Deel dit artikel
-

‘Webvideo is een moeilijke markt’

Netwerkborrels voor starters zijn er over de hele wereld, maar die in New York zijn natuurlijk extra interessant. Sinds begin 2006 is er een bijzonder aardige meeting in de Gallery Bar op de Lower East Side van Manhattan: Web2NewYork. De laatste meeting had presentaties van Neovids, JayCut, Naked en Notches.

Het regent pijpenstelen, maar binnen heerst een gezellige drukte. Zoals het hoort in Manhattan. Veel initiatieven en veel enthousiasme, zoals bij Matt Feldman die een video opent van "een website die we voor een klant hebben gebouwd". Hierin introduceert een gladde manager Slikstr, een ‘user-generated bedrijf’ met een wiki als businessplan. Flauwekul natuurlijk, maar sommigen trapten erin. Rob May van de site BusinessPundit vond het "frustrerend te zien dat iemand twee miljoen heeft opgehaald met een idee dat ik twee jaar geleden al probeerde te lanceren".

De web2.0-parodie is een creatie van Neovids.tv. Het webvideobedrijf zette sinds vorig jaar zomer vier webseries op de rails. Neovids is een voorbeeld van een lichting startups die het economische model voor webvideo vorm proberen te geven. Een vroege webvideomarktleider in New York is For Your Imagination (FYI), dat zijn studioruimte regelmatig openstelt voor meetups van de webscene. Op Web2NewYork fluistert iemand ons in dat For Your Imagination op het randje van de afgrond staat.

Heeft Matt advies voor FYI? "Geen commentaar", zegt hij. Neovids.tv maakt winst, maar vooral dankzij verkoop van de documentaireserie HolyLandTV aan Al Gore’s kabelzender Current TV. "Webvideo is een moeilijke markt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Mijn advies is de kosten laag te houden." Feldman gelooft niet in FYI’s advertentiemodel. Neovids streeft naar een abonnementsmodel. "We willen de HBO van webvideo worden." For Your Imagination kreeg later in de maand nog een miljoen dollar seed-kapitaal van oorspronkelijke angel ConsensusOne Ventures.

Zweedse studenten

JayCut is oorspronkelijk Zweeds. Het ontstond uit een ondernemersgroep van studenten van  het Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH) in Stockholm. De site combineert online videomontage met sociale netwerkelementen. Net als Kaltura, een groepsvideosite uit Brooklyn die zich eind vorig jaar op Web2NewYork presenteerde. "Zij hebben waarschijnlijk meer financiering", zegt Cyrus Koosha, JayCuts Amerikaanse medeoprichter.

Kaltura timmert inderdaad aan de weg, recent met een serie contentdeals.

JayCut heeft een fraai Flash-gebaseerd product, maar lijkt in een vacuüm te opereren. Koosha ontwijkt vragen over contentpartners. JayCut initieert zelf veel content op de site. "Je probeert de lat hoog te leggen", zegt hij. "Als het publiek dertig seconden op een tafel dansen bijdraagt, is dat een leuk begin om hen betrokken te krijgen." Het groepsvideo-aspect moet zich nog bewijzen. Als online montagetool concurreert JayCut ook met Yahoo’s JumpCut. "We moeten slim genoeg zijn om de juiste content en het juiste publiek te vinden", zegt Koosha.

Open messaging

Colin McDonald presenteert een tweede Europees bedrijf. Naked (getNaked.com) heeft zijn basis in London met teamleden in Europa en de VS. In een breedsprakige pdf op zijn site introduceert de starter het concept ‘open messaging’. "Er zijn nu veel netwerksites waar je een hoop onpersoonlijke vrienden kunt verzamelen", licht McDonald toe. "Dat is prima voor sommige mensen, maar wij willen de voordelen van sociaal netwerken, sms, e-mail en instant messaging enkel voor mensen waar je een echte relatie mee hebt."

De besloten bèta van Naked heeft een imposante Ajax-interface. Veel elementen zijn herkenbaar van traditionele sociale netwerken. Andere elementen zijn verwarrend. Een e-mail die we naar McDonalds gewone e-mailadres stuurden, verscheen op zijn profielpagina op Naked. Zien al zijn vrienden nu onze e-mail? Blijkbaar niet, maar de site maakt het nog niet echt duidelijk. "Open messaging is zowel een beweging als een dienst", beweert de site. Naked maakt een veelbelovend concept veel te esoterisch.

Recensies

De presentatie van Corey Henderson en Tim Marman is nog waziger. De computerwetenschappers mikken zeer hoog met Notches, een softwareplatform dat algoritmen en semantische webstandaarden toepast om recensies uit verschillende bronnen voor verschillende toepassingen te stroomlijnen. "Ons ultieme doel is dat Amazon zijn recensiesysteem vervangt door Notches", bekent Henderson, net ingevlogen van een skivakantie in Seattle. Notches is eerder in maart gelanceerd met Facebook- en Twitter-apps.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond