Deel dit artikel
-

Webbouwer C-Factory failliet, wellicht doorstart

De Nederlandse webbouwer C-Factory is eind vorige week failliet verklaard. Volgens het bedrijf liep de omzet de afgelopen maanden terug en werd het gedwongen om faillissement aan te vragen nadat een grote opdracht op het laatste moment niet doorging. Het in Houten gevestigde bedrijf werkt aan een doorstart met vijftien van de 41 personeelsleden.

C-Factory is in 1998 opgericht en noemt zichzelf een 'Internet Provider of Opportunities'. Het bedrijf bouwt websites en adviseert over strategie en te hanteren marketingconcepten. C-Factory verrichtte werkzaamheden voor ondermeer ABN Amro, AXA, Aegon, Datelcom, CliniClowns, Fortis en Syntegra.

"Vorig jaar groeiden we ontzettend snel", zegt directeur Fried Broekhof, "we zijn toen uitgebreid van twaalf naar 41 medewerkers." Maar in de afgelopen maanden begon het aantal opdrachten af te nemen en de omzet te dalen, vertelt hij. "We waren in gesprek met een partij voor een grote opdracht, maar omdat onze positie niet meer zo sterk was vanwege de omzetdaling, besloten ze uiteindelijk niet meer met ons te gaan samenwerken. We zagen ons daarom genoodzaakt om faillissement aan te vragen en minimaal de helft van het personeel te ontslaan."

Broekhof is momenteel in onderhandeling over een doorstart voor C-Factory, daarbij zou plaats zijn voor vijftien van de oorspronkelijke 41 werknemers. Komende woensdag zal de beslissing over de doorstart vallen, zegt hij. Broekhof heeft daarover ook overleg gevoerd met enkele klanten van het bedrijf en deze staan positief tegenover een doorstart, aldus Broekhof. "Enkelen hebben aangegeven weer met ons verder te willen." Ook als de doorstart niet gaat lukken zal C-Factory in staat zijn om de lopende projecten af te handelen, geeft Broekhof aan.

Welke schuld C-Factory heeft kan Broekhof niet vertellen. "We zijn het uiteindelijke bedrag nog aan het vaststellen." C-Factory is gefinancierd met geld van private investeerders.

Vorig jaar sloot C-Factory een overeenkomst met TAS Groep om per 1 oktober een joint-venture op te richten voor e-business diensten. Beide bedrijven verwachtten veel van de nieuw te starten onderneming, in het eerste jaar na oprichting zou al winstgevendheid bereikt worden en eind dit jaar moest het nieuwe bedrijf 75 medewerkers in dienst hebben. De samenwerking werd echter stopgezet. TAS werd overgenomen door PinkRoccade, dat van mening was dat de activiteiten van de joint-venture teveel overlap zou vertonen met die van PinkRoccade zelf. Broekhof zegt dat het faillissement losstaat van het mislukken van de joint-venture. "Het heeft geen invloed gehad."

Deel dit bericht

12 Reacties

Trencher

"Het bedrijf bouwt websites en adviseert over strategie en te hanteren marketingconcepten". Misschien tijd voor een beetje zelfreflectie? Sneu voor de mensen aan wie ze hun marketingconcepten en strategieen verkochten. it's me…

Bas

Fried Broekhof en Frans Broekhof (Knoware, Inpact, ICN, etc, etc, etc )…familie misschien? Zijn de private investeerders snel gevonden.

niklaus

En daarmee ook de ware reden van de sluiting gevonden?

K.Fried Chicken

Het is inderdaad familie die twee. los daarvan: praatjes vullen geen… Iedereen is toch bezig met het grootste ooit vertoond en dergelijke krachttermen.

Marco Kotrotsos

tjonge jonge,Hoe en waarom, wat en wanneer, wie en wie niet..het doet er allemaal niet toe…of de directie er de schuld aan had…of de mensen zelf…of de markt…Feit is dat er een hoop goede mensen zonder werk zitten terwijl ze werkte voor een bedrijf dat onlangs nog een hoop potentie vertoonde en waar het fijn was om te werken…Dus zeg maar, lekker belangrijk of Frans familie is van Fried…Conclusies kunnen altijd getrokken worden. Maar lijkt mij dat dat nogal te laat is…We hebben meer aan wat opbouwende kritiek… [ex]Designer C-factory.Marco Kotrotsos

Hans Vermeijden

Beste mijnheer Kotsrots, Ik weet niet of het je opgevallen, maar jou mail is langer dan alle reacties die erboven beschreven staan, en ook een stuk onaardiger. (Frustratie is niet erg maar ga dat dan uitleven op de mensen die daar de oorzaak van zijn en dat zijn niet de mensen die reacties plaatsen.)Verder denk ik juist dat analyse van het verleden erg verhelderend kan werken. We kunnen er allen van leren en er zo voor zorgen dat de kans dat we dezelfde fouten maken een stuk kleiner wordt. BV: Gok niet op één grote opdrachtgever want als die wegvalt valt meteen het doek. (hoe leuk en gezellig het bedrijf ook is). En zo heftig is die kritiek ook niet in de reacties. Eigenlijk worden er alleen wat vragen gesteld. Opbouwende kritiek lijkt me in het geval van C-factory niet erg noodzakelijk meer.

Marco Kotrotsos

ik denk dat je het verkeerd begrepen heb. Ik maak de laatste tijd niet zoveel gebruik meer van smileys etc, daarom is het misschien een beetje moeilijk te lezen voor jou?ik ken ook 2 schrijvers die hier posten…en weet dat er 1 (ja jij Trencher) erg negatief kan zijn…En Fried is natuurlijk m'n oude vertrouwde baas. :)en er vallen weinig conclusies te trekken aan de lengte van posts… dus.

Geels

Beste heren,Ik ben een buitenstaander en ken de cultuur van C-Factory niet. Maar ik plaats wel dezelfde vraagtekens bij dit artikel als Trencher over het adviseren van derden over strategie en marketing en dan vervolgens zelf falen. Als internetbedrijf heb je denk ik vlug de neiging om op je behaalde succes te gaan zweven en niet te blijven vechten voor marktaandeel. Dit is trouwens geen verwijt aan C-Factory, maar een algemene opmerking. Overigens wens ik alle mensen van C-Factory het allerbeste toe. De wereld van het web is nog steeds onbegrensd.Vriendelijke groeten,Geels

Marco Kotrotsos

dank, al is het nogal rustig op de markt tegenwoordig, weinig noodzaak voor designers etc. Maar dat zal wel weer aantrekken. Ik ben het overigens helemaal met je eens. Wat ik mij nu aan het afvragen ben. Is het nu (op dit moment in tijd) het moment om te doorstarten? Is het een markt nu voor startups?

K. Burger

Tuurlijk moet C-factory doorstarten! Alleen wel met de groep van ongeveer 15 m/v die er zaten voor "de grote opdracht". Het bedrijf leek mij toen erg gezond en ze hebben een misser gemaakt met het bovengenoemde. Denk dat er genoeg mensen geintreseerd zijn om daar in te stappen. Ik denk dat Fried er een boel van geleerd heeft en daardoor heel goed terug kan komen en niet nogmaals op slechts 1 paard gokt. Succes

Hans Vaessen

Een bedrijf dat heel goed is in marketing en strategisch advies kan heel goed falliet gaan. Ondernemen is nu eenmaal risico nemen, helemaal als het vernieuwend is. Sommigen lopen daarbij dichter bij de rand dan anderen. "Surfing the waves". De successen worden gevierd en vullen de Quote. Degenen die aan de verkeerde kant van de rand blijken te zitten verguisd. En, hoe je het ook wendt of keert, juist in de internetmarkt zijn de bewegingen forser en onvoorspelbaarder. En zijn de risico's groter. Zeker als je 'er vol voor gaat'. Als 'conculega' ben ik blij dat wij zelf een wat terughoudender koers hebben gevaren; ik ken Fried en C-factory van 'de zijlijn' maar zie/zag de combinatie als sterk en verfrissend qua onderneming. Was eerder jaloers op de voortvarendheid dan 'tut-tut je gaat te snel jongen'. De uitkomst nu spijt me dan ook oprecht. De markt lijkt zich nu te herstellen; ontdaan van de hype; back to business, cash is king. Wellicht als c-factory een iets langere adem had gehad.. Ik wens Fried en (oud)medewerkers veel succes en heb vertrouwen in een succesvolle doorstart!

Marco Kotrotsos

In ieder geval zijn dit de reacties waar ik op gewacht heb. Geeft mij en ongetwijfeld ook het management van de C-factory weer goede moed. :) thanksMarco

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond