Industry Wire

Geplaatst door NordVPN

Gebruiken je kinderen TikTok? Hun privacy en veiligheid lopen mogelijk gevaar

TikTok kan worden beschouwd als ’s werelds grootste sociale netwerk voor kinderen. In juli werd gemeld dat van de 49 miljoen TikTok-gebruikers in de VS, meer dan een derde 14 jaar of jonger is. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal zelfs nog groter, met meer dan 40% van de dagelijkse TikTok-gebruikers die 14 jaar of jonger zijn.

“Hoewel TikTok bedoeld is voor gebruikers van 13 jaar en ouder, slagen jongere kinderen erin om de leeftijdsbeperking te omzeilen en hun video’s te posten zodat de hele wereld ze kan zien. Niet alleen dat, ze kunnen hierdoor ook blootgesteld worden aan ongepaste inhoud ”, waarschuwt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN.

Naast de morele vragen die het oproept, levert het enorm toegenomen gebruik van de app ook veiligheidsproblemen op. In 2019 kreeg TikTok een boete van $ 5,7 miljoen voor het overtreden van de Children’s Online Privacy Protection Act door het illegaal verzamelen van persoonlijke informatie over kinderen jonger dan 13 jaar. Om ervoor te zorgen dat kinderen TikTok veilig gebruiken, moeten ouders zich informeren over de risico’s die de populaire app met zich meebrengt.

Waarom minderjarigen TikTok beter niet zouden moeten gebruiken

Hoewel de app is ontworpen voor het delen en bekijken van korte onderhoudende video’s, staat het platform vol met controversiële inhoud, zoals gevaarlijke uitdagingen en twijfelachtige how-to’s. De nieuwste TikTok-schoonheidshype laat bijvoorbeeld jonge meisjes zien die demonstreren hoe ze gevaarlijke chemicaliën kunnen gebruiken om hun tanden witter te maken.

De app probeert ongepaste inhoud te beteugelen, maar deze glipt er vaak doorheen en wordt niet altijd onmiddellijk verwijderd. “Het probleem is dat de erg jonge gebruikers vatbaar zijn voor manipulatie, omdat ze te jong zijn om de risico’s van beïnvloeding door sociale media te begrijpen”, legt Ruby Gonzalez uit.

Sociale media beschermen kinderen niet tegen trollen en pesten. De functie van TikTok waarmee gebruikers privéberichten van vreemden kunnen ontvangen, is vooral schadelijk voor minderjarigen, die zich misschien niet het gevaar van ‘onschuldig’ chatten met onbekende mensen realiseren. Kinderen hebben ook de neiging om te veel te delen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden misleid om gevoelige informatie vrij te geven, zoals het huisadres van je gezin.

Om kinderen te beschermen tegen mogelijke bedreigingen, moeten ouders actief toezien op hun TikTok-activiteiten.

Hoe je voor veilig TikToking van je kinderen kan zorgen:

  • Schakel ouderlijk toezicht in waarmee je TikTok kunt blokkeren op de telefoon van een minderjarig kind.
  • Stel het account van uw kind in op privé. Een TikTok-account is standaard openbaar, maar je kunt het instellen op privé in de privacy- en veiligheidsinstellingen. Op deze manier kan de eigenaar van het account volgersverzoeken goedkeuren of weigeren, wat betekent dat alleen goedgekeurde volgers hun inhoud kunnen zien.
  • Maak gebruik van de functie Family Pairing van TikTok. Met de veiligheidstool kunnen ouders hun TikTok-account koppelen aan het account van hun kind en functies beheren zoals Screen Time Management (hiermee kun je bepalen hoeveel tijd je kind dagelijks aan TikTok besteedt), Beperkte modus (hiermee kun je de content beperken die mogelijk niet geschikt voor alle doelgroepen), en het beperken of uitschakelen van directe berichten.
  • Houd toezicht op de inhoud die je kind maakt. Als je kind nieuw is bij TikTok, verken de app dan samen – dit is zowel een gezellige activiteit samen als een waardevolle les over de dingen die je wel en niet mag doen met sociale media.
  • Leg uit wat de gevaren zijn van openbare wifi en waarom je kind TikTok niet mag gebruiken wanneer het ermee is verbonden. “Gratis Wi-Fi-hotspots zijn erg populair onder tieners, omdat ze die vaak op hun smartphones gebruiken in cafés of winkelcentra. Hackers kunnen deze onbeveiligde verbindingen echter gebruiken om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van gebruikers ”, waarschuwt Ruby Gonzalez. “Om voorzichtig te blijven, installeer je een betrouwbare VPN zoals NordVPN op de smartphone van je kind, die een veilige tunnel voor internetgegevens creëert en ervoor zorgt dat deze altijd aan staat.”

OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-serviceprovider, die wereldwijd door meer dan 12 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, blokkering van malware, en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, heeft een van de beste prijzen op de markt, heeft meer dan 5000 servers in 60 landen wereldwijd en is P2P-vriendelijk. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het geen logs-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht