Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Dutch Technology Week gaat weer van start: waar moet je zijn?

Technologie staat van 31 mei tot 5 juni weer volop in de schijnwerpers tijdens de Dutch Technology Week (DTW). De TU Eindhoven is ook dit jaar nauw betrokken bij het event dat in Eindhoven en de Brainportregio een podium biedt aan technologie en de hightech industrie. De DTW 2021 bestaat niet alleen uit live onderdelen, maar grotendeels uit online evenementen, wat volgens de organisatie het belang van technologie in de huidige maatschappij onderstreept.

Waar je tijdens deze techweek dan precies moet zijn? Hier een greep uit het programma met onderdelen waar studenten of medewerkers van de TU/e aan meedoen:

KICKOFF DTW

Studenten van de TU/e, het Summa College en Fontys Hogescholen verzorgen digitaal de aftrap van de tiende editie van de DTW door een inkijkje te geven in hun werkzaamheden. Zo vertelt studententeam TU/ecomotive over Luca, de auto die (bijna) helemaal van afval is gemaakt. Daarnaast worden onderwerpen als maatschappelijk relevante stages en praktijkonderwijs via Teams besproken.

Maandag 31 mei, 09:00 uur, aanmelden kan via deze link.

VIRTUEEL DEBAT OVER SEKS, ROBOTS EN KUNSTMATIGE INTIMITEIT

Voor de meeste mensen zijn seks, liefde en aanraking essentieel voor een gelukkig leven. Het gebrek aan interpersoonlijk contact tijdens de coronacrisis heeft daarom geleid tot een ware explosie aan technologieën die proberen onze haperende intimiteit na te bootsen of te vervangen, zoals een seksrobots. Dit hacken van menselijk gedrag heeft invloed op onze beleving van intimiteit. Is dit een bedreiging, of gewoon een logische volgende stap in onze menselijke evolutie? Hierover debatteren Kate Devlin en Kathleen Richardson onder leiding van TU/e-onderzoeker Lily Frank.

Maandag 31 mei, 21:30 uur, aanmelden kan via deze link.

NATIONALE FINALE FAMELAB

Hoe verpak je wetenschappelijk onderzoek op een aantrekkelijke manier? Chan Botter, Kalpit Bakal en Mohammad Jouy Bar gaan de uitdaging aan en strijden namens de TU/e online om de nationale titel tijdens de finale van FameLab, een wetenschapscommunicatiewedstrijd die door de TU/e wordt georganiseerd. De drie studenten wonnen onlangs de FameLab TU/e 2021 finale en nemen het daarom nu op tegen tegenstanders van andere universiteiten. Het doel is om het grote publiek te inspireren en prikkelen met een wetenschappelijk onderwerp naar keuze.

Dinsdag 1 juni, 19:30 uur, aanmelden kan via deze link.

LIVE TALKSHOW OVER VITALITEIT OP DE WERKPLEK

Nieuwe technologieën spelen een steeds prominentere rol in ons leven en hebben vaak een nadelige impact op onze vitaliteit: we worden fysiek steeds inactiever en zijn vaker onderhevig aan stress. Maar digitale technologieën hebben ook de potentie om onderdeel te zijn van de oplossing. Hoe? Hierover praten Katja PahnkeSywert BrongersmaSteven Vos en Marieke van Beurden. Ze delen visies over de toekomst van werken en introduceren het POWEr FITTing project, een samenwerking tussen Fontys, imec, TNO, TU/e (FITT) en Eindhoven Engine met als doel nieuwe technologieën rondom de werkende mens onderzoeken.

Woensdag 2 juni, 15:30 uur, aanmelden kan via deze link.

IN GESPREK OVER DE TECHNIEK EN ETHIEK VAN AI

Stoelriemen vast, want artificiële intelligentie (AI) gaat een grote impact hebben op de manier waarop we leven, werken en ons organiseren. Het is belangrijk dat we oog houden voor zowel de techniek als de ethiek. Jim Stolze is tech-ondernemer en startte een online leerplatform waarop een speciale AI-Cursus voor de regio Brainport Eindhoven is gelanceerd. Aan de hand van een deepfake demo van studententeam Serpentine geeft Stolze antwoord op vragen als: moeten we bang zijn voor AI? Welke skills worden belangrijk? Moeten we niet reguleren?

Vrijdag 4 juni, 09:45 uur, aanmelden kan via deze link.

ANDERE AANRADERS:

Het volledige programma van de Dutch Technology Week is te vinden op de DTW-website.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht