Deel dit artikel
-

Zweedse ‘politici’ beginnen anonieme surf- en ruilsite

De Zweedse anarchistische politieke partij Pirat Partiet opent een webdienst waarmee internetters tegen betaling anoniem kunnen surfen en bestanden met elkaar uit kunnen wisselen. De dienst, Relakks, moet een vrijhaven creëren waar internetters zich vrijelijk met cultuur bezig kunnen houden, oftewel: illegaal media ruilen.

Nederlandse providers liggen momenteel in de clinch met auteursrechtenwaakhond Brein. Brein eist via de rechter NAW-gegevens op van vermeende digitale piraten. Providers weigeren dat verzoek en nemen vooralsnog hun abonnees in bescherming. In Zweden kreeg de vraag naar het al dan niet garanderen van anonimiteit van internetklanten een andere wending.

Gisteren ging de dienst Relakks.com van start. Belangstellenden kunnen er voor 5 euro een maandabonnement nemen en voor 50 euro een jaarabonnement. Als abonnee krijgen ze het recht om via de servers en verbindingen van Relakks te surfen, uploaden en downloaden. Om problemen met Amerikaanse overheden en organisaties te voorkomen, maakt het politiek getinte initiatief geen gebruik van software die op enigerlei aan Amerika is verwant.

Relakks is tot op zekere hoogte anoniem te gebruiken, wat als muziek in de oren zal klinken bij fervente gebruikers van p2p-software. Na betaling van het abonneegeld moet de klant speciale, veilige (VPN-)verbindingen opzetten met Relakks. Pas vanaf de Zweedse servers gaat het verkeer van de abonnee het publieke internet op. Zodoende is van buitenaf niet te herleiden wat het oorspronkelijke IP-adres van de internetter is.

Naar eigen zeggen hoeft Relakks enkel klantgegevens aan de overheid te overhandigen als er daadwerkelijk een gevangenisstraf van 2 jaar of meer boven het hoofd van de verdachte hangt. De dreiging van een geldboete volstaat niet. En de 'verkeersdienst' kan alleen gegevens verstrekken die de klant zelf achter liet. Factuurgegevens zijn er niet, omdat een derde partij de prepaidgelden int. De geldinner is het Zweedse Wallit.

De breedbanddienst, zoals de Zweden Relakks zelf omschrijven, is een initiatief van Pirat Partiet. Dat is een anarchistische politieke partij die komend najaar een gooi doet naar een zetel in het nationaal parlement. De enige drie punten op de politieke agenda zijn: het stimuleren van verspreiding van gratis kennis en delen van cultuur en het bescherming van de privacy van burgers. De partij zegt dat ze 8.000 leden heeft.

In Nederland begint op 16 oktober een bodemprocedure tussen Stichting Brein en Essent, KPN, Tiscali, UPC en Wanadoo/Orange. Brein wil de NAW-gegevens van de klanten van de providers die grootschalig inbreuk maken op het auteursrecht, door muziek en films te uploaden. De rechter vonniste in juli dat de providers die gegevens niet hoeven te verstrekken. Brein ging in beroep, maar zegt indicaties te hebben dat providers wel mee willen werken aan het uitbannen van webpiraterij.

Orange (voorheen Wanadoo) reageert tegenover deze uitgave met: "Ten aanzien van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 13 juli 2006 merkt Orange op dat Brein verkeerde conclusies aan dat arrest verbindt. Het Hof heeft namelijk niet bepaald dat Brein zelf gegevens van klanten van providers mag verzamelen. Het Hof heeft gezegd dat het verzamelen van IP-adressen door Brein alleen rechtmatig is indien Brein daarbij de aanwijzingen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) volgt. Het Hof acht in dat kader nader onderzoek door het CBP gewenst.

Verder is niet onbelangrijk dat het Hof heeft geoordeeld dat het bij de eventuele afgifte van NAW gegevens noodzakelijk is dat niet in redelijkheid kan worden betwijfeld dat de IP-adressen betrekking hebben op abonnees die illegaal muziekbestanden aanbieden. Het criterium "voldoende aannemelijk" uit de zaak Lycos/Pessers is dus niet van toepassing bij p2p. Tot slot meent Orange dat klachten over illegale activiteiten niet door een private stichting als Brein zouden moeten worden beoordeeld, maar door een onafhankelijke instantie, en bovendien binnen een kader dat meer omvat dan alleen muziekrechten."

UPC zegt: "Onder geen beding verstrekken we de NAW-gegevens van onze klanten, tenzij politie of Justitie daarom vragen. Verder houden we de ontwikkelingen in de gaten, maar geven tot de bodemprocedure geen commentaar." Ook Tiscali en Planet Internet onthouden zich verder van commentaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

patrick

Quote: 'oftewel: illegaal media ruilen.' Het is in ieder geval duidelijk waar de auteur staat. Is de behoefte aan privacy ondertussen al synoniem voor duistere zaakjes? Valt nog mee dat het 'kinderporno en terrorisme' argument niet gebruikt is….

Edward T Laauwen

Het is hoog tijd dat er van de hele uitvoering van de copyrightwetgeving een politiek onderwerp wordt gemaakt. De wetgeving is, sinds de opkomst van het Internet, nogal doorgeslagen in haar effect in het voordeel van de bedrijven die copyright-materiaal distribueren en de burger is behoorlijk wat rechten verloren. Begrijp me niet vekeerd: Ook ik ben van mening dat muzikanten, fotografen en schilders het morele recht hebben financieel gecompenseerd te worden bij de verspreiding en het gebruik van hun producten. Dat is echter al lang niet meer waar copyrightwetgeving voor wordt gebruikt. Momenteel gaat bijna het gehele bedrag aan copyrights (meer dan 98,7% van alle copyrightgelden in de Wereld) naar ondernemingen en instellingen die in het geheel geen creatieve bijdrage hebben geleverd aan het product waarvoor ze deze vergoeding ontvangen. Het copyright-systeem dat we tegenwoordig gebruiken wordt misbruikt om een distributie-systeem te subsidieren dat, onder normale omstandigheden, al lang verdwenen zou zijn. Net als de kolenmijnen in Limburg en de textielindustrie in het oosten van ons land zou ook de distributie van CDs en DVDs al lang een andere richting op zijn gegaan als ze niet door deze wetgeving de hand boven het hoofd gehouden zou zijn. Het is derhalve goed dat deze politieke partij deze wetgeving in Zweden aan de kaak wil stellen. Het is maar te hopen dat er iets van deze ideeen hun weg naar Nederland weten te vinden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond