Deel dit artikel
-

Webwinkels testen met schrappen verzendkosten

Een groeiend aantal Nederlandse webwinkels onderzoekt of ze meer omzet boeken door verzendkosten te schrappen.

“We zien fluctuaties, maar in het algemeen groeit het aantal webwinkels dat geen verzendkosten meer in rekening brengt. Vooralsnog betreft het, naar onze inschatting, proeven om klanten over de streep te trekken een online aankoop te doen”, aldus Bart van Engeland van prijsvergelijkingssite Beslist.nl.

Branchegenoot Prijsvergelijk.nl deed onlangs een steekproef onder 400 aangesloten webwinkels. Het bedrijf peilde de respondenten op het wel of niet in rekening brengen van verzendkosten.

Vijftien procent van de webwinkels, zo bleek, neemt de kosten voor verzending voor eigen rekening. “Opmerkelijk is dat vooral traditionele retailers, die ook fysieke winkels hebben en niet alleen op internet actief zijn, de verzendkosten afschaffen. Deze ontwikkeling is begonnen bij producten als kleding, schoenen en boeken, maar ook steeds meer elektronicazaken sluiten zich aan”, aldus de toelichting.

Toine Bax, directeur van vergelijkingssite Selectivo.nl, stelt: “We herkennen dat beeld. Steeds meer webwinkels experimenteren met het weglaten van verzendkosten om te zien of dat extra omzet oplevert. Ze bouwen daarmee een dataset op om te kijken wat zo’n actie met de conversie doet”, hoeveel potentiële klanten daardwerkelijk betalend sitebezoeker wordt. “Dat zie je vooral bij items waar de waarde van het product het toestaat. Bij consumentenelektronica gaat dat nu eenmaal makkelijker dan bij een cd”.

Amazon.com introduceerde in 2005 een apart product waarbij klanten tegen betaling geen verzendkosten meer worden berekend: Amazon Prime. Voor 80 dollar per jaar kunnen klanten zo veel en vaak bestellingen plaatsen als ze willen. Binnen twee dagen worden de producten thuis afgeleverd. Vooral veelkopers zijn daar financieel bij gebaat. Voor 4 dollar extra krijgen ze hun bestellingen zelfs binnen 24 uur thuisbezorgd.

Foto: erdogan (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond