Deel dit artikel
-

Wap weinig gebruikt, maar wel gewaardeerd

Een klein percentage van de online populatie maakt gebruik van mobiel internet, maar desondanks wordt het concept van Wap als aantrekkelijk beschouwd. Zo luidt de conclusie van consultancy Accenture uit een online onderzoek, waarbij meer dan 3100 mensen uit de VS, Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland en Finland zijn ondervraagd.

Het merendeel van de respondenten ziet de PC als het meest geschikte apparaat om een internet-verbinding te leggen. Van de ruim 3100 ondervraagden gebruikt vijftien procent WAP of mobiel internet. Ruim tachtig procent van de Japanners gaf aan internettoegang te hebben via een draadloos apparaat. Slechts één procent gaf aan ooit iets gekocht te hebben via het mobiele internet. De VS spande de kroon, twaalf procent zegt ooit een aankoop via WAP te hebben gedaan. In Duitsland ligt dit percentage op negen procent, gevolgd door Japan met zeven procent. Groot-Brittannië en Finland sluiten met respectievelijk zes en vijf procent de rij.

De reden waarom er weinig van WAP gebruikt wordt gemaakt, is dat er nog geen dwingende behoefte is te gaan wappen, zo laat de helft van de respondenten weten. Daarnaast worden de hoge verbruikskosten, de trage verbindingen, de lage resolutie van de schermen en te kleine displays als obstakels gezien.
Maar ondanks het weinige gebruik zegt tweederde van de ondervraagden het concept Wap aantrekkelijk te vinden. Volgens de onderzochte groep zijn de meest geschikte wap-diensten: het weer, hoogtepunten uit het nieuws, restaurant-informatie, reisinformatie, lokale informatie en tenslotte e-mail. E-mail, sms en hoogtepunten uit het nieuws zijn volgens de huidige 'wappers' de toepassingen waar ze met name gebruik van maken.

Een kwart van de ondervraagden uit Japan en de VS is bezorgd over mogelijke schending van de privacy tijdens het wappen. In de drie Europese landen lag dit percentage met dertien procent stukken lager. "Het is duidelijk dat het privacy-vraagstuk geen belemmering vormt voor wap, maar het zijn de technische beperkingen en de schaarse diensten die voorlopig de struikelblokken vormen", zegt John Beck, partner bij Accenture.

Accenture suggereert dat de VS twee of zelfs drie jaar achterlopen op ontwikkelingen van mobiel internet en in het bijzonder op het mobiele telefoongebruik. Accenture beweert dat de internetpenetatie in de VS dan wel hoog is, slechts eenderde van de Amerikanen gebruikt een mobiele telefoon. En dat terwijl bijna driekwart van de Finnen en meer dan de helft van de Japanners een gsm-toestel bezit. Een sms-bericht, waarvan er in Europa per maand een miljard worden verstuurd, is in feite een mobiele dienst.

Het ligt volgens Accenture voor de hand dat bedrijven uit Japan en Europa eerder met wap-diensten over de brug komen dan Amerikaanse bedrijven. Richard Siber, partner bij Accenture zegt hierover:"De hoge mate waarin Japanners van I-mode gebruik maken is een indicatie dat er een enorme markt voor wappen bestaat."

Deel dit bericht

6 Reacties

Pieter Strijbosch

WAP zegt u? Zonder afbreuk te willen doen aan de WAP-technologie, denk ik dat de toekomst van mobiel internet niet in handen is van WAP. De mogelijkheden die telefoons als die van Ericsson en Nokia nu bieden (met HTML-browser) zijn overzichtelijker, gemakkelijker te gebruiken, stabieler en bieden ontzettend veel meer mogelijkheden om de communicatie tussen organisatie en afnemer, of mobiele medewerker en het hoofdkantoor, te stroomlijnen. Mobiel internet is geen toekomstmuziek, maar een feit. Winsten geboekt als bij {Lips Beveiliging; http://www.nieuwsbank.nl/inp/2001/02/14/S014.htm } en andere innovatieve projecten, betekenen de definitieve doorbraak van het medium, en zetten – alle inspanning en investeringen ten spijt – WAP buitenspel. 

