Deel dit artikel
-

Bits of Freedom start campagne Bespied ons niet

Het is hoog tijd dat Nederlandse regering krachtige maatregelen treft om burgers te beschermen tegen spionerende geheime diensten. Dat heeft digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dinsdag geëist in een gesprek met minister Plasterk. Directeur Hans de Zwart overhandigde de minister een pakket met concrete maatregelen die genomen moeten worden

Op de website bespied-ons-niet.nl noemt de organisatie een concrete lijst maatregelen die de overheid moet nemen om een vuist te maken tegen deze spionage. Zo moeten de geheime diensten in Nederland aan banden worden gelegd, om te garanderen dat Nederland zich niet schuldig maakt aan NSA-achtige praktijken. De plannen om ongericht internetverkeer te kunnen tappen moeten worden ingetrokken. Verder moet de regering onderzoek laten doen naar de schaal van spionage.

Potentiële doelwitten als de AMS-IX, chipsproducent NXP en telecomprovider KPN moeten worden onderzocht op bedrijfsspionage en hierover moet worden gerapporteerd, vindt de belangenorganisatie. Ook moet de regering het gebruik van beveiligingstechnologie bevorderen, via campagnes en financiële steun. In Europa moet de regering tot slot eisen dat onderhandelingen met Amerika worden gestopt, onder meer over het vrijhandelsverdrag TAFTA.

‘Het is de verantwoordelijkheid van onze regering om de rechten van onverdachte Nederlanders te beschermen tegen spionerende diensten,’ stelt Bits of Freedom. ‘Alleen een krachtig optreden helpt nog om spionage van deze omvang terug te draaien. Bits of Freedom roept Nederlandse burgers en organisaties op om deze eisen te ondersteunen en duidelijk te maken dat ze deze massale schending van onze rechten niet langer accepteren.’

Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Stan Dessens vindt juist dat Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD internet- en telefoonverkeer ongericht moeten kunnen ‘verkennen en analyseren’. Wel moet iedere activiteit van de diensten ‘expliciet persoonlijke goedkeuring krijgen van de minister’, en mag de toezichthouder CTIVD de activiteiten laten staken ‘als hij bezwaar ziet’.

———–

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond