Deel dit artikel
-

Yahoo stopt met concurrent PayPal

Yahoo heft het betaalsysteem PayDirect op. De betaalmethode moest concurreren met PayPal (nu eBay), maar het aantal klanten viel uiteindelijk tegen. Yahoo kocht tevens het e-mail bedrijf Stata Labs, waarschijnlijk met als doel de technologie in te zetten voor desktop-search.

Na 22 november zijn de gebruikers van PayDirect aangewezen op een andere betaalmethode. Yahoo begon in 2000 met PayDirect nadat het de technologie voor online betalingen in handen had gekregen via de overname van Arthas.com. Er werd een samenwerking gestart met HSBC om PayDirect op de kaart te zetten.

PayDirect moest met name gebruikt worden door internetters die gebruik maken van de veilingsite van Yahoo. Vorig jaar december werden de mogelijkheden voor PayDirect nog uitgebreid, klanten konden nu ook geld overmaken naar andere landen. Toch legde PayDirect het af tegen PayPal. Dit betaalsysteem werd ook voor een belangrijk deel gebruikt door mensen die via veilingsites spulletjes verkochten. PayPal stond daarom in de belangstelling van eBay, dat in juli 2002 toesloeg en het populaire betaalbedrijf overnam voor 1,5 miljard dollar in aandelen.

Yahoo wilde niet vertellen hoeveel klanten PayDirect had. Volgens onderzoek van Jupiter Research werd vorig jaar 67 procent van de transacties via veilingsites afgehandeld door PayPal, met slechts 4,5 procent voor concurrerende online betaalmethoden, waaronder PayDirect. De overige betalingen werden gedaan via onder meer creditcards en checks.

Overname
Eind vorige week kocht Yahoo ook het e-mail bedrijf Stata Labs, zo maakte de laatste bekend op zijn website. Stata Labs is maker van het e-mailprogramma Bloomba. Een overnamebedrag werd niet naar buiten gebracht. Het is daarmee de tweede overname van Yahoo dit jaar van een bedrijf dat zich richt op e-mail. In juli kocht het de start-up Oddpost.

Het e-mailprogramma Bloomba werd vorig jaar gelanceerd en kreeg toen positieve reacties. Stata Labs zegt echter dat Bloomba, waarvoor klanten 60 dollar betalen, niet wordt voortgezet en er ook geen plannen zijn om het spamfilter dat het ontwierp op de markt te brengen.

De indruk is dat Yahoo met name geïnteresseerd is in de technologie van Stata Labs voor het doorzoeken van e-mail. De strijd rond zoeken zoals die zich al enige tijd afspeelt rond zoekmachines op het web, verplaatst zich de afgelopen tijd naar de desktop. Google kwam recent met een programma voor desktop-search, met daarin de mogelijkheid om e-mailberichten te doorzoeken. Ook Microsoft en Apple werken aan dergelijke desktop-search programma’s, die onderdeel worden van de volgende versies van hun besturingsprogramma’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond