Deel dit artikel
-

weeweewap

Op het schermpje van de mobiele telefoon weerberichten, filenieuws, CNN-headlines en vacatures lezen, wie wil dat nou niet? Daarom is het toverwoord voor het komende jaar wap: Wireless Application Protocol. Een protocol waarmee tekst en (beperkte) graphics naar mobiele apparaten kunnen worden gestuurd.

KPN Telecom introduceert onder de naam M-info als eerste in Nederland een informatieservice via wap. Andere telecomaanbieders zullen spoedig volgen. De online diensten moeten meestal worden betaald; maximaal ? 2,50 per dag of per keer.

De Nokia 7110 is de eerste GSM met wap-mogelijkheden op de Nederlandse markt. De telefoon zelf is klein en licht. Het toestel heeft een roller, waarmee navigeren door menu's sneller gaat. Om de invoer van letters snel voor elkaar te krijgen met de naviroller is oefening nodig; met de druktoetsen ging het ons beter af. Het display is groter dan bij normale GSM's.

Verbinding maken met de M-info-dienst van KPN duurt ongeveer twintig seconden, en van daaruit kost het tussen de drie en twintig seconden om verbinding te krijgen met een andere dienst. Deze wachttijden zijn te vergelijken met die op het Internet voordat een pagina geladen is, maar soms duurt het verbinding maken wel erg lang.

Zonder er erg in te hebben ben je al gauw tien minuten aan het doorklikken.
Iedereen kan zijn website wap-geschikt maken (zie ook het artikel op pagina 79), maar slechts een beperkt aantal informatieleveranciers staat in het hoofdmenu van M-info. Scoot is een van hen; het ziet in het nieuwe wap-platform een

'ideale samensmelting' van Internet en mobiele telefoniefunctionaliteit.

Wat is er zo interessant aan wap voor Scoot? Marketing director Willem Sijthoff: ?In het afgelopen jaar is het gebruik van Scoot via mobiele telefoons met honderd procent gestegen. Het gebruik via het Internet zit daar vlak onder. Benadering van Scoot via het vaste telefoonnet groeit minder. Onze gebruikers willen de Scoot-informatie dus graag snel mobiel of uitgebreid via het net beschikbaar hebben.?

Scoot biedt op het Internet meer service dan via de telefoon; bijvoorbeeld een routekaartje en links naar de website van de adverteerder. Volgens Sijthoff is het met de wap-technologie nu ook mogelijk om dat soort functionaliteit op mobiele telefoons aan te bieden. Voor dergelijke aanvullende diensten zal Scoot mogelijk geld gaan vragen.

Nadeel van wap is dat gebruikers via het schermpje op de mobiele telefoon moeilijker kunnen zoeken dan via websites. Johan van Mil, manager Internet en business development bij Scoot : ?Omdat wij uit ervaring weten wat de mobiele beller zoekt, hebben wij diverse interessegebieden gedefinieerd waarin de Wapper gemakkelijker kan zoeken.?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond