Deel dit artikel
-

WiMAX wordt serieus alternatief

WiMAX is niet langer een nichemarkt, maar een serieus alternatief voor DSL of kabel. Dat is de belangrijkste boodschap op het congres dat WiMAX Forum in Amsterdam organiseert.

Wereldwijd zijn er inmiddels driehonderd commerciële WiMAX-projecten in 118 landen, zo vertelde Ron Resnick van het WiMAX Forum gisteren in Amsterdam. Twee maanden geleden stond de teller nog op 110 landen.

Ook neemt de hoeveelheid WiMAX-apparatuur sterk toe: tot nu toe zijn dat er ongeveer 480. Aan het eind van dit jaar zullen meer dan honderd apparaten zijn gecertificeerd, vaak nog wel pc kaarten en andere hulpmiddelen die moeten zorgen dat gebruikers toegang tot het draadloze netwerk krijgen. Kant-en-klare laptops of mobiele telefoons met WiMAX zijn er voorlopig nog niet.

Vooralsnog zijn het de ontwikkelingslanden waar de meeste groei zit. Het WiMAX Forum verwacht 21 miljoen gebruikers in Europa in 2012, maar in Afrika zijn het er dan al zo’n 16 miljoen en Azië komt zelfs aan 60 miljoen. In 2007 waren deze landen verantwoordelijk voor 70 procent van de abonneegroei. In landen als Rusland neemt het aantal abonnees zelfs met 500 tot 1000 per maand toe omdat er weinig alternatieven zijn.

Roaming

Toch begint WiMAX in toenemende mate te concurreren met ADSL, waarbij WiMAX als voordeel heeft dat het mobiel en dus overal kan worden aangeboden. Vanaf volgend jaar moet ook voor het eerst roaming mogelijk worden, waarbij men van elkaars netwerk gebruik kan maken, maar ook van GSM naar WiMAX en vice versa kan overschakelen.

In 2012 moet de WiMAX-markt wereldwijd een omvang van 24,3 miljard dollar hebben bereikt. Abonnementen zijn verantwoordelijk voor 69 procent van de omzet. Advertenties voor circa 12 procent.

WiMAX wordt momenteel vooral in de markt gezet als een vervanger voor breedband, maar in de toekomst zal het ook een drager moeten worden van VoiP-telefonie en IPTV. Zo demonstreerde Udcast in Amsterdam WiMAX TV en heeft Samsung al in 2005 zijn eerste WiMAX telefoon gedemonstreerd.

Powerpoint hype

Mobiele WiMAX heeft zeker potentie om de opvolgers van UMTS voorbij te streven. Barry West van Sprint Nextel waarschuwde gisteren voor de hooggespannen verwachtingen van LTE (Long Term Evolution), de gedoodverfde opvolger van UMTS die een sterke concurrent voor WiMAX zou kunnen worden. West sprak over een "PowerPoint hype". Er wordt meer beloofd dan waargemaakt, aldus West, die in de Verenigde Staten WiMAX commercieel wil aanbieden onder de naam Xohm.

In Nederland worden dit najaar WiMAX frequenties geveild. Tweede Kamerleden Van Dam (PvdA) en Aptroot (VVD) hebben vorige week bij staatssecretaris Heemskerk (EZ) nog aangedrongen op maatregelen tegen defensief gebruik van de frequenties. Zij vrezen dat bedrijven als KPN een frequentie kopen puur om te voorkomen dat anderen diensten gaan aanbieden. Het liefst wil men de drie kavels elk in twee stukken opdelen om zo de concurrentiemogelijkheden te vergroten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond