Deel dit artikel
-

Vrouwelijke ICT-ers ontvangen minder salaris

Vrouwen in de ICT-branche verdienen minder dan hun mannelijke collega's. Het afgelopen jaar ontving maar liefst 58 procent van de ondervraagde vrouwen geen salarisverhoging. Bij de mannen betrof dit percentage 41 procent.

Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young ICT-Leadership. Daarnaast bedingen vrouwen doorgaans minder riante arbeidsvoorwaarden dan mannen. Mannen komen duidelijk vaker dan vrouwen in aanmerking voor een bonusuitkering, dertiende maand en lease-auto.

Deze bevindingen volgen uit het laatste rapport van de ICT Barometer. In de ICT Barometer wordt tweemaandelijks onderzoek verricht naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. Het onderzoek maakt deel uit van de ’EY Leadership’ programma’s van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder 672 directeuren, managers en professionals.

Van de ondervraagde directeuren, managers en professionals ontvangt 36 procent een jaarlijkse bonusuitkering, 26 procent een dertiende maand en is 38 procent in het bezit van een mobiele telefoon. Daarnaast ontvangt 19 procent van de respondenten een lease-auto. Het is opmerkelijk dat mannen vaker voor deze voordelen in aanmerking komen dan vrouwen. De grootste verschillen liggen in het krijgen van een bonusuitkering (41 vs 23 procent) en een dertiende maand (31 vs 13 procent).

Hoge salarisstijging bij kleinere bedrijven

Het salaris van de ondervraagde ICT-managers en professionals is het afgelopen jaar gemiddeld met 3,6 procent gestegen. Dit is een procent lager dan gemiddeld in vergelijking met andere functies. Jongere medewerkers (tot 35 jaar) ontvingen bijna drie keer zo vaak een salarisstijging als hun vakgenoten van 50 jaar en ouder. Het is opvallend dat werknemers van kleine bedrijven met minder dan 20 werknemers dit jaar een relatief hoge salarisstijging van gemiddeld negen procent hebben ontvangen. Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership, beseffen nu ook de kleinere bedrijven het belang van een efficiënt functionerende ICT. Zij hebben het afgelopen jaar met de beloning voor deze managers en professionals een inhaalslag gemaakt.

Bijna eenderde van vrouwelijke ICT-ers zoekt andere baan

Tien procent van de ondervraagden is het afgelopen jaar van werkgever veranderd. Het merendeel van de werknemers die van werkgever zijn veranderd, deed dit op vrijwillige basis. Wat betreft het komende jaar is achttien procent van de ondervraagden van plan om binnen een jaar van werkgever te veranderen. Onder jongere medewerkers is de intentie om van werkgever te veranderen groter dan onder oudere werknemers. Van de medewerkers tot 35 jaar is bijna een kwart van plan om binnen een jaar een nieuwe werkgever te vinden. Het is opmerkelijk dat de intentie om van baan te veranderen hoger ligt onder vrouwen dan onder mannen (31 vs 14 procent). Jacob Verschuur zegt hierover: “de oorzaak van deze onrust ligt mogelijk in de erkenning die vrouwen zoeken in hun professie”.

“Bedrijven denken nog al eens met vrouwen op posities een ‘economisch risico’ te lopen, waardoor vrouwen vaker hun ambities moeten bewijzen dan de mannelijke medewerkers. Mannen worden bijna als vanzelfsprekend geacht ambitieus te zijn”, aldus Verschuur.

Bereidheid om salaris in te leveren groot

Drie op de tien ondervraagde ICT-professionals is bereid salaris in te leveren als zij daarmee hun baan behouden of de continuïteit van het bedrijf daarmee geholpen is. Vijftien procent van de ondervraagden is bereid vijf procent in te leveren, terwijl vijf procent bereid is tussen de vijf en tien procent in te leveren. Het is opmerkelijk dat maar liefst acht procent van de ondervraagden zelfs meer dan tien procent wil inleveren, mits daarmee hun baan niet in gevaar komt. Dit is relatief hoog in vergelijking met andere functies.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond