Deel dit artikel
-

Wimax-veiling later, DAB-veiling ‘voor zomer’

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de veiling van Wimax-frequenties uitgesteld naar het einde van het jaar. De veiling van DAB-frequenties voor digitale radio start wel ‘voor de zomer’.

De veiling van de frequentieblokken rond de 2,6 Ghz, voor WiMax en 3G,  zou eerst in het najaar van 2007 plaatsvinden, daarna ‘begin 2008’, maar het ministerie liep steeds weer vertraging op. Het nieuwe uitstel volgt omdat er een Europese aanbesteding nodig is voor het uitwerken van een nieuw veilingmodel, meldde het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken vorige week.

Volgens het agentschap gaven marktpartijen de voorkeur aan ‘een veilingmodel waarin de markt zelf de indeling bepaalt voor welke technologie zij de frequentieruimte willen gebruiken’.

De conceptregeling voor de veiling wordt in maart gepubliceerd. Dan krijgen marktpartijen nog een laatste mogelijkheid tot commentaar. De veiling volgt uiteindelijk in de laatste maanden van het jaar.

DAB-veiling wel dichterbij

Het Agentschap Telecom startte vrijdag wel met de consultatie voor de uitgifte van de vergunningen voor ‘digitale omroep’. Daarbij gaat het onder meer om de digitale radiostandaard DAB, waarvoor al jaren geleden al frequenties zouden worden geveild aan commerciële zenders. Deze zomer lijkt het dan eindelijk te gebeuren.

Partijen mogen hun standpunten geven over de ontwerpveilingregeling, de ontwerpvergunningen en het ontwerpbesluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan. EZ schreef vrijdag dat ‘de vergunningverlening voor de zomer kan plaatsvinden’.

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt extra etherruimte ‘geoormerkt’ voor lokale omroepen, die met het toekomstige uitschakelen van de analoge ether mogelijk in de verdrukking zouden komen. De lokale zenders moeten kunnen uitzenden op de L-band die 117 afzonderlijke geografische verzorgingsgebieden heeft. De L-band is volgens het ministerie ‘technisch en functioneel het meest geschikt voor lokale radio’.

Deel dit bericht

4 Reacties

Richard van den Boogaard

Ach, al jaren ging het grapje dat DAB er dit jaar voor de Kerst er zou zijn. Alleen werd het jaartal er nooit bij vermeld… zal het nu echt anders zijn?

dc crowley

Ben verbaast dat DAB nu pas aan de buurt is. Het duurt te lang IMHO en ik hoop dat het rijk zich niet rijk rekend (alhoewel 'what's in a name' 🙁 )… ook niet met wimax. De communicatie infrastructuur is te belangrijk voor deze spelletjes. Niet alles eerst stuk maken door 'greed'… je kunt altijd een gebruikers belasting opleggen later als het wat wordt. Nederland moet echt vanaf nu opschieten met technologie… we lopen te vaak achter… vooral buiten de randstad is het diep triest. Nog geen steeds geen landelijke dekking met UMTS. Nederland is niet vol, de randstad misschien wel. Dus er is gelukkig daar ook ruimte om te groeien.

Alex Dijkstra

De regering lijkt wel een beetje in de war. Zelfs in Engeland, waar relatief DAB het minst slecht scoort, worden de laatste tijd stations uitgeschakeld omdat ze niet rendabel zijn. Nog geen 10% van de bevolking luistert na al die jaren naar DAB en de geluidskwaliteit is flink minder dan die van FM. De ontvangst is ook nog eens minder.Ik snap niet dat de regering nu nog met DAB durft te komen terwijl internationaal gezien de nieuwe norm DAB+ inmiddels is gekozen, omdat DAB niet de mogelijkheden biedt die men nodig heeft.

Ed

Beter laat dan nooit, om eindelijk is wat meer werk van dab te maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond