Deel dit artikel
-

Waar staat het TV OS nu?

Drie fabrikanten kondigden deze week op de CES in Las Vegas ondersteuning aan voor Android TV, maar de markt voor het TV OS blijft nog sterk verdeeld.

Het is een mooie opsteker voor Google. Drie fabrikanten – Philips, Sharp en Sony – kondigden deze week in Las Vegas (verdere) ondersteuning aan voor Android TV. Het is de opvolger van Google TV, dat bij de vorige CES nog op sterven na dood was en nu definitief is afgedankt. Philips zal zelfs al zijn televisies gaan voorzien van Android 5.0 oftewel Lollipop, zo maakte het bedrijf deze week bekend. Opmerkelijke ontwikkelingen in een markt, waar eigen smart tv-omgevingen jarenlang de boventoon voeren.

En toch ontwikkelt de TV OS-markt zich niet zoals de smartphonemarkt, waar eigenlijk maar twee systemen (Android, iOS) de boventoon voeren. Tv-fabrikanten zijn wereldwijd dun gezaaid, in tegenstelling tot smartphonemakers.

De Aziatische fabrikanten gaan vooralsnog hun eigen weg: LG met WebOS en Panasonic met Firefox OS. Daarin is deze week geen verandering gekomen. Sterker nog: ook Samsung heeft nu eindelijk een keuze gemaakt en wel voor het eigen Tizen OS. LG en Samsung maken nog volop gebruik van Android voor hun smartphones, maar laten Android voor televisies links liggen.

Sterk in opkomst zijn de Chinese tv-fabrikanten Haier, Hisense en TCL, maar ook hier krijgt Google vooralsnog geen voet aan de grond. Deze drie bedrijven hebben televisies met Roku OS op de markt gebracht, de smart-tv-omgeving van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf. En Apple… die blijft voor Apple TV vanzelfsprekend bij iOS.

Toegegeven, Google heeft altijd nog Chromecast, de enorm succesvolle datastick waarmee je je televisie interactief kunt maken ook als die dat zelf nog niet is, maar het aantal Chromecastklonen is inmiddels aardig gegroeid, met als gevaarlijkste MatchStick. Geleverd met Flint OS, een variant van Mozillas Firefox OS.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond