Deel dit artikel
-

Russische zoekgigant Yandex blijft groeien

De Russische zoekgigant Yandex, statutair gevestigd in Den Haag, heeft in het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van van omgerekend 281,2 miljoen dollar. Dat is 35 procent meer dan een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat was 40 procent hoger: 131,6 miljoen.

Net als Google moet Yandex het vooral hebben van zoekadvertenties. Die zijn goed voor 88 procent van de totale omzet. 74 procent van die advertenties staan op de eigen sites, de rest komt via een advertentienetwerk op andere webpagina’s terecht. Tekstadvertenties alleen al groeiden 25 procent.

Yandex is net als het Chinese Baidu een volwaardige tegenhanger van Google. Het marktaandeel bedraagt 61 procent, grotendeels dankzij de Russische taal. Sinds kort verzorgt Yandex ook zoekdiensten voor de Russische internetgigant Mail.ru.

Deze maand werd overigens de fusie van betaalsysteem Yandex.Money en Sberbank voltooid. De bank is nu voor 75 procent eigenaar van de combinatie. Voor Yandex was het al geen interessante aangelegenheid meer, al zat er groei in.

Minder goed nieuws is dat medeoprichter Ilya Segalovich (48) in coma ligt na een gevecht tegen kanker. Donderdag was hij al dood verklaard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond