Deel dit artikel
-

Waardeverlies cybercriminaliteit Nederland zo’n 10 miljard euro

Het totale waardeverlies als gevolg van cybercriminaliteit voor grote Nederlandse bedrijven en overheid bedraagt op jaarbasis 10 miljard euro. Dat zegt Deloitte, die voor het eerst onderzoek hiernaar heeft gedaan.

De data-analyse Cyber Value at Risk in The Netherlands wordt gepubliceerd voorafgaand aan de International NCSC One Conference in Den Haag die morgen en overmorgen wordt gehouden (livestream). Sprekers zijn onder meer Eugene Kaspersky, Raj Samani van Intel Security en Kimberly Zenz van VeriSign iDefense.

Het onderzoek van Deloitte behandelt de meest relevante economische sectoren van Nederland: de publieke sector (totaal 2,4 miljard euro verwacht waardeverlies op jaarbasis), technologie & elektronica (1,1 miljard euro), banken (360 miljoen euro) en de defensie, luchtvaart en ruimtevaart sector (415 miljoen euro).

Het waardeverlies komt met name door onderbrekingen van de operationele continuïteit. Dit raakt volgens Deloitte bijna alle organisaties. Verlies van intellectueel eigendom, strategische informatie en verminderde betrouwbaarheid van producten en diensten spelen eveneens een rol.

De meeste grote bedrijven hebben over het algemeen een doortimmerde cyberbeveiliging. Ook de eerdere ervaringen met cyberdreigingen spelen een belangrijke rol. “Het is belangrijk om te beseffen dat het niet gaat om of je gehackt wordt, maar om wat je doet als je gehackt wordt. Geef cyberrisico’s daarom een aparte plek in je operational risk framework”, zegt adviseur Dick Berlijn van Deloitte.

image004

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond