Deel dit artikel
-

YouTube-filmpjes downloaden

Een student van de TU Delft heeft een programma gemaakt waarmee gebruikers filmpjes en foto’s van sites als YouTube en Flickr direct kunnen opslaan op hun harde schijf of iPod. Deze ‘Web 2.0 browser’ is onderdeel van het p2p-project Tribler van de Nederlandse universiteiten. Het systeem draait straks ook op settopboxen, zodat YouTube-content op tv kan worden bekeken.

De Web 2.0-browser is een afstudeerproject van Fabian van der Werf van de Technische Universiteit Delft. Hij maakte het ietwat zware programma, dat naast Tribler geïnstalleerd moet worden, in drie maanden. Het meteen via de p2p-software van Tribler delen van de gedownloade YouTube-filmpjes en andere content is nog niet mogelijk, maar de experimentele software kan nog worden uitgebreid.

De Web 2.0-browser doorzoekt de sites van diverse foto- en videosites, zoals YouTube, Revver, Zudeo, Zooomer en Flickr. Het wegschrijven van YouTube-video's naar het iPod-formaat is ook een van de nogal verstopte mogelijkheden. Gebruikers kunnen ook stemmen op de content.

Van der Werf: "Het is nu een stand alone browser, maar het is de bedoeling dat dit uiteindelijk in Tribler komt te zitten. Het voordeel van dit programma is dat je er geen Flash voor nodig hebt om de filmpjes te bekijken, zoals op YouTube.com. Daardoor kan je de video's ook overzetten naar iPods, bepaalde telefoons of settopboxen."

De Web 2.0-browser moet ook op settopboxen gaan draaien, zodat kijkers met hun afstandsbediening door de YouTube-content kunnen bladeren en die bekijken. Nu is dat nog niet mogelijk doordat settopboxen geen websites met Adobe Flash ondersteunen. Daar maken alle grote videosites gebruik van om de filmpjes direct in de webpagina te laden en kopiëren te voorkomen.

Er bestaan overigens wel diverse websites die de mogelijkheid bieden YouTube-filmpjes te downloaden als Flash-bestanden (flv), zoals Keepvid.com. Dat de sites waar het materiaal vandaag komt advertentieinkomsten mis lopen maakt Van der Werf niet veel uit. "Dit is een wetenschappelijk experiment."

Test downloads UitzendingGemist start in mei
Vorig jaar sloot Tribler een overeenkomst met de Publieke Omroep voor het testen van p2p-downloads voor tv-programma's. Deze uitbreiding van Uitzending Gemist wordt in mei gepresenteerd. Het gaat vanwege rechtenkwesties slechts om een klein deel van het aanbod uit Uitzending Gemist. Tijdens een workshop in mei toont het onderzoeksteam van Tribler ook de nieuwe user interface en een settopbox
waarop de p2p-software draait.

De onderzoekers aan de Nederlandse universiteiten werken ook nog steeds aan het verbeteren van de live p2p-streams. Probleem daarbij is nog de lage upload-bandbreedte van gewone internetters. Tribler zelf is inmiddels toe aan versie 3.6. Gebruikers krijgen automatisch aanbevelingen op basis van hun downloadgedrag en vriendenlijst. Ook kunnen ze elkaar helpen met downloaden waardoor de snelheid zou moeten toenemen.

Deel dit bericht

16 Reacties

leon

Komop jongens….Er is al maanden een firefox plugin waarmee dit mogelijk is.En die is maar een paar kb groot…

erwin blom

Kan ook al een tijd via Heywatch.com, de online transcodeerservice. Via een Firefox plug in zeg je 'send to heywatch', daar maakt ie er de gewenste file van en in mijn geval abonneer ik die in iTunes en hup op de iPod.

Johan Pouwelse

Beste leon en Erwin Blom, Berichtje uit TUDelft…Als je de software uitprobeerd zal je zien dat dit iets anders is dan simpele conversie software. Die was er inderdaad al enige tijd. Als je bijvoorbeeld het alle filmpjes met "Amsterdam"zoekt wordt zowel op Youtube als Revver gezocht (=nieuw).De volgende pagina met resultaten wordt reedsingeladen in de achtergrond(=nieuw).Er is slechts Open Source software nodig om ditalles te kunnen doen op PC en straks TV(=nieuw). Mee eens ? Groeten,Johan.

Erwin van Lun

Ik gebruik sinds de zomer al deze website: http://keepvid.com/ Kan je van alles mee downloaden, ook Google Video e.d.

Sander

Tribler wordt steed meer een hype. 'Wetenschappelijk experiment'. Overgesubsidieerde parasieten noem ik het. Er gaat veel subsidie vanuit de overheid naar deze mensen, maar ze presteren niets vernieuwends. Social tools plakken op P2P techniek… sja. Je ziet dat er ook niemand gebruik van maakt. Met parasiteren bedoel ik dat ze techniek na-apen (er wordt niet geinnoveerd, downloaden van YouTube bestaat allang), dat ze oneigenlijk gebruik maken van content (jatten van YouTube en daarmee hun business case ondermijnen) en dat ze oneigenlijk gebruik maken van de capaciteit van internet providers: een P2P stream vergt meer capaciteit dan een normale ip stream…

lucatoni

Hebben de mensen die hier zeuren ook al de Web 2.0 browser geprobeerd, dan pas kan je oordelen hierover. Ik heb het net geprobeerd en vind het super handig werken. Ik zie enkel niet de mogelijkheid om het op te slaan zodat ik ze op mij ipod kan zien. Die is er toch wel?

pietjevideo

Waar laat het programma de filmpjes? Ik wil zo een filmpje bewerken, maar na downloaden kan ik hem nergens terug vinden. De website is ook erg verwarrend, en altijd die onzin alles in Engels. Kan er niet ook in Nederlands geschreven worden? Er zijn ook boeren als ik die moeite hebben met Engels.

Tonie van Ringelestijn

Opslaan in iPod-formaat kan trouwens als het goed is door met je rechtermuis knop te klikken op video en dan 'save as.. for iPod'… Sites als Keepvid.com heb ik dank ook al genoemd in het artikel… (Maar dit is iets anders. Je hoeft niet te converteren van .flv formaat.) 

Waldo Smeets - Adobe

Ach, binnen Flash Lite 3 (de Flash voor mobiele apparaten) kunnen vanaf de zomer ook FLV files afgespeeld worden 😉

Berend

Maar dan nog Tonie, niets innovatiefs aan en ook niet fraai vormgegeven en ook niet intuitief handig te gebruiken… hoe hebben die mensen je zover gekregen om zo'n lang stuk hieraan te wijden?

Sjaak

Bij mij rijst voortdurend de vraag hoe rel Tribler eigenlijk is. Men biedt hun platform als een serieus alternatief voor streaming services, terwijl het in werkelijkheid inferieur is ten op zichte van edge distributie middels servers. Edge delivery is voor de internet toegang verleners zelfs vele malen goedkoper dan Tribler's excessive data flow. Men hamert alleen op de voordelen ten opzichte van centrale serverdistributie, terwijl dat sowieso de komende jaren al een achterhaald model in streaming land wordt.

Johan Pouwelse

Hoi Sjaak, Wow, streaming services met edge servers versus Tribler of een ander P2P systeem. Dat is een heel intressante vraag. . . In technisch opzicht is dit inderdaad inferieur. Dit doordat er meer bandbreedte wordt gebruikt. Echter er is een argument voor P2P omdat de (edge) server kosten $0.20/GB (Limelight/Youtube) of $0.60/GB (Akamai) zijn. Als je 1 uur HDTV (24Mbps) video wil versturen naar 1 miljoen mensen met dezeedge server aanpak ben je veel geld kwijt. Even snel rekenen: 1miljoen x 24Mbps/8 is 3TByte/sec 3000GByte/sec x 0.2 $/GByte is $600 per sec $600 x 3600sec/h is veeel geld. Met P2P is dit geld niet nodig en zit dit in het ADSL geld inbegrepen. Dan hoeven mensen geen/minder advertenties te kijken om dat allemaal draaiende te houden. Misschien dat ADSL/kabel voor de mensen die meer dan 50 GByte per maand aan TV/P2P kijken een Euro of twee omhoog moet ? Groetjes,Johan.

Stef

Interessante discussie, draag ik graag een paar centen aan bij 🙂  HDTV is mogelijk op 4 tot 5Mbps als je H.264 of WMV encoding gebruikt. Hier heb je geen 24Mbps meer voor nodig. Dit scheelt een factor 5 aan capaciteit. Zie onze HD samples op http://www.jet-stream.nl/samples/hd.html  Limelight of Akamai zijn vreselijk duur. Zij bieden dure edge distributie services die doorgaans 10x zo duur zijn als reguliere streaming services, daar kun je beter niet meer mee vergelijken.  We hebben het tegenwoordig over on-net edge distributie. Wij leveren hiervoor architectuur, techniek, uitrol en beheer (zie http://www.vdo-x.net) aan ISP's en omroepen, inmiddels ook buiten Nederland. Deze techniek biedt de ISP de mogelijkheid om verkeer voor omroepen vanuit z'n eigen netwerk te hosten en efficit te distribueren middels een eigen CDN, zonder dat hij z'n netwerk hoeft te schalen. De backbones worden ontlast, er zijn geen kosten voor het schalen van het netwerk, en er gelden geen traffickosten zoals op het Internet.  CDN uitrol vergt gemiddeld genomen bij providers een eenmalige investering a 0,10 euro per subscriber, plus maandelijks 0,0025 euro per subscriber voor operatiekosten. TCO over 3 jaar bij 1 miljoen subscribers: 190.000 euro.Dit biedt gegarandeerde capaciteit, met kwaliteitsgaranties, de mogelijkheid om VOD en live streams in HD kwaliteit aan te bieden en men heeft en biedt volledige controle over distributie. P2P streaming genereert meer bandbreedte en vereist van een ISP dat hij zijn netwerk fors moet upgraden, en dan praat je over investeringen van tientallen tot over de 100 euro per subscriber, ga uit van een TCO over 3 jaar bij 1 miljoen subscribers tussen de anderhalf en 2,5 miljoen euro. Minimaal. Dit zonder controle op distributie, en zonder dat men enige garantie op beschikbaarheid en betrouwbaarheid kan bieden. Bij deze berekening ga ik uit van unicasts. Multicasting is nog vele malen goedkoper, hier zullen we binnenkort bij enkele ISP's ook mee starten.  P2P streaming is een interessant alternatief naast IP streaming. Maar zolang het meer traffic genereert, en minder controle en betrouwbaarheid biedt, is het nog geen serieuze vervanging. Johan, het lijkt me trouwens interessant om hier samen een keer verder over te praten. Wij kijken al sinds Kazaa naar de mogelijkheden om P2P intelligentie met CDN techniek te combineren.  Groet, Stef (Jet Stream)

Frenque

Downloaden van youtube en google videotjes deden we vorig jaar al met greasemonkey.

Marjolein

Youtube filmpjes downloaden lukt wel ja…Maar filmpjes van uitzending gemist zijn mij nog niet gelukt om te downloaden en heb al meerdere van dergelijke programma'tjes geprobeerd.Heeft er hier iemand suggesties?

Wizz

Ik gebruik altijd http://youtubedownloaden.nl. Werkt als een dolle! Sneller kan niet….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond