheen woordvoerster van Xs4all.

Onlangs kregen de ontvangers van de nieuwsbrief van Bits of Freedom een oproep om de organisatie financieel te ondersteunen. Bits of Freedom, dat gefinancierd wordt door sponsors en donateurs, zegt in "hoge financiëlenood" te verkeren. "De geldnood wordt veroorzaakt door het afhaken van een sponsor", zegt Sjoera Nas. "We komen nu minimaal 10 duizend en maximaal 20 duizend euro te kort, afhankelijk van de vraag of we minder gaan werken. De totale begroting bedraagt 100 duizend euro."

Nas wil niet zeggen wie de sponsor is die zich heeft teruggetrokken, deze behoort in elk geval niet tot het rijtje dat nu nog op de site van Bits of Freedom staat vermeld, aldus Nas. Dit zijn onder meer Solv Advocaten, HCC, internetaanbieder Bit en Stichting Xs4all, een fonds dat is ingesteld door de oprichters van Xs4all nadat de provider werd overgenomen door KPN. Uit dit fonds worden initiatieven gefinancierd die aansluiten bij het gedachtegoed van Xs4all.

Xs4all financiert ook zelf nog Bits of Freedom. Voor iedere abonnee die aangeeft te sympathiseren met Bits of Freedom maakt Xs4all jaarlijks 1 euro over op de rekening van de organisatie voor digitale burgerrechten. "Momenteel zijn er elfduizend abonnees die hun sympathie hebben uitgesproken", zegt Nas.

Bits of Freedom heeft naast het klemmende beroep op de ontvangers van de nieuwsbrief ook een module voor online doneren aan de site toegevoegd. "Daarmee zijn we een week geleden begonnen, wat de opbrenst precies is weet ik nog niet, maar het ziet er bemoedigend uit", zegt Nas. Verder is er een banner beschikbaar gesteld om donateurs te werven ('Help Bits of Freedom de winter door'), met het verzoek deze op de eigen site te plaatsen.

"Wanneer we het tekort op de begroting niet kunnen opvangen dan hebben we maximaal een half jaar te gaan", zegt Nas. Er zijn twee evaluatiemomenten ingesteld, meldt ze. Op 1 maart 2004 dient er minimaal 10 duizend euro binnengehaald te zijn en op 1 juni 2004 dient er in totaal 20 duizend euro nieuwe financiering aangetrokken te zijn. "Mochten beide doelstellingen niet gehaald worden dan zullen we genoodzaakt zijn ander werk te zoeken."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond