Deel dit artikel
-

Webtelefoon moet Fransen aan het internetten krijgen

Minitel, het typisch Franse online systeem dat al 18 jaar bestaat, blokkeert de opmars van pc en internet in Frankrijk. De meeste Fransen vinden de pc bovendien een lelijk ding dat ze niet in huis willen halen De webtelefoon moet daar verandering in brengen.

"Webtouch?" vraagt de winkelbediende niet-begrijpend, en hij pakt een mobiele telefoon uit het schap. Het model in kwestie heet One touch. Waarschijnlijk kun je met één druk op de knop bellen, maar een bruikbaar scherm ontbreekt. Bij de FNAC, de grootste electronicaketen van Frankrijk, is het personeel nog niet op de hoogte van de .

Het zou ook vroeg zijn, want de webtelefoon is nog maar net . Vandaag, om precies te zijn. In november is Duitsland aan de beurt, Nederland volgt daarna. In Frankrijk moet de webtelefoon de kloof tussen de pc en Minitel verkleinen. De webtelefoon zal het internet 'democratiseren', zegt producent Alcatel. Het bedrijf, dat een joint venture aanging met Thomson multimedia (consumentenelectronica), is de concurrentie een stap voor. Microsoft, France Telecom en modemfabrikant Com1 zijn hun webtelefoons nog aan het uittesten.

Een op de tien Fransen noemt zich een internaute, letterlijk: een internetter. Slechts 35 procent daarvan heeft een aansluiting thuis. De rest bekijkt des sites web op kantoor of in een biblioteek. Er is dus werk aan de winkel. Minitel, het typisch Franse online systeem dat al 18 jaar bestaat, staat de opmars van de pc echter danig in de weg.

Vandaar dat Alcatel de Webtouch heeft ontwikkeld: een telefoon met een touchscreen die toegang tot het internet mogelijk maakt. Behalve ingewikkelde tekstdocumenten schrijven – daar leent de interface zich niet voor – kun je er nagenoeg hetzelfde mee als met een gewone computer. Toch is hij vooral bedoeld voor korte, dagelijkse handelingen, zoals het sturen van een email of het oproepen van een weersbericht.

Alcatel doet een gratis abonnement op Frankrijks grootste internetprovider bij de webtelefoon. De prijs van het apparaat is minder democratisch. Met bijna 3400 Franse francs komt die dicht in de buurt van de pc. Maar de Webtouch is het apparaat bij uitstek om de Fransen op het internet te krijgen, zei Paul-Henri Ferrand, de man die de telefoon voor Alcatel ontwikkelde, tegen Liberation. Het uiterlijk van een pc vormt namelijk een groot obstakel: de meeste Fransen vinden het een lelijk ding dat ze niet in huis willen halen. De Webtouch is handzaam, relatief klein en ook nog eens verkrijgbaar in mooie kleuren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond