Leren van onderzoek naar toegankelijke en gebruiksvriendelijke webshops voor senioren

Gasten: Anouk Butterlin Host: Anouk Butterlin
Leren van onderzoek naar toegankelijke en gebruiksvriendelijke webshops voor senioren

Digitale toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor zowel ouderen als mensen met een (tijdelijke) beperking.

Op dit moment zijn ca. 3,5 miljoen mensen 65 jaar of ouder. In 2040 is een kwart van de mensen in Nederland ouder dan 65 jaar. Steeds meer ouderen zijn online actief. Hiermee zijn ze de snelst groeiende groep online gebruikers. Juist als je ouder wordt is online winkelen een uitkomst. Want ouder worden betekent minder mobiel worden. En daar komt bij dat steeds meer artikelen alleen nog online te verkrijgen zijn. Online winkelen is dan de manier om zelfstandig toegang te houden tot producten en diensten.

Naast ouderen is online winkelen voor mensen met een beperking een belangrijke factor in hun zelfstandigheid. Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders met een beperking ervaart echter belemmeringen bij het gebruik van het internet. Denk aan iemand die blind is en alleen via hulpsoftware een website kan lezen. Of iemand die door een motorische beperking geen muis of tablet kan bedienen en aangewezen is op een andere manier van zijn device bedienen. Maar ook mensen die snel overprikkeld zijn ervaren belemmeringen. Dit komt doordat zij door hun cognitieve beperking informatie minder goed kunnen verwerken of filteren. Bij veel en moeilijke informatie lopen zij digitaal vast.

Fysieke en cognitieve veranderingen zijn bij het ouder worden onvermijdelijk. Ondanks dat veel ouderen in meer of minder mate online vaardig zijn, krijgen zij daardoor te maken met belemmeringen. Er zit dus veel overlap tussen ouderen en mensen met een beperking op jongere leeftijd bij het gebruik van webshops en andere online websites.

Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking en ouderen de online wereld kunnen blijven bedienen, is het belangrijk dat UX’ers en developers weten hoe rekening te houden met deze grote groep gebruikers voor wie de digitale wereld zoveel kan betekenen voor hun vrijheid en zelfstandigheid.

Dit wordt onderstreept door de aankomende wetgeving. Voor webwinkels en andere online diensten wordt in 2025 de nieuwe Europese richtlijn van kracht op toegankelijke digitale producten en diensten. Zie: Accessibility of products and services. Deze richtlijn verplicht onder andere de grote webwinkels om hun diensten en producten toegankelijk aan te bieden voor mensen met een beperking en dus voor ouderen en eigenlijk voor iedereen. Want digitale belemmeringen ervaren we allemaal weleens.

1.1k


Gast
Anouk Butterlin
Projectleider, Stichting Accessibility

Anouk heeft 15 jaar gewerkt als (UX) designer en in 2019 de studie toegepaste gerontologie afgerond. Nu is zij werkzaam als projectleider digitale toegankelijkheid met als doel te zorgen dat mensen met een beperking niet online tegen die beperking aanlopen. Omdat een website bijvoorbeeld niet toegankelijk, gebruiksvriendelijk en begrijpelijk is ontworpen en gebouwd. Haar focus ligt hierbij op de oudere eindgebruikers van online middelen.


Host
Jaspar Roos
Host, Emerce

Jaspar is een internationaal opererende innovatie-expert met ervaring in het oprichten en doorgroeien jonge bedrijven, investeren, adviseren en leiden teams op zes continenten. Met zijn bedrijf Limpid & Co adviseert hij organisaties op het gebied van transformatie. Één van de spin-offs van Limpid & Co is PlaybookToolkit. Hiermee voorziet de organisatie in de internationale vraag naar playbooks, spellen en toolkits voor de zakelijke markt.



Gerelateerde artikelen