Industry Wire

Geplaatst door tado

Aanhoudende hittegolven veroorzaken extreem hoge binnentemperaturen in Europese huizen

De gemiddelde binnentemperatuur in Europa in juni en juli 2022 steeg tot 24,4°C in vergelijking met 23,8ºC in 2020 en zorgt voor een stijgende behoefte aan airconditioning

Amsterdam, 10 augustus 2022 – Een onderzoek van tado° toont aan dat de binnentemperaturen in de meeste Europese huishoudens de afgelopen twee zomers extreem zijn gestegen. Het onderzoek werd uitgevoerd in 440.000 Europese huizen in 2020 en 2022 in de maanden juni en juli tussen 12.00 en 18.00 uur. In 2022 was de gemiddelde binnentemperatuur 24,4ºC in vergelijking met 23,8ºC in 2020. Kortom, een consequente temperatuurstijging en een groeiende vraag naar airconditioning.

Italiaanse huizen hebben met een gemiddelde van 27.6°C de hoogst gemeten binnentemperatuur van alle onderzochte Europese landen.

Binnentemperatuur in Nederlandse huizen in 2022
In Nederland was de gemiddelde binnentemperatuur in juni en juli 23,6°C (gemeten in 72.328 huizen). Er zijn ook regionale verschillen. De binnentemperatuur in Noord-Nederland was 22,8°C, in het oosten 23,5°C, in het zuiden 23,6°C en in het westen 23,7°C. De zomers in Nederland worden dan ook steeds heter. Het hitterecord uit 1944 van 38,6°C hield 75 jaar stand, tot er in 2019 40,7°C werd gemeten. Ook de zomers daarop werd het record uit 1944 ieder jaar verbroken.[1]

Hierdoor wordt de airco ook in Nederland steeds populairder. Steeds meer Nederlanders laten een unit installeren om de zomer comfortabel door te komen.[2] Ook het aantal huizen in Nederland waar vaste airconditioning is geïnstalleerd is de laatste jaren snel toegenomen. In 2016 werden er 75.000 airco’s aangeschaft, en vier jaar later lieten maar liefst 200.000 huishoudens een airconditioner installeren. In 2021 was er wederom een stijging te zien en nam dat aantal met 30% toe tot 260.000.[3]

Hittegolf hotspot Europa
Europa kampt deze zomer met extreme hittegolven: in veel regio’s worden temperaturen gemeten van boven de 40°C. Wetenschappers hebben ontdekt dat in hittegolven in Europa 3 tot 4 keer sneller toenemen dan in andere landen op het noordelijk halfrond.[4] Hoge temperaturen vormen een risico voor de gezondheid en productiviteit. Daarom ontwikkelden grote steden en overheden actieplannen voor hittegolven. Ze zorgen dat er koele openbare ruimte beschikbaar zijn en delen gratis water uit. Ze raden ook aan om op het heetste moment van de dag thuis te blijven en het huis koel te houden met een airco.

Groeiende vraag naar airco’s
In gebieden die niet gewend zijn aan extreme hitte, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zijn mensen niet voorbereid op hoge temperaturen en heel weinig huizen hebben airconditioning om de hitte tegen te gaan. Maar de vraag neemt toe en airco’s winnen aan populariteit in heel Europa. Het IEA schat dat de hoeveelheid airco’s tegen 2050 in de EU zal verdubbelen tot 275 miljoen.[5] Europa worstelt op dit moment al om aan de vraag naar energie in de winter te voldoen. Nu gebruik van de airco zal toenemen, zal het continent ook in de zomermaanden te maken krijgen met energieschaarste.

Door een slimme aircobediening wordt een airco energiezuinig. Het maakt gebruik van intelligente algoritmes en slimme features zoals Geofencing en Open Window Detection om alleen te koelen wanneer dit nodig is. Christian Deilmann, CPO en mede-oprichter van tado°, zegt: “In deze periodes met extreme hitte is het voor de gezondheid noodzakelijk om een koel huis te hebben. Door een airco te gebruiken in combinatie met onze tado° Slimme Aircobediening vergroot je het comfort in huis én bespaar je energie.”

[1] Hoogste temperatuur gemeten in Maastricht, landelijk hitterecord niet gebroken
[2] Hete zomers maken airco ongekend populair: een vloek en een zegen
[3] Koelen met een airco? In Nederland wordt die steeds meer gebruikt voor verwarming
[4] Accelerated western European heatwave trends linked to more-persistent double jets over Eurasia
[5] The Future of Cooling – Opportunities for energy-efficient air conditioning

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht