Deel dit artikel
-

‘Werknemer heeft recht op Facebook en Hyves’

Mogen werknemers tijdens hun werk gebruik maken van MySpace, Hyves of Facebook? En wat mogen ze op die sites over hun werk zeggen? Britse vakbonden willen afspraken.

Iedereen die in Nederland gebruik maakt van MySpace of Facebook weet dat er overdag veel activiteit is op de sociale netwerken. Precies: veelal tijdens ‘de baas z'n tijd'. Op veel werkplekken is dit mogelijk, maar sommige bedrijven hebben sites als Hyves geblokkeerd.

In Groot-Brittannië is er discussie ontstaan over de wenselijkheid van gebruik van sites als MySpace en Facebook tijdens werkuren. Een flink aantal werkgevers heeft de sites geblokkeerd, omdat het gebruik ervan zou leiden tot tijdsverspilling.

Om meer duidelijkheid te scheppen, zette de Trade Union Congress (TUC) haar standpunten uiteen in een paper. De meeste Britse vakbonden zijn aangesloten bij de TUC. Nederlandse vakbonden hebben zich, zover bekend, nog niet over dit onderwerp uitgesproken.

"Dat sommige werkgevers de netwerken blokkereren, is een overreactie," schrijft de TUC. Ze vindt dat goede werkgevers hun werknemers in ieder geval tijdens pauzes moeten toestaan om sociale handelingen te verrichten op hun Facebook of MySpace profiel. De belangrijkste reden: de netwerken zijn een onlosmakelijk onderdeel van de levens van veel werknemers geworden.  

In het paper gaat de TUC vooral in op het privé-gebruik van sociale netwerken en niet op zakelijk gebruik. Netwerken als LinkedIn, Hyves en Facebook kunnen echter, zoals bekend, ook tot zakelijke contacten en andere bedrijfsvoordelen leiden.

Monitoren
Mogen werkgevers de online gangen van hun werknemers checken? De TUC is bezorgd dat sommige werkgevers hierin al doorslaan. "Werkgevers zijn bang dat hun medewerkers commercieel gevoelige informatie verspreiden via de netwerken, of op andere wijze de reputatie van hun bedrijf naar beneden halen," schrijft de TUC. "Deze zorgen zijn terecht, maar we denken dat sommige werkgevers overdreven bang zijn."

De TUC vindt dat medewerkers recht hebben op een online privé leven, maar dat ze tegelijkertijd ‘online niet alles over hun werkgever moeten roepen'. "Werkgevers volgen hun medewerkers ook niet naar de kroeg om te horen wat ze daar zeggen over werk. Maar er is wel een verschil: de informatie is nu publiekelijk zichtbaar."

Om duidelijkheid te scheppen, is het volgens de Britse vakbondenvereniging nodig om duidelijke afspraken te maken. Werkgevers en werknemers moeten het met elkaar eens worden wat online wél en niet is toegestaan. Om te voorkomen dat er conflicten ontstaan. "Werknemers moeten niet voor een verrassing komen te staan als hun werkgever boos is om iets dat ze online hebben gezegd," aldus de TUC.

Foto door bob_o_the_magic_one (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond