Deel dit artikel
-

WhatsApp kapot, Nederland massaal terug naar sms

Niet Signal of Telegram, maar het ouderwetse sms bleek hét toevluchtsoord toen Nederland werd onthand door een kapot WhatsApp, Facebook en Instagram gisterenavond.

KPN deelde vanmiddag verkeerscijfers over het sms-gebruik op een normale dag versus gisterenavond. Daaruit komt onomstotelijk naar voren dat het land in ontreddering zat en er behoefte was aan contact.

“Sinds het begin van de storing verdubbelde het aantal SMS-berichten over het KPN-netwerk en op het hoogtepunt om tien uur ’s avonds verviervoudigde het SMS-verkeer in vergelijking met hetzelfde tijdstip een week eerder”, aldus de operator.

Er werd ook meer gebeld in vergelijking met een reguliere maandagavond. Het mobiele dataverkeer bleef wel stabiel.

Signal had moeite om nieuwkomers aan boord te laten komen:

Dit ‘mini-migratiegedrag’ van Facebook naar het ouderwetse sms zegt iets over de dominantie van Facebook en het gebrek aan alternatieven. De Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez noemt het zelfs ‘destructief voor de vrije samenleving en de democratie’.

Cloudflare beschrijft gedetailleerd hoe gisteren de wegwijzers naar Facebook van de routekaart verdwenen en het bedrijf en zijn miljarden gebruikers in het donker kwam te zitten.

Foto: Sascha Kohlmann (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond