De belangrijkste belemmeringen van consumenten voor mobiel winkelen

Amsterdam, 20140902 — Mobiel winkelen is in opmars. Dat laten diverse onderzoeken van de laatste tijd zien. Appyourservice.nl onderzoekt in dit artikel de opkomst van mobiel winkelen, en kijkt daarbij ook naar de belangrijkste belemmeringen die consumenten ervaren bij het doen van mobiele aankopen.
Het aantal online kopers is in 2013 met ruim 24 procent gestegen ten opzichte van het jaar 2009. De bestedingen zijn in diezelfde periode met maarliefst 42 procent gestegen. Een teken dat consumenten steeds vertrouwder raken met online aankopen.
In Nederland zijn er ongeveer 2,3 miljoen mobiele kopers. Dit komt neer op “slechts” 12 procent van de totale E-Commerce markt. Er lijkt dus nog een hele markt te winnen voor smartphonegebruikers. In 2013 had een kleine 18 procent van de smartphonegebruikers een mobiele aankoop gedaan. In 2011 lag dit aantal op 14 procent. De leeftijdscategorie 25-34 jaar is met 25 procent de voorloper als het gaat om een mobiele aankoop doen. De categorie 55+ is met 11 procent het minst vertegenwoordigd. Opvallend is dat de leeftijdscategorie 35-44 jaar met 12 procent ook weinig mobiele aankopen doet. Zeker in die categorie lijkt er nog veel te winnen. Opvallend is het verschil tussen Android en iOS. Binnen de Benelux worden de meeste mobiele aankopen gedaan met een iPhone of iPad (64 procent). Android is met 32 procent veel lager vertegenwoordigd. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat consumenten liever via een tablet een aankoop doen dan via hun smartphone.
Klein scherm is de grootste belemmering
De belangrijkste belemmering voor smartphonegebruikers om een mobiele aankoop te doen is namelijk een te klein scherm. 40 procent geeft aan dit als belemmering te zien. Geen vertrouwen in veiligheid creditcardgegevens op een mobiel apparaat (21%), typen is lastig (20%) en prijzen en opties zijn lastig te vergelijken (18%) worden ook vaak als belemmeringen aangestipt. Het complete overzicht van belemmeringen voor mobiele aankopen is als volgt:
– Het scherm is te klein (40%)
– Geen vertrouwen in veiligheid creditcardgegevens op een mobiel apparaat (21%)
– Typen is lastig (20%)
– Prijzen en opties zijn lastig te vergelijken (18%)
– Het openen van de webpagina duurt te lang (16%)
– De informatie is niet voldoende (9%)
– Kan geen gedetailleerde product-/service-informatie vinden (6%)
– Batterijduur is kort (6%)
– Niet gebruikt voor de smartphone-interface (6%)
– Mobiel internet wordt vaak verbroken (5%)
Bron: Our Mobile Planet
Betalingsmethode
Smartphonebezitters zijn redelijk verdeeld als het gaat om de betalingsmethode voor mobiele aankopen. Een “normale”mobiele betaling (denk aan IDEAL) wordt met 24% het vaakst gedaan. Ook PayPal en Creditcard/bankpas worden als vaak genoemd als betalingsmethode.
Bijna geen rol van betekenis binnen koopbeslissingsproces
Dat de smartphone een steeds belangrijkere rol krijgt bij het doen van aankopen staat vast. Interessant is om te kijken welke rol de smartphone in het algemene koopproces speelt. Ruim 70 procent geeft aan de smartphone niet te gebruiken in het koopproces. 15 procent van de smartphonebezitters gebruikt de smartphone aan het begin van het koopproces, vaak ter inspiratie. Bijna niemand gebruikt de smartphone tijdens het winkelen of achteraf om een review te schrijven. Ook hier lijkt nog veel te winnen.
Inspelen op deze verandering.
Forrester Research schat dat de totale M-Commerce bestedingen in Amerika in 2014 oplopen tot ruim 84 miljard euro. Daarbij wordt 28 miljard aangeschaft via een mobiele telefoon en 56 miljard via tablets. In Nederland is dit iets gematigder maar is deze stijgende trend wel degelijk te zien. Een aantal belangrijke inzichten daarbij zijn:
- Consumenten zijn tegenwoordig altijd, overal online.
- Consumenten besteden meer tijd op hun mobiele devices dan op desktops.
- Mobiel shoppen gebeurt het vaakst in de avonduren of ’s nachts.
- Mobiele webpagina’s zijn net zo belangrijk als apps.
- Mobiele shoppers zijn meer gefocust: Onderzoek wijst uit dat 88 procent van de consumenten die research doen op een mobiel device binnen 24 uur overgaan tot een aankoop.
Ondanks de belemmeringen die consumenten nu soms nog ervaren met het doen van mobiele aankopen is deze vorm van E-Commerce van belang. Niet voor niets is er een stijgende lijn te zien binnen E-Commerce en mobiele aankopen. Voor bedrijven, marketeers en app-ontwikkelaars is het zaak om op deze trend in te spelen. Beter te vroeg dan te laat.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.