Ludo Bergkamp

WAP is here to stay Pieter noemt telefoons van Ericsson en Nokia met HTML browsers. Nu, en gedurende heel 2001, is het zo dat veruit de meeste handsets met ingebouwde browsers die in winkels zoals The Phone House voor de massa beschikbaar zijn alleen geschikt zijn voor WAP; dit geldt vooral ook voor Ericsson en Nokia! Toestellen met HTML browsers zijn er voorlopig niet in grote volumes, en de user experience met een WAP browser is veel beter dan met een HTML browser, omdat de content voor WAP is aangepast (lees: gesimplificeerd); niet onbelangrijk zolang we moeten werken met 9.6 kbit/s. WAP wordt dit jaar een stuk aantrekkelijker, met de introductie van WAP over GPRS; de eerste handsets (Motorola Timeport 260) zijn nu mondjesmaat in omloop, en het bekijken van WAP portals wordt daarmee sneller. Ludo BergkampCountry Manager NederlandMviva Ltd.

Peter

Als Internetondernemer vond ik het wenselijk om het medium te onderzoeken. Daarom heb ik een WAP-toestel aangeschaft, zodra die beschikbaar was. En eerlijk gezegd gebruik ik het WAP-gedeelte zelden tot nooit. De reden: Het is niet vooruit te branden en het scherm is veel te klein. Geef mij maar een gewone PC met snelle Internetverbinding. Ik zie wel wat in een Laptop gekoppeld aan het mobieltje met een snelle verbinding (GPRS?).

Jos Schuurmans

Als redacteur van {Wow! Wireless; http://wireless.wow.fi }, een nieuwsdienst over mobiele communicatie, woonde ik afgelopen week de NetEvents conferentie in Garmisch-Partenkirchen bij. Met name de aanwezige Amerikaanse analisten legden groot vertrouwen aan de dag in mobiele toepassingen waarbij de gebruiker zijn documenten kan manipuleren. Waar WAP bedoeld is voor browsen, dus het opvragen en lezen van informatie, lenen Palm OS, Pocket PC en EPOC zich voor het bewerken van spreadsheets, tekst- en andere documenten en een goede synchronisatie met PC of Macintosh. Met "meisjes van twaalf" als stereotype gebruikers is SMS momenteel het meest winstgevende draadloze business model; er worden meer dan een miljard berichten per maand verstuurd. Maar dit jaar zal mobiele communicatie in de B2B en B2E (business to employee) segmenten een grote inhaalslag maken, dankzij de penetratie van de genoemde PC-achtige besturingssystemen. Dat onderzoek van Accenture, daar ga ik trouwens achteraan, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat Amerikanen naar verhouding twee keer zoveel WAP-aankopen doen dan Finnen.

Jan Derk

Iedereen die wat met WAP te maken heeft, zou het {WAP Usability Report; http://www.nngroup.com/reports/wap/ } van Jacob Nielsen moeten lezen."Unless the usability of mobile Internet services and devices improves considerably, people will simply not use them and billions of dollars will be wasted." Een andere {quote; http://globalarchive.ft.com/globalarchive/article.html?id=010116001383 } uit de Financial Times: "Checking the weather – a simple job that takes between five and 10 seconds with a newspaper – took a new user 2.7 minutes using a WAP phone. […] One tester pointed out acidly that since WAP users have to pay per minute for internet access, it would have been cheaper to buy a newspaper and throw away everything but the TV listings." Moral of the story: Het scherm is te klein, data invoeren via een numerieke telefoontoesen is niet van deze tijd en de verbindingen zijn te traag. Telefoons zijn een zeer slecht medium on het Internet te bezoeken.

Johan Notenboom

Hoi,Erg interessant allemaal, deze reacties. Ik mis twee aandachtspunten welke in de hele 'analisten wereld' te weinig aan de orde komen: allereerst, ik stoor me erg aan de opmerking dat WAP niets is. Natuurlijk is WAP nog niet veel. De hele technologie bevind zich nog in een embryo stadium! De hele techniek dient nog te evolueren. Ik programmeer nu 5 jaar vooral intranet applicaties gebaseerd op internet technologie. Ik kan me de dagen nog herinneren dat bepaalde functionaliteit gewoonweg niet te realiseren was. Dit is met WAP ook overduidelijk het geval.Ten tweede gaat het om de usability. Een goede opmerking uit het rapport. Een channel moet worden gebruikt waar het zich het beste voor leent. WAP is niet geschikt om fancy websites (lees: data) te lezen, gezien de bandbreedte, bugs in wml, time to connect, schermgrootte enz. WAP telefoons kunnen echter wel een rol spelen in de informatie behoefte van gebruikers. Denk maar eens aan de combinatie met Cell Broadcasting (point to area): in een area alle mobiles een berichtje (filemelding in deze area?) sturen. Voor meer informatie wordt via WAP meer data opgehaald. m. vr. gr.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond