Deel dit artikel
-

Zuurstof, zon en radiogolven

Laatst was ik een weekend in Londen en, gewaarschuwd voor de Engelse keuken, vroeg ik aan de Pub-baas of hij een goed Indiaas restaurant in de buurt wist. Hij gaf keurig op de kaart aan hoe ik moest lopen. Eenmaal buiten was het toch niet zo eenvoudig. Uiteindelijk ben ik een ander restaurant binnengestapt, wat achteraf geen goede keus bleek. Jammer, jammer. Nog even en dit soort ervaringen zijn voorgoed verleden tijd.

Het productentijdperk is voorbij, want ieder product kan worden verpakt als dienst, aldus de hoofdredacteur van Baak!, het nieuwe blad van De Baak, managementcentrum VNO-NCW.

Als Hewlett-Packard zijn beloftes waar maakt, kan ik binnenkort via mijn Swatch-horloge verbinding maken met Internet en via mijn favoriete zoekmachine vragen waar het dichtsbijzijnde, aan mijn kwaliteitsnormen beantwoordende Indiase restaurant gesitueerd is en hoe ik er moet komen. Op het display van mijn Swatch verschijnt de routebeschrijving. Ik loop er via deze aanwijzingen heen, als ik het restaurant binnenkom is de reservering inmiddels verwerkt en staat mijn tafel klaar. Heerlijk eten, precies wat ik verwachtte.

Dit en andere e-services zijn hot talk binnen organisaties die hun internetstrategie willen bepalen. Carly Fiorina, CEO van Hewlett-Packard, ontvouwde onlangs op de Comdex in Las Vegas de internetstrategie van haar organisatie. Zij ziet voor HP gouden toekomstmogelijkheden als leverancier van e-services. Het productentijdperk is voorbij, maar ieder product kan worden verpakt als dienst. Het gaat om 'e-services, appliances en infrastructure'.

Alles wat een microchip in zich bergt, is te verbinden met het Web. Zo wordt een horloge in plaats van louter een modeproduct een apparaatje waarmee je toegang krijgt tot e-services. Infrastructuur moet alom beschikbaar zijn als zuurstof, zo betrouwbaar zijn als de zon en zo onzichtbaar als radiogolven. Als je dan vervolgens als organisatie radicale, inventieve idee�n omarmt en realiseert, waarbij je de balans vindt tussen de oude en nieuwe wereld, dan kan de toekomst volgens Fiorina niet meer stuk. Het ultieme streven is om het Net voor ons te laten werken, in plaats van dat wij voor het Net aan het werk zijn.

Inmiddels kijk ik op mijn horloge en zie dat ik naar Harwich moet, om op tijd de boot naar Hoek van Holland te kunnen halen. Daar aangekomen blijkt de boot vanwege slecht weer een uur vertraging te hebben. Waar blijven die e-services waarmee mijn horloge mij had kunnen inlichten over deze vertraging? Ik ben er klaar voor…

Deel dit bericht

1 Reactie

Sjaak Adriaanse

Op zoek naar een Indiaas restaurant in Londen? En niet zo'n handig gidsje bij je? Dan ga je toch niet pielen met zo'n zoekmachine? Scenario 1. Je zoekt een telefooncel op, belt de Londense VVV, geeft hen het nummer van de telefooncel en vraagt naar een Indiaas restaurant in de buurt. Je kunt hen ook vragen te reserveren, en, als de loopinstructies te ingewikkeld worden om op te schrijven, laat je ze toch maar een taxi sturen naar de pub aan de overkant van de straat. Scenario 2. Op je mobiel-met-GPS-en-electronisch-kompas bel je weer de Londense VVV. Terwijl zij de reservering voor je regelen, spreekt je mobiel-plus met de voice-chip de digitaal doorgegeven loopinstructies een voor een via het kabeltje in je oor in, want het regent weer eens en dan is het ook niet alles om steeds op het display te moeten kijken. Scenario 3. Als scenario 2, maar in plaats van de VVV in Londen bel je je Personal Service Provider, I-Butler in Nijmegen, en zegt tegen de vriendelijke menselijke assistent wat je wilt. Zij weten precies wat je lekker vindt, hebben gespecialiseerde PSP-software en -hardware, kennen alle trucs van alle zoekmachines en zijn gewoon ONTZETTEND goed. Alles wat je zelf ooit thuis of op je mobiel zou kunnen presteren doen zij tien keer zo snel en nog beter ook. En als ze deze specifieke vraag niet snel genoeg zelf kunnen oplossen, bellen ZIJ de VVV in Londen via de alomtegenwoordige gekoppelde spraak-dataverbinding en geven alle relevante parameters van je profiel en positie door. Ze zijn niet goedkoop, maar dat heb je er graag voor over om van dat Internet-gedoe af te zijn. Terwijl je zit te smullen gaat de telefoon. Het is I-Butler. De boot heeft vertraging.  Sjaak AdriaanseTekst & Uitleg 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond