Industry Wire

Geplaatst door Celonis

AI + PI: in vijf stappen naar een slimmere supply chain

Amsterdam, 22 juli 2025 – Supply chains zijn ontzettend complex – het zijn mega processen die bestaan uit vele onderling verbonden microprocessen. Deze worden bestuurd door systemen die vaak niet goed samenwerken binnen afdelingen die elk hun eigen taal spreken. Problemen ontstaan zelden door één fout in het proces, maar juist door de wisselwerking tussen systemen, teams en beslissingen. Om deze kloof te dichten, zetten steeds meer organisaties in op Process Intelligence (PI). PI helpt organisaties te begrijpen hoe de supply chain écht werkt. Niet alleen hoe deze ooit is ontworpen, maar ook hoe deze dagelijks functioneert. Het combineert procesgegevens en bedrijfscontext door een digitaal model (digital twin) van deze bedrijfsactiviteiten te creëren. Hierdoor maximaliseer je de ROI van je AI-implementaties.

AI is geschikt voor alledaagse taken, maar om maximale waarde voor bedrijven te bieden moet het complexe dingen doen. Denk aan analyseren welke klantleveringen risico lopen en automatisch actie ondernemen om leveringen om te leiden en logistieke partners op de hoogte te stellen. PI maakt dit mogelijk doordat het AI voorziet van de proceskennis en zakelijke context om effectief te zijn bij het uitvoeren van bedrijfskritische taken, zoals het beperken van verstoringen in de toeleveringsketen, het optimaliseren van de voorraad en het beheren van tarieven. Er is dus geen AI zonder PI in zakelijke scenario’s.

Christian Tabois, VP Benelux bij Celonis, deelt vijf stappen om aan de slag te gaan met AI + PI om zo de juiste beslissingen te nemen, risico’s te voorspellen en jouw supply chain slimmer te maken.

Stap 1: Breng het proceslandschap in beeld
Veel supply chains zijn meer versnipperd dan ze lijken. Zelfs goed gedocumenteerde processen verlopen in de praktijk vaak anders. PI biedt een objectief beeld, door het weergeven van hoe de business loopt, waar uitzonderingsgevallen ontstaan en waar prestaties achterblijven.

Begin met een proces dat veel data bevat en relatief overzichtelijk is. Denk aan prioriteit bij leveringen, voorraad verplaatsingen of goedkeuring van inkooporders. Zo zie je snel waar het schuurt: handmatige omwegen, terugkerende vertragingen of onverwachte loops in het proces.

Stap 2: Versterk een doelgericht team
Technologie transformeert de supply chain niet – mensen wel. Stel een compact team samen van mensen met inhoudelijke kennis én die nieuwsgierig zijn. Geef ze toegang tot de digital twin, laat ze inzichten verkennen en verbeterpunten opsporen. Combineer logistieke, inkoop- of finance-experts met IT’ers of dataspecialisten. Zo wordt AI + PI geen los project, maar iets wat aansluit op wat echt speelt in de organisatie.

Stap 3: Kies een duidelijk en meetbaar verbeterpunt
Ga aan de slag met een knelpunt waarbij de meerwaarde direct duidelijk is. Veel bedrijven starten met Order Management (OM). Een essentieel proces, waarin inefficiëntie meteen financiële impact heeft. Denk hierbij aan vertragingen door verkeerde verzendprioriteit, meerdere kredietcontroles bij vaste klanten of hoge kosten door overmatig snelle zendingen.

Met PI maak je deze knelpunten inzichtelijk en als je ze voedt met proceskennis en bedrijfscontext uit de digital twin dan kan AI helpen om:
Vertragingen te voorspellen op basis van eerder gedrag
Betere verzendopties en routes voor te stellen
Controles te automatiseren en handmatige stappen te stroomlijnen
Dit resulteert in snellere orderafhandeling, lagere kosten en betere service. Omdat OM ook raakvlakken heeft met andere processen, zoals debiteurenbeheer, werkt de verbetering vaak door in de hele Order-to-Cash-keten. Daarna kun je eenvoudig uitbreiden naar bijvoorbeeld voorraadoptimalisatie of leverancierssamenwerking.

Stap 4: Bouw verder met een Center of Excellence (CoE)
Formaliseer je aanpak na je eerste succes. Richt een Process Intelligence Center of Excellence op waarin je prioriteiten bepaalt. Deel je ervaringen en zorg voor samenhang. De digital twin krijgt hier ook een vaste plek. Zo blijft deze accuraat en geïntegreerd in je dagelijkse business. Het CoE helpt AI-initiatieven onderdeel te maken van je bedrijfsstrategie. Zonder CoE blijven successen geïsoleerd, maar met CoE nemen ze snel toe.

Stap 5: Kijk verder dan je eigen organisatie
Je supply chain stopt niet bij de voordeur van je bedrijf. De digital twin geeft je inzicht in de hele keten – ook bij leveranciers, logistieke partijen en klanten. Door samen te werken op basis van gedeelde inzichten kun je beter plannen en voorspellen, verspilling en voorraadbuffers verminderen en afwijkingen proactief beheren. Zeker in een wereld waarin handelstarieven van de ene op de andere dag veranderen, is dat inzicht goud waard.

Je hoeft AI-ambities niet on hold te zetten om met een digital twin te beginnen, maar om waarde te leveren moet AI wel het proces begrijpen. En dat is precies wat Process Intelligence biedt. Het is dus niet AI óf PI, maar AI mét PI.

Over Celonis
Celonis optimaliseert processen voor mensen, bedrijven en de planeet. Het Celonis Process Intelligence Platform, gedreven door process mining en AI, combineert process data en bedrijfscontext, en biedt klanten op deze manier een digital twin van de bedrijfsvoering. Dit verbindt mensen met processen, teams met elkaar, en AI met de organisatie. Duizenden bedrijven wereldwijd, inclusief de helft van de top 200 bedrijven in de Forbes Global 200, gebruiken Celonis om hun organisatie te begrijpen, de bedrijfsvoering te optimaliseren en waarde te realiseren op financieel en operationeel gebied en duurzaamheid. Het hoofdkantoor van Celonis is gevestigd in München, Duitsland, en New York City, VS, met meer dan 20 kantoren wereldwijd.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht