Deel dit artikel
-

WhatsApp, Instagram en Facebook na 7 uur weer bereikbaar

Facebook kampte maandag met een grote storing die alle diensten heeft platgelegd, dus inclusief Instagram, WhatsApp en Facebook zelf.

Alleen al via Allestoringen.nl en Down Detector zijn tienduizenden meldingen uit de hele wereld binnengekomen. De problemen ontstonden rond 17.30 uur.

De webcaredienst van T-Mobile Nederland kreeg blijkbaar zoveel meldingen dat het moest uitleggen dat T-Mobile geen aandeel heeft in de oorzaak.

De problemen zijn veroorzaakt door een mislukte ‘routinematige update’, zo zegt Facebook. Het is misgegaan met het zogenoemde Border Gateway Protocol. Dat is de routekaart die aan de computer laat weten waar websites en apps te vinden zijn en wordt ook gebruikt bij het laden van chats in WhatsApp en Messenger, foto’s op Instagram en de VR-apps van Oculus-brillen.

Sommigen vonden het erg toevallig dat de storing optrad kort na onthullingen van de 37-jarige datawetenschapper Frances Haugen, een voormalig medewerker van het bedrijf, die zegt dat Facebook bewust een aantal noodmaatregelen die de verspreiding van desinformatie moesten tegengaan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november heeft uitgeschakeld. Zij suggereert dat door controverse te voeden, gebruikers vaker op Facebook keken en er meer advertenties verkocht werden.

Een volgend probleem lijken de gelekte gegevens van 1,5 miljard Facebook gebruikers die eerder dit jaar zijn gestolen tijdens een hack. Het gaat om e-mailadressen, namen, gebruikers-ID’s, locatie, geslacht, telefoonnummers en woonplaats, maar geen wachtwoorden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond